Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Reproducerea asistata – un tratament pentru infertilitate

22 august 2017
Share

Tratamentul infertilitatii este posibil cu ajutorul reproducerii asistate. Infertilitatea afecteaza in tara noastra aproximativ 10-13% din cuplurile aflate la vârsta reproducerii.

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa o perioada de un an de contact sexual neprotejat. Asadar, aceasta se refera la cuplu, iar cazurile care o determina implica atat barbatul cat si femeia. Infertilitatea de cauza masculina afecteaza 25 -30% din cuplurile infertile, deci un procent suficient de mare ca sa faca obligatorie investigarea barbatului in toate aceste cazuri.

Tehnicile de reproducere asistata
se folosesc in prezent si in tara noastra, ca solutie finala pentru infertilitate, in cazurile in care tratamentele uzuale de specialitate au esuat sau in cele in care exista indicii primare pentru folosirea acestor metode.

Sterilitatea masculina ocupa un loc aparte, mai ales ca adeseori reproducerea asistata este singura solutie pentru acesti pacienti, tratamentele medicale avand rezultate foarte slabe.

Cui se adreseaza reproducerea asistata?

Pacientele considerate candidate pentru fertilizarea in vitro (FIV) sunt cele cu sterilitate de cauza ovariana (lipsa ovulatiei sau oligoovulatie), tubara (obstructii ale trompelor uterine ca urmare a infectiilor cronice) sau uterina la care alte modalitati terapeutice (mai putin costisitoare si mai putin invazive) nu au dat rezultate. In mod absolut, se indica reproducerea asistata pentru sterilitatea de cauza masculina, spermatozoizii putand fi obtinuti prin punctie testiculara. Indiferent de motivul pentru care se recurge la fertilizarea in vitro, trebuie respectat un protocol si niste principii standard.

Cuplurile afectate de infertilitate trebuie bine investigate si diagnosticate pentru a putea aplica metoda cu cele mai mari sanse de reusita. Ambii pacienti vor fi informati corect asupra metodologiei, asupra sanselor de procreere si asupra riscului potential.

Fertilizare in vitro

Fertilizarea in vitro presupune punerea in contact a ovulului matern cu spermatozoidul patern in laborator, pe medii speciale, rezultand un embrion care se va introduce in cavitatea uterina a mamei unde se va implanta si se va dezvolta in cele 9 luni urmatoare. Pentru ca sansa de a obtine o sarcina viabila sa fie mai mare, s-a observat ca este optim sa se introduca in uter mai multi embrioni odata (2-4).

Acest lucru presupune existenta a mai multor ovule materne in contact cu sprematozoizii paterni si de aceea pacienta va urma, anterior recoltarii de ovule, un tratament medicamentos de stimulare ovariana care duce la dezvoltarea simultana a mai multor ovule la nivelul ovarelor. Recoltarea acestora se face in momentul atingerii maturitatii lor (diagnosticat prin ecografii seriate) prin punctie transvaginala ghidata ecografic, sub anestezie generala.

Ovulele obtinute astfel vor fi puse in laborator in contact cu spermatozoizii, folosind medii speciale de cultura si se va urmari dezvoltarea oualelor. Daca se obtin mai multi embrioni de calitate buna, se vor transfera in cavitatea uterina a mamei 2-4 dintre acestia (la circa 48 de ore de la recoltarea ovulelor), iar restul vor putea fi crioprezervati.

Pastrarea lor la temperaturi foarte joase reprezinta un avantaj major al acestei metode de reproducere asistata, embrionii pastrandu-si astfel structura si putand fi ulterior decongelati si introdusi in uterul mamei la un nou ciclu, daca la prima procedura s-a inregistrat un esec. In acest mod pacientele nu mai sunt supuse unei noi stimulari ovariene, scazand foarte mult costurile, riscurile metodei si implicatiile de ordin psihologic asupra femeii.

