Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Retete naturiste pentru tratamentul celor mai comune afectiuni

5 martie 2014
Share

Doctor in stiinte medicale, cu 14 ani de experienta in domeniu, specializata in fitoterapie si farmacist, Iulia Preda ne-a oferit cateva idei de leacuri pentru cel mai des intalnite afectiuni: gastrita, infectiile urinare, acneea, dereglarile menstruale, insomniile si starile depresive.

Remedii pentru gastrita

  • Lemnul-dulce. Are actiune gastroprotectoare si antiulceroasa. Lemnul-dulce se administreaza sub forma de comprimate, de 2-3 ori pe zi, inaintea meselor.
  • Ghimbirul are si el o reputatie buna in acest domeniu, fiind cunoscut drept cea mai buna planta pentru vindecarea stomacului. Ghimbirul ne scapa de aproape toate simptomele gastritei, inclusiv indigestia si gazele, vindeca rapid stomacul si mucoasa intestinala si reduce inflamatia sau eventualele ulceratii. Aceasta planta are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, contribuind la reducerea senzatiei de greata, stimuland digestia si, nu in ultimul rand, este considerat un antibiotic natural.
  • Menta, folosita indeosebi in prepararea ceaiurilor, contine uleiuri volatile, cum este mentolul, si poate fi folosita ca adjuvant in indigestie, gastrita si ulcere gastrice. Daca suferiti de gastrita, o cana de ceai consumata dupa fiecare masa va poate imbunatati considerabil starea de sanatate. La fel de benefic este si uleiul obtinut din aceasta planta, datorita proprietatilor sale digestive si carminative (ajuta la eliminarea gazelor).
  • Sucul de aloe vera poate fi util in tratarea iritatiei si inflamatiei provocate de gastrita, conform unor studii stiintifice. Cu toate acestea, cercetarea este inca incompleta si se pare ca, uneori, consumul de aloe vera pe cale orala poate cauza crampe si diaree. Prin urmare, cereti sfatul unui medic daca suferiti de gastrita si doriti sa incercati acest tratament naturist.

Remedii pentru infectiile urinare

Fitoterapia este de mare ajutor in cazul infectiilor urinare. Incepeti cu un tratament de trei saptamani bazat pe ceaiuri de plante. Puteti folosi o singura planta sau o combinatie de plante: iarba neagra, busuioc, rozmarin, salvie, afin, merisoare, coada-calului, coada-soricelului, sanziene, urzica, branca-ursului. Incercati si o cura de 20 de zile cu tinctura de propolis, cate 30 de picaturi pe zi. Sau tinctura de echinacea, 10 picaturi pe zi, timp de 20 de zile. O alta solutie este tratamentul cu suc de orz verde: 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20 de zile.

Remedii pentru dereglarile menstruale

Se poate bea ceai de coada-soricelului. Branca-ursului si evening primrose (luminita-de-seara) pot ajuta la reglare, insa asteptati declansarea menstruatiei, apoi introduceti-le treptat. Evening primrose poate fi adminsitrat fara pauza, dar branca-ursului doar dupa ovulatie, pana in prima zi a ciclului menstrual.

Remedii pentru insomnie

Sunt foarte multe plante utilizate in insomnie, atunci cand melatonina, hormonul natural al somnului, lipseste.

