Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Retina

13 decembrie 2010
Share

Membrana care tapeteaza fata interna a ochiului, continand celulele ce permit captarea semnalului luminos. Retina este o membrana subtire si transparenta a carei fata posterioara se afla in contact cu coroida, prin intermediul epiteliului pigmentar, iar fata anterioara cu corpul vitros. Vascularizarea retinei este asigurata de catre artera centrala a retinei, care patrunde in globul ocular prin papila (locul de plecare al nervului optic).

Structura – Retina este constituita din mai multe tipuri de celule, celulele vederii fiind dispuse in trei straturi suprapuse, care sunt, incepand din spatele pana in fata ochiului, celulele fotoreceptoare (conuri si bastonase), celulele bipolare si celulele ganglionare.

Examene – Explorarea retinei se face prin examinarea fundului de ochi, asociata sau nu cu dilatatia pupilara. Unele examene complementare permit sa se studieze functionarea retinei (electroretinografie, electrooculografie) sau structura sa (angiografie oculara).

Patologie – Bolile retinei pot avea diferite origini:
– Dezlipirea de retina este relativ frecventa, mai ales la miopi sau la subiectii varstnici pentru care exista antecedente familiale.
– Bolile degenerative ale retinei, adesea ereditare, afecteaza indeosebi celulele fotoreceptoare si/sau epiteliul pigmentar (retinopatie pigmentara, degenerescenta tapetoretiniana).
– Bolile inflamatorii ale retinei sunt rare. Ele sunt provocate mai ales de inflamatia coroidei (corioretinita cauzata de toxoplasme, in special).
– Bolile vasculare ale retinei sunt ocluziile arteriale sau venoase provocate de oprirea circulatiei sangelui in artera centrala sau in vena centrala a retinei. Microcirculatia poate fi afectata, de asemenea, in cursul diabetului sau al hipertensiunii arteriale.
– Tumorile retinei sunt dominate de retinoblastom (tumori maligne), care afecteaza copiii foarte mici.