Transferul intrauterin de mai multi embrioni creste sansa de succes a fertilizarii in vitro, dar si rata aparitiei unei sarcini multiple. Succesul fertilizarii in vitro variaza de la un program la altul dar in ansamblu, in tara noastra ca si in alte centre moderne din strainatate, rata sarcinii este de 20-30% si a nasterii de 16-20%. Numarul malformatiilor congenitale in cazul unei sarcini aparute prin reproducere asistata este identic cu populatia generala, chiar si in cazul folosirii de embrioni crioprezervati.

In cazurile de sterilitate masculina se poate obtine un numar redus de spermatozoizi direct de la nivelul testiculului prin punctie – biopsie testiculara, sub anestezie generala. In aceste conditii, ca si in cazul pacientelor la care calitatea ovocitelor recoltate este proasta sau numarul acestora este foarte redus (in general paciente peste 40 de ani), se recurge la o procedura speciala ICSI (injectare introcitoplasmatica de spermatozoizi) care creste sansele de fertilizare si de obtinere a unor embrioni viabili.

Tehnicile de reproducere asistata ofera posibilitatea de a apela la un donor de sperma, din banca de sperma. Aceasta este recoltata de la donatori tineri, sanatosi (testati in prealabil pentru boli cu transmitere sexuala, hepatita B,C, infectie HIV etc), in general persoane la care a fost anterior dovedita fertilitatea. Anonimatul donatorilor este deplin, dar viitorii parinti pot opta pentru alegerea anumitor caractere somatice ale donatorului.

Donarea de ovocite

Similar donarii de sperma, este folosita donarea de ovocite. Procedura este necesara in cazul femeilor mai in varsta la care stimularea medicamentoasa a esuat sau in cazul pacientelor cu lipsa chirurgicala a ambelor ovare. Ovocitele folosite sunt in general obtinute de la paciente incluse in programe de reproducere asistata, la care stimularea ovariana a permis recoltarea unui numar mai mare de ovocite si care sunt de acord cu donarea lor benevola.

In cazurile in care infertilitatea este de cauza feminina si este cauzata de lipsa chirurgicala a uterului (post histerectomie totala sau subtotala) sau daca exista alte contraindicatii pentru care femeia nu poate duce sarcina la termen (afectiuni grave asociate), se poate recurge la o mama purtatoare (mama surogat). Cuplul urmeaza procedura descrisa, dar embrionii vor fi transferati in uterul mamei purtatoare. Din punct de vedere genetic cei doi sunt parintii copilului care se va naste, dar exista inca reticente de ordin social, moral si psihologic pentru apelarea la aceasta solutie.

Indiferent de metoda folosita pentru obtinerea unei sarcini prin reproducere asistata, gravida va fi incadrata in grupa cu risc obstetrical crescut iar sarcina va fi foarte atent monitorizata pe tot parcursul ei. Deoarece metoda creste numarul sarcinilor multiple va exista un risc crescut de avort si de nastere prematura, de care trebuie tinut cont. In cazurile in care are loc nidarea unui numar mai mare de embrioni (peste 2) aceste riscuri cresc substantial; pacienta trebuie informata si sfatuita sa recurga la embrioreductie. Prin aceasta metoda se realizeaza distrugerea unuia sau mai multor saci ovulari, precoce (luna a doua), pentru a permite desfasurarea ulterioara normala a sarcinii.

Asadar, reproducerea asistata este o metoda moderna de tratament a infertilitatii cuplului cu beneficii imense in cazurile dificile in care celelalte metode clasice au esuat, dar care are si riscuri pe care pacientii trebuie sa le cunoasca. Decizia asupra urmarii unui astfel de tratament este greu de luat, ea trebuie sa apartina in totalitate cuplului care a fost corect informat de catre medicul ginecolog, intrucat implicatiile emotionale sunt foarte importante.

 

Prof.Dr. Virgiliu Ancar
Coordonatorul Departamentului de Reproducere Asistata
Medsana Bucharest Medical Center
Tel: 9607, 410.86.43, 410.85.43, 410.84.59

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.