Odata cu vremea buna, majoritatea dintre noi iese sa faca un gratar la iarba verde. Asta e traditia si, in fond, cu totii ne-am bucurat si inca ne bucuram sa iesim de pe aleile prafuite dintre blocuri. Chiar daca, de multe ori, nu facem decat sa inlocuim mirosul gazelor de esapament cu cel al fumului de la carbuni.
Desigur, niciun gratar nu e demn de numele sau daca nu are pe el carnaciori, mici sau ceafa de porc. Dar am fost avertizati mai demult ca astfel de preparate, in principiu nesanatoase, devin si mai daunatoare daca sunt puse pe gratar. Grasimile arse care rezulta din expunerea la foc deschis sunt purtatoare de substante toxice, iritante, chiar cancerigene pentru organismul nostru.
Este vorba, in principal, despre hidrocarburile aromatice policiclice. Cel mai bine ar fi sa incercam sa inlocuim complet produsele din carne la gratar cu legume sau branza. Pentru ca cei mai multi nu sunt gata sa faca integral acest schimb, ii sfatuim totusi sa ajunga macar la un compromis.
Frigarui din superlegume
Alaturi de o bucata mai mica de ceafa de porc, pe gratar se pot aseza o varietate de legume si chiar de branzeturi. Tratate termic in aceasta maniera deosebita, devin extrem de gustoase. In plus, raman sanatoase si aduc contributii la necesitatile nutritionale ale organismului nostru. Desigur, fiecare are legumele preferate. Dar cel mai bine se comporta pe gratar ciupercile, care ne ofera asa-zisa carne vegetala.
Si ardeii grasi devin gustosi pusi direct pe gratar, cu toate ca cea mai buna modalitate de a beneficia de legume ramane realizarea de frigarui vegetale, in care sa se alterneze o multitudine de produse: o felie de ardei, una de ceapa, o rosie mica, o felie de dovlecel sau vanata; iata o succesiune de culori si arome care nu va dezamagi pe niciun impatimit al gratarului si mititeilor. Nu uitati sa ungeti frigaruia cu putin ulei. El favorizeaza absorbtia unor substante antioxidante din legume, cum sunt licopenul sau carotenii.
De ce branza la gratar
Printre legume sau alaturi de ele isi poate gasi locul si o felie de branza. Trebuie alese varietati cu o consistenta crescuta, care nu se topesc cu usurinta atunci cand sunt expuse la foc.
In ultimii ani, branza halloumi a indeplinit cu succes aceste sarcini, dar se poate folosi si o branza autohtona de capra sau chiar o branza de oaie de tip telemea, mai tare, mai compacta. Cu un punct de topire mai ridicat. In felul acesta, nu numai ca diversificam produsele pregatite pe gratar, ceea ce nu este de neglijat pentru papilele gustative, ci oferim organismului si o mare varietate de nutrienti.
AGE: ce sunt si cum ne ferim de ei
Fragede si crocante, nu carbonizate
Astfel, o iesire la gratar se transforma dintr-un moment in care ne supunem tubul digestiv la chinuri, intr-unul in care oferim organismului tot ce ii trebuie. Legumele vin cu fibrele, mineralele si vitaminele pe care le contin, branza, cu proteinele si calciul. Daca va faceti probleme ca expunerea la caldura va distruge vitaminele din legume, tineti seama de faptul ca o expunere scurta nu este atat de nociva. Chiar si vitamina C are capacitatea de a rezista in aceste conditii. Nu uitati legumele pe gratar mult timp, bucurati-va de ele atunci cand sunt inca intr-o forma frageda si crocanta. Vitaminele vor fi inca acolo.
In plus, studiile arata ca efectele nedorite ale consumului de carne si preparate din carne asupra tubului digestiv pot fi partial neutralizate daca simultan se mananca legume bogate in fibre. Astfel, impacati si capra, si varza: nu renuntati la gratar si combateti cu succes efectele nu tocmai sanogenetice ale consumului de carne. Pofta buna!