Resveratrolul este o substanta antioxidanta puternica, ce apartine grupului polifenolilor. Se gaseste in cea mai mare concentratie in strugurii negri si cei rosii (in special in coaja), in samburii strugurilor, afine, merisor, mure, coacaze rosii si negre, dude rosii, cirese negre, mere cu coaja rosu inchis, prune inchise la culoare, nuci, rodii, varza rosie, fasole boabe de culoare neagra si vin rosu.
Este un compus cu multiple beneficii pentru sanatate, deoarece reduce semnificativ actiunea negativa a radicalilor liberi, diminueaza stresul oxidativ, deci prelungeste durata de viata a fiecarei celule. In acelasi timp, imbunatateste calitatea vietii celulelor si previne degenerarea acestora (activeaza genele SIRT1, numite si „genele longevitatii”). Previne, astfel, imbatranirea prematura, aparitia bolilor cronice (in special cardio si neurodegenerative), a cancerului; ajuta la imbunatatirea functionarii fiecarui organ si la cresterea nivelului energetic.
Cardioprotector natural
Resveratrolul este deosebit de benefic pentru aparatul cardiovascular. Prin actiunea antioxidanta, antiinflamatoare si vasodilatatoare ajuta la:
- protejarea inimii si vaselor sangvine;
- imbunatatirea circulatiei periferice si centrale;
- normalizarea nivelului colesterolului sangvin si al trigliceridelor (prevenind aparitia aterosclerozei);
- fluidificarea sangelui;
- mentinerea permeabilitatii vaselor sangvine;
- scaderea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a tulburarilor de circulatie, a accidentelor vasculare coronariene si cerebrale.
Sugestii de prevenire a bolii Alzheimer (I)
Sporeste capacitatile cognitive
La nivelul sistemului nervos, protejeaza neuronii si previne aparitia bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), ajuta la mentinerea unei bune circulatii la nivel cerebral si la imbunatatirea capacitatilor cognitive la varste inaintate. Datorita actiunii antioxidante si antiinflamatoare, imbunatateste imunitatea generala a organismului, protejeaza materialul genetic (ADN) de mutatii, jucand un rol important in prevenirea cancerului.
In plus, poate incetini fenomenul de angiogeneza – inhiba formarea de noi vase capilare care alimenteaza tumora. Are si un puternic efect antialergic. La nivelul aparatului respirator creste imunitatea si diminueaza fenomenele inflamatorii. Dupa cum am mentionat, reduce actiunea nociva a radicalilor liberi, ceea ce este de mare ajutor in cazul fumatorilor.
Sugestii de prevenire a bolii Alzheimer (II)
Protejeaza articulatiile si mentine pielea tanara
Imbunatateste metabolismul si ajuta la mentinerea in limite normale a greutatii si a valorilor glicemiei si la reglarea secretiei de insulina. Are efecte benefice si asupra cartilajului articular, intarziind si ameliorand simptomele osteoporozei in special la femeile aflate la menopauza. La nivelul pielii are actiune anti-aging: incetineste aparitia ridurilor, mentine elasticitatea si fermitatea pielii.
Consumul zilnic de resveratrol din surse alimentare, dar si din suplimente naturale este necesar pentru mentinerea unei bune stari de sanatate fizica si psihica, in special in cazul persoanelor stresate, cele care traiesc in medii poluate, care au obiceiuri nesanatoase (fumat, alimentatie haotica, sedentarism) sau care au diferite afectiuni cronice – hipertensiune, obezitate, diabet, colesterol crescut, ateroscleroza, boli neurodegenerative.