Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remediile din natura va ajuta sa controlati crizele de astm

3 aprilie 2015
Share

Astmul bronsic este o boala cronica a bronhiilor ce are determinare genetica, dar poate fi declansat si intretinut de o serie de factori: praf, mucegaiuri, polen, acarieni, poluare (gaze de esapament, fum de tigara etc.), exercitiul fizic intens, stari emotionale sau conflictuale intense, medicamente.

Primavara este anotimpul cand alergiile respiratorii, inclusiv astmul bronsic alergic, se pot acutiza, din cauza polenului florilor si arborilor, a prafului din casa sau de pe strazi, mucegaiurilor, parului animalelor de casa. Infectiile respiratorii virale specifice acestui anotimp, dar si schimbarile de temperatura pot declansa o criza de astm. De aceea, este bine sa acordam o deosebita importanta tratarii virozelor sau alergiilor respiratorii. In special la copii, acestea pot fi punctul de plecare al unei crize de astm bronsic.

Cum se manifesta astmul?
Simptomele caracteristice sunt crizele de sufocare, crizele de tuse insotite de eliminarea de sputa muco-gelatinoasa, greutate in respiratie, senzatie de apasare toracica, respiratie suieratoare (wheezing). Cel mai frecvent simptom este insa tusea, ce apare mai des noaptea, dimineata devreme sau in prezenta unui factor declansator. Intre crize, pacientul se poate simti foarte bine. 

Plantele, aliatele unui sistem respirator sanatos

remedii-astm-2Inainte de a incepe orice tratament naturist contra astmului, este recomandat sa efectuati o consultatie la un medic apifitoterapeut care poate prescrie terapia naturala de care aveti nevoie, cu plante benefice in atenuarea simptomatologiei: urzica, papadie, mesteacan, aloe vera, soc, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, lavanda, catina, lumanarica, patlagina, cimbru, cimbrisor, podbal, ciubotica-cucului, lichen de piatra, muguri de pin, de plop, lemn-dulce. Se pot administra singure sau in diverse combinatii, sub forma de ceaiuri (2-3 cani pe zi), tincturi (o lingurita de 2-3 ori/zi) sau comprimate (2-4 pe zi, in functie de varsta). Se pot utiliza si siropuri, ce contin ulei esential de busuioc, lavanda, cimbru, eucalipt, cuisoare, lamaie, extract de soc, dar si suplimente cu vitamina C si zinc. Sa nu uitam de actiunea antialergica a sucului de orz verde, cate 50 ml, de 2-3 ori/zi.

Si alimentatia joaca un rol important in controlul astmului

Puteti consuma patrunjel, cu proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice importante, sub forma de salata sau suc proaspat preparat, 10-15 zile. Utile sunt si sucul de telina si de spanac. Urzica are proprietati detoxifiante, dar este utila si in caz de alergii. Este bine sa o consumati zilnic, cat mai putin prelucrata termic, ori sa beti suc proaspat stors, timp de aproximativ 30 de zile. Si infuzia din frunze de urzica este benefica, fiind recomandate 2-3 cani pe zi, 20-30 de zile, sau tinctura, 1 lingurita, de 3 ori/zi. 

Puterea vindecatoare a mugurilor

Printre cele mai eficiente remedii pentru ameliorarea simptomelor astmului bronsic (la copii si adulti), cu efecte durabile, se numara extractele gemoterapice, cu efecte cortizon-like, antiinflamatoare, antialergice si imunomodulatoare. Bineinteles ca schema si dozele vor fi individualizate si recomandate de medic. In general, se instituie un tratament cu extract din mladite de coacaz negru, in asociere cu extract din muguri de calin, mladite de maces, muguri de arin negru, mladite de caprifoi negru, in administrare periodica, timp de 2-3 luni.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.