Muşcăturile şi înţepăturile de insecte sunt cauzate de: insecte muşcătoare – cum ar fi ţânţarii, puricii, căpuşele, păienjenii şi insecte înţepătoare – cum ar fi albinele, viespile şi furnicile de foc (furnicile roşii). Iată ce puteţi face pentru a le preveni sau, după caz, pentru a le trata.
Principalele simptome ale ciupiturilor şi înţepăturilor de insecte sunt umflarea, durerea şi pruritul local. Majoritatea muşcăturilor şi înţepăturilor de insecte sunt inofensive şi vor dispărea după câteva zile. Însă există şi cazuri în care muşcătura sau înţepătura se poate infecta. Unele persoane pot avea o reacţie alergică la muşcăturile sau înţepăturile de insecte. În acest caz, persoana trebuie să solicite ajutor medical. Principalul semn al unei reacţii alergice este umflătura la locul muşcăturii care durează mai mult de 24-48 de ore. I se pot asocia simptome ca: ameţeală, respiraţie dificilă, senzaţie de slăbiciune, mâncărime sau durere la locul muşcăturii, greaţă, erupţie cutanată pronunţată, mâncărime severă, probleme digestive. Copiii mici prezintă un risc mai mare de reacţie alergică.
Repelenţi naturali
Repelenţii pe bază de plante au fost folosiţi de generaţii în practica tradiţională ca măsură de protecţie personală împotriva ţânţarilor. Dintre aceste substanţe, uleiurile esenţiale din plante au fost testate pe larg pentru a evalua proprietăţile lor de respingere. Printre speciile de plante cu uleiuri esenţiale folosite ca repelenţi, iarba de lămâie (lemongrass), busuiocul sfânt şi eucaliptul sunt cele mai citate. Compuşii activi prezenţi în aceste amestecuri cu acţiune repelentă includ alfa-pinen, limonen, citronelol, citronelal, camfor şi timol. Citronela, utilizată în concentraţii de 5-10%, este unul dintre cei mai utilizaţi repelenţi naturali. Pentru a menţine concentraţia de vapori pe suprafaţa pielii mai mult de două ore, unii producători amestecă uleiul esenţial de citronela cu o moleculă mare, cum ar fi vanilina sau încorporează ulei de muşcată şi/sau ulei de soia pentru efect repelent mai bun.
90% repelenţă împotriva ţânţarilor
Mai mult, uleiuri esenţiale din plante precum lavandă, camfor, muşcată, iasomie, eucalipt cu frunze late, iarbă de lămâie (lemongrass), ulei esenţial de eucalipt citronat, eucalipt cu frunze înguste, lemn de cedru, muşeţel, ulei de scorţişoară, ienupăr, rozmarin, niaouli, tagete, violete, lemn de santal prezintă de asemenea, o repelenţă > 90% împotriva diferitelor specii de ţânţari anofeli. Atenţie! Uleiurile esenţiale nu trebuie puse direct pe piele. Ele sunt întotdeauna diluate într-un ulei vehicul, cum ar fi ulei de migdale, ulei de jojoba etc.
8 metode naturale prin care vă puteţi proteja de soare şi de insecte
Principalele remedii pentru muşcăturile şi înţepăturile de insecte
Extractele de flori de muşeţel prezintă activitate antiinflamatoare. În studii clinice, activitatea antiinflamatoare, antipruriginoasă şi antieritematoasă a unguentului care conţine extract de flori de muşeţel a fost comparabilă cu cea a unui unguent cu 0,25% hidrocortizon. Produsele pe bază de extracte de muşeţel sunt utilizate extern pentru inflamaţii şi iritaţii ale pielii, boli bacteriene ale pielii, erupţii cutanate, eczeme, răni, degerături şi muşcături de insecte.
Frunzele de patlagină au fost folosite ca remediu, de secole, pentru vindecarea rănilor, în aproape toată lumea. Pătlagina conţine compuşi ce manifestă activităţi biologice precum activitate de vindecare a rănilor, antiinflamatoare, analgezică, emolientă, calmantă, antioxidantă sau antibiotică slabă.
Aloe vera folium recens – frunze proaspete de aloe. Gelul proaspăt de Aloe Vera reduce semnificativ inflamaţia acută şi este utilizat pentru tratamentul extern al rănilor minore şi al afecţiunilor inflamatorii ale pielii, iritaţiilor minore, inclusiv arsuri, vânătăi şi muşcături de insecte.