Retinolul face parte din categoria derivatilor de vitamina A, categorie ce include mai multe generatii de substante. In prima generatie intra, alaturi de retinol, tretinoinul, isotretinoinul, alitretinoinul etc. Din a doua generatie fac parte etretinatul si acitretinul, iar retinoizii de ultima generatie sunt: adapalenul, tazarotenul si bexarotenul.
Retinoizii pot fi inclusi, sub anumite forme, in produse topice, iar sub alte forme pot face parte din tratamentul sistemic al unor afectiuni grave, de exemplu, anumite forme de limfoame. Retinolul si celelalte substante din categoria retinoizilor exercita un efect complex la nivelul pielii. De remarcat sunt proprietatile de semnalizare celulara (ingredient „cell communicating”). Mesajul transmis celulelor epidermice este de regenerare, in plus fiind stimulata si neocolagenogeneza – sinteza de colagen la nivelul pielii.
Care sunt concentratiile active
In functie de categoria produsului, putem discuta de concentratii care, in general, variaza intre 0,1 si 1%. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat vom observa mai rapid efectele benefice la nivelul pielii, insa creste riscul de intensificare a reactiilor adverse locale.
De ce avem nevoie de o crema cu retinol
Fiind un ingredient care semnalizeaza celulelor pielii sa se reinnoiasca si sa se nasca sanatoase, promovand, in plus, sinteza fibrelor de colagen si elastina, retinolul este o substanta polivalenta, de folos in ameliorarea ridurilor fine, petelor, acneei (in special acneei retentionale), keratozei pilare etc.
Ce facem cand pielea nu tolereaza retinolul
Majoritatea efectelor secundare sunt de tip iritativ local: inrosire, mancarimi, uscare si descuamare a pielii. Vestea buna este ca putem imbunatati toleranta locala. Putem utiliza concomitent fotoprotectie cu produse de buna calitate, insa trebuie sa alegem pentru igiena tenului un produs bland care sa nu usuce suplimentar.
De asemenea, trebuie sa avem intotdeauna la indemana un produs hidratant adaptat tipului de ten. Daca, in ciuda acestor masuri, intoleranta locala persista, fie alegem un produs cu o concentratie mai mica, fie reducem frecventa aplicarii (de exemplu, doar o data la doua zile).
Sfaturi inainte de a incepe un tratament cu retinoizi
- Retinoizii sunt substante fotosensibile. De aceea, pentru a maximiza efectul terapeutic, se recomanda aplicarea lor seara.
- Pentru cei cu pielea sensibila, hiperreactiva, se recomanda initierea prin tatonare: de exemplu, aplicatii cu frecventa redusa la inceput (o data la 2-3 zile), ulterior, in functie de comportamentul pielii, aplicatii zilnice.
- Efectul antirid si antiaging este maximizat daca asociati un hidratant (se poate aplica dupa folosirea produsului cu retinoid, la un interval de 10-20 de minute) si un fotoprotector (in fiecare dimineata).
- Efectul antiacneic poate fi potentat prin asocierea cu alte substante (antibiotice locale, peroxid benzoil), care actioneaza sinergic. Asociere inseamna fie produse 2 in 1 (de pilda, retinoid plus antibiotic sau retinoid plus peroxid benzoil), fie scheme cu doua produse diferite (de pilda, peroxid benzoil dimineata si retinoid seara). Formula magica pentru fiecare caz poate fi gasita impreuna cu dermatologul, dupa examinarea pielii, stabilirea tipului de acnee si evaluarea tolerantei locale.
- Majoritatea medicilor nu recomanda folosirea produselor topice pe baza de retinoizi in timpul sarcinii.