A venit si iarna si, implicit, afectiunile sistemului respirator specifice perioadei: raceala si gripa. Semnele care vestesc instalarea lor sunt stranutul, secretiile nazale, tusea, oboseala si febra.
Tusea reprezinta un act reflex, de aparare, produs prin iritarea mucoaselor cailor respiratorii. Este cauzata de secretii in exces sau de prezenta unor corpi straini la nivelul cailor respiratorii. Tusea poate fi de doua feluri: seaca, iritativa, neproductiva (trebuie folosite plante cu efect calmant, sedative, antitusive) si tusea productiva (in acest caz plantele trebuie sa stimuleze eliminarea expectoratiilor si sa fluidifice secretiile).
Plante cu efect calmant pentru tusea seaca
In cazul in care tusea este seaca, plantele recomandate sunt cele cu efect calmant, emolient, antispastic bronsic, antibiotic. Dintre acestea, amintim:
Scai-vanat, una dintre cele mai eficiente plante pentru calmarea tusei spastice, iritative. Se foloseste sub forma de decoct din 1 lingurita de planta uscata la o cana cu apa. Se fierbe 10 minute, apoi se iau cate 2-3 linguri, de 2-3 ori/zi; Lichen-de-piatra. Decoctul se pregateste din 1 lingurita de planta la 200 ml de apa. Se fierbe 5 minute si se neutralizeaza aciditatea cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau 1 2 cani/zi inainte de mese; Patlagina se utilizeaza sub forma de infuzie din 1 lingurita de planta la 200 ml de apa. Se beau 1-2 cani/zi sau se administreaza cate 1 lingura din 2 in 2 ore. Ceaiurile se indulcesc cu miere de albine care are efect antimicrobian, antiinflamator, calmant si expectorant. Foarte eficient este si siropul din ceapa. Se fierbe 10-15 minute o ceapa alba mare in 1/2 l de apa, pana scade la jumatate. Se adauga miere si se bea cu inghitituri mici, treptat. Pentru ceaiul din coji de nuca se foloseste o lingura de coji verzi la 250 ml de apa. Cojile se fierb 15 minute, iar decoctul rezultat se consuma pe parcursul unei zile. Utile sunt si compresele uscate cu sare calda, aplicate pe piept.
Flori de tei, muguri de brad, propolis, pentru tusea productiva
Pentru fluidificarea si favorizarea eliminarii secretiilor bronhice se pot folosi urmatoarele plante care au efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic, antiinflamator, cicatrizant:
Podbalul, infuzie din 1 lingurita de planta la o cana cu apa. Se fierbe 5 minute si trebuie consumat imediat; Mugurii de pin. Infuzia se prepara din 2 lingurite de muguri la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani/zi. Siropul din muguri de pin sau brad se pregateste din 200 g de muguri proaspeti care se lasa la macerat 24 de ore in 1/2 l apa, dupa care se da scurt in clocot. Se strecoara si se adauga 500 g zahar. Din acest sirop se iau cate 2-3 lingurite zilnic; Florile de tei au proprietati neurosedative. Infuzia din 1 lingurita de flori uscate la 200 ml apa clocotita se bea de 2-3 ori pe zi; Propolisul are efect antiinflamator, antibiotic si expectorant. Sub forma de tinctura de propolis se iau cate 10-30 de picaturi, de 2-3 ori/zi (in functie de varsta), inainte de masa, cu putin lapte cald sau ceai cald de plante medicinale. De asemenea, tinctura de propolis (30 de picaturi) se amesteca cu 2 linguri de miere si se iau cate 3 lingurite pe zi. Se pot adauga si 2-5 picaturi de ulei volatil de ghimbir, menta sau brad.
Cataplasme cu alcool, mamaliga sau faina de mustar
Cataplasmele sunt foarte eficiente atat in cazul tusei seci, cat si celei productive. Cataplasmele cu terci de mamaliga, branza de vaci, faina de mustar (se prepara o pasta din faina de mustar cu apa calda care se intinde pe un prosop subtire, maximum 30 de minute) se aplica pe spate sau pe piept, o data pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de 2-3 seri. Totodata, cataplasmele cu alcool (proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda ) se aplica pe torace si se infasoara cu un prosop cald.
Este recomandat sa folosim, pe langa plante, si preparate ce stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului: echinacea, sub forma de tinctura sau capsule, chimen negru (capsule), spirulina, catină, extract de muguri de plop.
Ceaiurile antibronsitice au efect expectorant
Sucul de lamaie, obtinut prin stoarcere intr-un pahar cu apa calda, are efect antiseptic. Sucul se indulceste cu zahar sau miere de albine si se bea cu inghitituri mici. De asemenea, o cana de lapte fierbinte indulcit cu miere si o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz, consumate dimineata si seara sunt recomandate in cele doua forme ale tusei. Utile sunt si siropurile de la plafar, din muguri de brad, muguri de pin, amestecuri din muguri de pin, cimbrisor, trei-frati-patati, fenicul, patlagina, cu adaos de miere, propolis, echinacea, vitamina C. Ceaiurile antibronsitice, ce contin muguri de plop si pin, scai-vanat, patlagina, fructe de fenicul, cimbru, radacina de lemn-dulce au actiune emolienta, antiinflamatoare, expectoranta, antitusiva, antiseptica, antispastica, sedativa si dezinfectanta.
Dr. Ruxandra Constantina,
Medic specialist medicina de familie,
Competenta apifitoterapie,
Centrul Medical Med-As,
021/313.05.32.