Aveti tot timpul picioarele umflate, senzatie de balonare, iar kilogramele se depun foarte usor? Atunci e posibil ca organismul dumneavoastra sa prezinte un dezechilibru intre lichidele baute si cele pierdute prin urina si transpiratie, fenomenul fiind cunoscut sub numele de edem sau retentie de apa.
De aceasta problema sufera in special femeile, insa poate fi rezolvata cu atat mai repede, cu cat sunt identificate motivele care provoaca starea respectiva. Alimentele bogate in potasiu ajuta cel mai bine organismul sa activeze sistemul limfatic, intrucat acesta este unul dintre cei mai importanti electroliti necesari organismului pentru rehidratare rapida. Alimentele bogate in potasiu sunt: bananele, broccoli, cartofii dulci, somonul sau cocosul.
Prezentati-va imediat la medic daca apar durere, roseata sau caldura in zona tumefiata, o rana deschisa, dificultate in respiratie sau tumefierea unuia dintre picioare. Daca edemele au aparut pentru prima oara si persista mai mult de doua zile, cereti, de asemenea, sfatul medicului.
Aportul crescut de sare accentueaza retentia de apa
Prima si cea mai importanta cauza a retentiei de lichide in organism este aportul excesiv de sare, care genereaza senzatia de sete si creste ingestia de apa. De aceea, prima regula ce trebuie respectata de cei care au aceasta problema este limitarea consumului de sare. Apoi, o cauza la fel de insemnata este statul in picioare sau in pozitia sezand vreme indelungata, mai ales in sezonul cald.
Sarcina sau menstruatia acutizeaza retentia de lichide in organism
Si sarcina este trecuta pe lista cauzelor retentiei hidrice, intrucat uterul preseaza vena cava inferioara, un vas important care aduce sangele de la picioare spre inima. In plus, edemul ciclic poate aparea la femei in perioada menstruatiei, din cauza nivelului scazut de progesteron si predominantei estrogenului. De aici si senzatia de balonare sau picioare umflate in aceasta perioada.
Reactii adverse ale unor medicamente
Corpul persoanelor cu tulburari de alimentatie care isi administreaza diuretice sau laxative pentru a slabi se adapteaza deshidratarii permanente prin retentia unei cantitati mai mari de lichid decat in mod normal. Retinerea apei in corp poate fi si o reactie adversa a unor medicamente, precum steroizii anabolizanti, blocantele canalelor de calciu, estrogenul, remediile antiinflamatoare sau anticonceptionalele.
Retentia de apa, asociata cu diverse afectiuni
Aceasta poate fi asociata cu diverse afectiuni. Iata care sunt cele mai importante: boala renala – care altereaza functiile rinichiului, inclusiv eliminarea apei si sarii din organism; insuficienta cardiaca; bolile pulmonare cronice (de tipul emfizemului sau bronsita cronica). In plus, afectiunile tiroidei sau artrita pot duce si ele la edem. Si venele dilatate (varicele) pot fi asociate, de asemenea, cu o incetinire a circulatiei sangvine. Mai mult, persoanele care retin apa in organism pot avea un nivel crescut al insulinei si pot prezenta reactii alergice.
Ce solutii avem imporiva retentiei de apa?
In primul rand, se impune corectarea alimentatiei, prin reducerea substantiala a cantitatii de sare. Schimbarile posturale prin ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii sau folosirea ciorapilor compresivi. In plus, indiferent de cauza aparitiei, corpul trebuie protejat de presiune excesiva, leziuni sau temperaturi extreme, intrucat tegumentul de la nivelul picioarelor umflate devine fragil in timp, iar in cazul taieturilor, infectiile se pot instala mult mai usor.
Tratamentul porneste de la identificarea cauzei care a generat problema si inlaturarea sau tinerea sa sub control. Spre exemplu, pe langa dieta fara sare, se pot recomanda diuretice. Trebuie respectat intocmai tratamentul afectiunii de baza. In cazul in care e vorba de un efect advers al medicamentelor, fie se schimba medicatia, fie se va ajusta doza.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Laurentiu Luca,
directorul Centrului Medical PULS (tel: 021/9733)