Reumatismul include in clasificarea OMS a maladiilor intre 200 si 400 de forme de boali acute sau cronice, de cauze diverse. Acestea afecteaza aparatul locomotor, in principal articulatiile, dar si partile moi periarticulare (muschi, tendoane, ligamente, burse).
Cea mai intalnita clasificare a reumatismului distinge trei mari grupe:
Reumatismul inflamator (boli autoimune cauzate de sistemul imunitar al organismului care ataca propriile tesuturi – ca in poliartrita reumatoida);
Reumatismul degenerativ (sau boala artrozica) – cunoscut si sub denumirile de artroza, osteoartrita sau artrita hipertrofica – reprezinta deteriorarea cartilajului articular care acopera suprafetele articulare ale oaselor. Acest cartilaj compresibil are proprietati vascoelastice si favorizeaza mobilitatea articulara si absorbtia socurilor;
Reumatismul abarticular sau periarticular (muschi, tendoane, ligamente, burse) este suferinta inflamatorie a partilor moi periarticulare. In aceasta categorie, fibromialgia este cea mai frecvent intalnita de reumatolog.
Frecventa si incidenta reumatismului
Afectiunile reumatismale reprezinta cea mai frecventa cauza de boala la populatia adulta, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Un numar de 150 milioane de persoane din Europa sufera de o afectiune reumatica acuta sau cronica in cursul vietii si peste 50% din populatia globului ar fi afectata de bolile osteoarticulare. Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa forma de reumatism inflamator, intalnindu-se la aproximativ 1% din populatia generala (200.000 de bolnavi in tara noastra).
Cum se manifesta?
Inflamatia acuta a unei articulatii (artrita acuta) se manifesta prin tetrada:
– tumor (umflarea, tumefierea tesuturilor periarticulare); calor (articulatia este foarte calda); rubor (inrosire); dolor (durere mare la mobilizare).
Asa se intampla, de exemplu, in reumatismul articular acut determinat de infectia faringoamigdaliana cu Streptococul beta hemolitic de grup A. In acest caz, artrita intereseaza articulatiile mari – glezne, genunchi, coate, pumni, este migratorie (se muta rapid de la o articulatie la alta) si se vindeca in 2-3 saptamani fara sechele.
In poliartrita reumatoida simptomele de debut cel mai frecvent intalnite sunt: redoarea (limitarea miscarilor) articulara matinala prelungita (mai mult de 1 ora), poliartralgii episodice, tumefieri, mialgii cu senzatie de slabiciune musculara, oboseala, pierdere ponderala. Articulatiile mainii, piciorului si genunchii sunt cel mai des afectate. In boala artrozica durerea este unul dintre semnele timpurii.
Apare dupa efort fizic si se atenueaza la repaus. Redoarea este prezenta dupa repaus prelungit si dispare la 10-15 minute de mobilizare a articulatiei. In stadii mai avansate, articulatia poate fi marita ca volum si pot aparea deformari si subluxatii. La palpare, in timpul mobilizarii apar cracmente.
Cauzele afectiunilor reumatice
Marea majoritate a cauzelor reumatismului tin de un dezechilibru al sistemului imunitar, uneori cu transmitere genetica (care incepe sa produca anticorpi impotriva propriilor tesuturi). Uneori, cauza poate fi infectioasa (streptococul beta hemolitic de grup A). In boala artrozica un rol important il joaca varsta inaintata, obezitatea si stresul mecanic: traumatisme, suprasolicitari, sportul de performanta, munca fizica intensa. Expunerea la frig si mediul umed contribuie si ele la aparitia bolilor osteoarticulare.
Cele mai importante complicatii ale reumatismului sunt legate de cronicizare insotita de: inflamatii dureroase, deformari articulare si reducerea mobilitatii pana la blocaj articular. In forma infectioasa pot aparea complicatii cardiace. In cazurile cele mai grave (colagenoze, vasculite) in care boala afecteaza organele interne prognosticul este rezervat.
Tratamentul alopat…
Conduita terapeutica alopata presupune in cazul bolilor reumatismale administrarea de medicamente antiinflamatorii si antialgice. In tratamentul bolilor autoimune se face uz de medicatia imunosupresoare.
… si cel homeopat
Streptococcinum – se recomanda in cazul unei amigdalite pultacee (cu depozite albe) in care etiologia este posibil streptococica. Mercurius Solubilis – se poate asocia cu Streptococcinum daca halena este fetida, iar durerile de gat intense impiedica inghititul si apar hipersalivatia si transpiratia abundenta.
Natrium Sulphuricum – indicat persoanelor obeze cu meteosensibilitate si dureri agravate in special de vremea umeda. Colchicum – folosit in artrita din guta (afecteaza frecvent degetul mare de la picior), la persoane cu dureri violente, migratoare.
Actea Racemosa (Cimicifuga) – reumatism muscular cu dureri mari ale regiunii cervicale (ceafa), spasme, crampe si agravarea tuturor simptomelor in timpul menstruatiei (migrene). Scoarta de salcie alba – numita si aspirina naturala deoarece este bogata in salicilati si are efect calmant asupra durerilor. Se consuma 2-3 cani/zi, ca decoct, preparat din 20-30 g scoarta la 1 litru de apa. In farmacii poate fi gasit sub forma de tinctura.
Controlul greutatii printr-o dieta adecvata (fructe, legume si fibre) este esential in boala artrozica. Evitati stresul emotional intens si indelungat, expunerile repetate la frig si traumatismele (sporturi extreme).
Sfaturi utile
Un panaceu care dateaza din strabuni este sa beti dimineata pe stomacul gol 500-600 ml de apa plata bine incalzita (aproape fierbinte). Are rolul de a elimina reziduurile nocive care blocheaza capilarele din organism si amelioreaza multe boli. Se va astepta 45 de minute pana la masa. Apa nu se bea in timpul mesei si 2 ore dupa. Se poate repeta pe parcursl zilei. Reduceti pe cat posibil solicitarile intense asupra articulatiei afectate. Daca este vorba de artroza, miscarea este esentiala pentru mentinerea fortei si mobilitatii, astfel:
– evitati sariturile, alergarea, caratul de greutati; mergeti pe jos, dar folositi incaltaminte care absoarbe socurile; sunt indicate, de asemenea, inotul, ciclismul, exercitiile de flexibilitate; repartizati greutatea obiectelor pe mai multe articulatii.
Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic – lector homeopatie
Specialist pediatrie
E-mail: [email protected]
Tel: 0766437264