  • Busuiocul. Preparati o infuzie de busuioc, adaugand o lingura de frunze si flori la o cana cu apa clocotita. Puteti bea cate 3 cani de ceai de busuioc pe tot parcursul zilei.
  • Tinctura de paducel. Daca tanjiti dupa un somn odihnitor, puteti incerca tinctura de paducel. Se consuma zilnic cate 10-15 picaturi in putina apa si se bea de trei ori pe zi. Puteti gasi in farmacii si tinctura gata preparata.
  • Combinatie de plante. Mai sus am mentionat doar preparate din cate o planta medicinala, dar mai puteti incerca si un ceai facut din combinatii de plante cu efect sedativ. Verificati daca aveti mica „farmacie naturista” din urmatoarele plante: valeriana, flori de levantica, flori de musetel si menta. Daca nu, dati fuga in cea mai apropiata farmacie si cumparati. Mod de preparare: se amesteca bine 40 g radacini de valeriana, 30 g flori de levantica, 15 g flori de musetel si 15 g frunze de menta. Se adauga o lingurita din acest amestec la o cana cu apa fierbinte, iar dupa racire, se bea cu o jumatate de ora inainte de culcare.
  • Valeriana relaxeaza. Luati cate 15-20 picaturi de tinctura de valeriana, de 3 ori pe zi. Tot din valeriana mai puteti incerca si pulberea de radacina uscata, dar o putei procura si sub forma de capsule. Indicat este sa luati o capsula de 3 ori pe zi.
  • Roinita. Pe langa insomniile cauzate de caldura, mai pot aparea si cele de origine nervoasa. In acest caz, va poate ajuta decoctul de roinita. Adaugati o lingura de planta la o cana cu apa, dupa care fierbeti amestecul timp de 5 minute. Beti cate 2-3 cani pe zi.
  • Coacaz negru: se face o infuzie din 1 lingura de frunze uscate la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 10-12 minute si se beau 3 cani pe zi, inainte de masa.
  • Conuri de hamei: in 200 ml de apa clocotita se pune o lingurita de planta, se infuzeaza 3 minute, se strecoara si se bea seara, inainte de culcare.
  • Amestec de plante, infuzie: sunatoare, paducel si tei in parti egale; se pune 1 lingurita de plante la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 3-5 minute, se consuma 3 cani pe zi, inainte de mesele principale.

Remedii pentru starile depresive

  • Coacaz negru: se face o infuzie din 1 lingura de frunze uscate la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 10-12 minute si se beau 3 cani pe zi, inainte de masa.
  • Conuri de hamei: in 200 ml de apa clocotita se pune o lingurita de planta, se infuzeaza 3 minute, se strecoara si se bea seara, inainte de culcare.
  • Amestec de plante, infuzie: sunatoare, paducel si tei in parti egale; se pune 1 lingurita de plante la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 3-5 minute, se consuma 3 cani pe zi, inainte de mesele principale.

Remedii pentru acnee

Acneea este o afectiune dermatologica serioasa. Trebuie analizat cu un specialist in primul rand motivul aparitiei: o contaminare microbiana sau o dereglare metabolica. Nu este o afectiune pe care „trebuie sa o lasam sa treaca cu varsta”, asa cum ne sfatuiesc de multe ori cei din jur. Iata cateva remedii naturale.

  • retete naturiste - la acneeAloe vera. Gelul de aloe vera este grozav in vindecarea acneei, in atenuarea inflamatiilor si in repararea tenului sau a cicatricelor lasate de cosuri. Daca pustulele va supara, aplicati local putin gel de aloe si lasati-l sa actioneze cateva ore. Daca problemele sunt mai grave, folositi gelul pe post de masca si lasati-l sa actioneze peste noapte. Indepartati-l dimineata cu apa calduta si aplicati o crema hidratanta.
  • Citricele. Portocala si lamaia sunt cele mai simple si eficiente remedii naturale de care va puteti bucura chiar acasa. Radeti niste coaja de portocala sau de lamaie si adaugati putina apa peste ea. Amestecati pana se formeaza o pasta si aplicati-o pe zonele afectate. Lasati-o sa actioneze 15-20 de minute.
  • Ceaiul verde. Medicina chinezeasca a folosit ceaiul verde ca tratament nu doar pentru acnee, ci si pentru alte afectiuni ale tenului. In plus, fata de consumul ceaiului verde in timpul zilei, care va ajuta sa combateti acneea din interior, puteti folosi ceaiul pe post de lotiune tonica, dimineata si seara.

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.