Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Retractia gingivala

31 mai 2007
Share

Retractia gingiilor este o afectiune stomatologica frecventa si grava, care afecteaza deopotriva mucoasa gingivala si tesuturile de sustinere ale dintelui. Care sunt cauzele bolii, cum se trateaza si cum poate fi prevenita, aflati in cele ce urmeaza.

Retractia gingivala este o manifestare specifica parodontozei si reprezinta fenomenul de retragere a gingiei de pe suprafata dintelui. Afectiunea exercita efecte negative asupra implantarii dintelui ducand, in cazuri extreme, la o mobilitate crescuta a dintelui/dintilor afectati.

Factori care influenteaza severitatea retractiei gingivale

Gradul de severitate al retractiei gingivale poate fi influentat de factori cum ar fi:

depunerile masive de tartru la limita dintre dinte si gingie; periajul excesiv, exagerat de frecvent si incorect realizat; folosirea inadecvata a scobitorilor; obiceiuri ale pacientilor precum apasarea gingiei cu un obiect dur (capat de creion, unghie etc.) in timpul lecturii; scrasnitul / inclestarea dintilor; unele interventii chirurgicale stomatologice; varsta pacientului.

Periajul excesiv si incorect realizat poate duce la aparitia retractiei gingivale, in special la nivelul caninilor si premolarilor, dinti care sunt situati intr-o zona supusa atat periajului dintilor din zona frontala, cat si celor din zona laterala. La majoritatea persoanelor care executa periajul cu mana dreapta se poate observa un anumit grad de retractie gingivala in zona dintilor de pe partea stanga, atat superior, cat si inferior, unde periajul este executat cu o forta mai mare si un timp mai indelungat decat in dreapta.

La varstnici, se poate vorbi despre retractie gingivala ca de un proces „fiziologic”, deoarece apare ca urmare a inaintarii in varsta. Astfel, prin modificarile osului care sustine dintele, si anume prin atrofia acestuia, reducerea volumului, aceste persoane vor prezenta, in final, dinti a caror coroana va aparea alungita.

Tratament

Conduita terapeutica pentru retractia gingivala presupune:

detartraj dentar pentru indepartarea placii bacteriene si a tartrului; indepartarea bacteriilor din pungile gingivale formate in jurul dintilor afectati; aplicatii de pasta cu antibiotic in santul gingival/pungi parodontale; vaccinare pentru stimularea imunitatii locale; diferite tratamente chirurgicale si protetice pentru imobilizarea dintilor mobili.

Daca exista un contact anormal intre doi dinti, acesta va cauza retractia gingivala si chiar pot aparea probleme cu structura dintelui. Ideal ar fi ca dintii sa ocluda normal. Aceasta se poate realiza prin mici slefuiri selective ale celor doi dinti (in locurile unde acestia au contact prematur) sau, daca exista o incongruenta (inghesuire) acentuata, prin aparat ortodontic.

Periaj corect, pentru dinti sanatosi

Pentru prevenirea bolii parodontale, dintii trebuie sa fie periati de trei ori pe zi. Periajul de seara este cel mai important periaj al zilei. Periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3 luni pentru a fi eficienta. Placa dentara neindepartata se poate transforma in tartru, ducand la imbolnaviri ale gingiei si la afectiuni parodontale. De asemenea, in lipsa periajului dintilor, aparitia cariilor este sigura. Datorita resturilor alimentare, bacterii se pot colecta in cavitatea bucala si pot cauza o respiratie urat mirositoare. Periajul dintilor si al limbii contribuie si la improspatarea respiratiei.

Metode naturale de prevenire

Prevenirea bolii parodontale se poate face si cu produse naturiste. Se pot folosi:

Masaj cu lamaie sau cu aloe (tonifica gingiile); Ceai din coaja de stejar, cretisoara, salvie, troscot. Seara se pun 4 lingurite la 1/2 l de apa rece. Dimineata se incalzeste pana aproape de temperatura de fierbere, apoi se strecoara si se tine in termos. Ziua se fac mai multe spalaturi ale gingiilor cu ceai caldut. Se pot masa gingiile cu ceai cu ajutorul unei periute de dinti cu par moale. Gargara cu infuzie de cimbru (1 lingura de planta la 200 ml de apa). Se adauga o lingura de miere poliflora si o lingurita de tinctura de propolis. Cu aceasta solutie se clateste gura dupa fiecare masa si dupa fiecare spalat pe dinti. Gel de aloe.

Nu trebuie sa uitati sa va prezentati la medicul stomatolog pentru consultatie o data la 6 luni !

Dr. Raluca Florescu

Medic stomatolog

[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.