Tusea apare atunci cand virusurile, bacteriile, praful, polenul sau alte substante irita terminatiile nervoase ale cailor respiratorii dintre gat si plamani. Tusea este modul in care organismul incearca sa curete pasajele si este depus un efort destul de mare in acest sens. In timp ce tusea cronica poate fi semnul unei boli grave, tusea comuna este considerata doar o problema suparatoare. Pot aparea efecte secundare cum ar fi durerile in piept, oboseala etc.
Pentru a scapa insa de tusea suparatoare, descoperiti in randurile de mai jos cateva remedii naturiste pentru tuse, care va vor ajuta sa va simtiti mult mai bine.
Remediu naturist pentru tuse pe baza de piper negru si miere
Pentru tusea seaca, puteti incerca un remediu naturist si nu trebuie neaparat sa va aflati in intimitatea casei. Piperul stimuleaza circulatia si fluxul de mucus, iar mierea ne scapa de tuse in mod natural. Folositi o lingurita de piper negru proaspat macinat si doua linguri de miere. Puneti ingredientele intr-o cana si adaugati apa clocotita. Acoperiti cana si lasati-o la infuzat timp de 15 minute. Apoi strecurati lichidul si beti cate o gura, incet-incet.
Remediu pentru tuse cu ghimbir
Ghimbirul are o multime de “puteri secrete” si este utilizat pentru proprietatile sale medicinale inca din Antichitate. Cu ajutorul ghimbirului, pot fi tratate simptomele racelii si gripei, datorita proprietatilor sale decongestionante si antihistaminice. La trei cani de apa fierbinte adaugati 12 felii de ghimbir proaspat. Lasati-le sa fiarba timp de 20 de minute, dupa care strecurati, adaugati o lingurita de miere si stoarceti lamaie. Daca gustul este prea picant, mai adaugati apa. Iata, asadar, un alt remediu naturist pentru tuse.
Remediu naturist cu seminte de in, miere si lamaie
Prin fierberea semintelor de in in apa veti obtine un fel de gel mai gros si lipicios care va calma gatul si tractul respirator. Mierea si lamaia actioneaza precum un antibiotic usor, iar siropul devine calmant. Fierbeti 2-3 linguri de seminte de in la o cana de apa pana cand obtineti gelul gros despre care vorbeam mai sus. Strecurati si adaugati 3 linguri de miere si suc de lamaie.
Siropul de ceapa, remediu impotriva tusei
Decojiti o ceapa rosie, tocati-o si puneti-o intr-un castron. Stoarceti ceapa. Peste ea adaugati miere. Lasati castronul intr-o camera unde este cald, intre 6 si 8 ore. Apoi strecurati. Doza pentru adulti este o lingura la fiecare doua ore, in timp ce pentru copii, cate o lingurita la patru ore. Ceapa amelioreaza tusea, dar si durerile in gat.
Siropul de ridiche neagra, remediu naturist pentru tuse
Siropul de ridiche este benefic atat in ceea ce priveste tusea seaca, cat si cea productiva. Detine si proprietati imunostimulatoare. Cum obtineti sirop de ridiche neagra? Simplu. Spalati o ridiche neagra mare si puneti-o pe o farfurie, faceti o scobitura la unul dintre capete si in scobitura respectiva puneti o lingura mare de miere. Apoi plasati farfuria cu ridichea langa o sursa de caldura si lasati-o acolo intre 8 si 12 ore. Siropul pe care-l lasa ridichea poate fi consumat ca remediu impotriva tusei.
Siropul de ridiche neagra, leac pentru tuse
Daca va confruntati cu tusea seaca sau cu cea productiva, va recomandam siropul de ridiche neagra. Ridichea neagra are proprietati antimicrobiene, antibacteriene, imunostimulatoare, iar siropul obtinut ii pastreaza proprietatile curative. Aveti nevoie de o ridiche neagra (in jur de 400-500 de grame) si de miere. Spalati ridichea, taiati capacul si scobiti-o in interior, apoi adaugati miere. Siropul se lasa la macerat peste noapte si se consuma ziua urmatoare, o lingura de 3-4 ori pe zi, inainte de masa.
Otetul de mere impotriva tusei seci
Otetul de mere este recunoscut ca remediu eficient impotriva tuturor tipurilor de tuse, mai ales in cazul celei uscate, asociate cu o infectie bacteriana. Otetul de mere are efect astringent si ajuta la controlul raspandirii infectiei, are efect calmant, reduce inflamatia de la nivelul gatului, contribuind la atenuarea durerii. Puteti obtine un sirop din otet de mere, miere si alte cateva ingrediente cu efect decongestionant. Mixati un sfert de lingurita de ghimbir macinat, un sfert de lingurita de piper cayenne macinat, o lingura de miere, doua linguri de apa si o lingura de otet de mere.
Ceapa si usturoiul, raceala si gripa
Usturoiul
Usturoiului i se mai spune si antibiotic natural. Este recunoscut datorita proprietatilor sale antibacteriene si componentelor antimicrobiene. De asemenea, lupta impotriva infectiilor, fiind antiviral si antifungic. Puneti un ibric de apa pe foc si cand clocoteste adaugati cativa catei de usturoi spalati. Mai lasati apa sa dea in clocot cateva minute si beti ceaiul obtinut. Nu doar ca va va ajuta sa respirati mai usor, dar va atenua si mancarimea resimtita in gat atunci cand tusiti. Puteti consuma si cate un catel de usturoi seara, in stare cruda.
Ceaiul de cimbru: adio, tuse!
Cimbrul este adjuvant in tratamentul bolilor respiratorii. Frunzele de cimbru contin compusi numiti flavonoide care relaxeaza muschii gatului si reduc inflamatia. Puteti obtine ceai de cimbru folosind doua lingurite de frunze de cimbru pisate si o cana de apa clocotita. Acoperiti cana si lasati ceaiul sa se „odihneasca” timp de 10 minute, dupa care il puteti bea. De asemenea, pentru a reduce durerile din piept care apar atunci cand tusiti, va puteti incalzi o cana de lapte in care sa puneti o lingurita de miere.
Ceaiurile, remediu natural pentru intarirea imunitatii
Turmeric si ceapa
Un alt remediu impotriva tusei este turmericul, un condiment indian. Fierbeti jumatate de cana de apa si adaugati o lingurita de pudra de turmeric. Puteti adauga si scortisoara. Mai fierbeti inca trei-patru minute si adaugati si o lingurita de miere. Unul dintre cele mai simple remedii impotriva tusei este sa taiati o ceapa pe jumatate si sa o mirositi pur si simplu. Combinati o jumatate de lingurita de suc de ceapa cu o lingurita de miere. Ceapa amelioreaza tusea si durerile in gat.