Iarna aduce cu sine temperaturi scazute, umiditate, variatii de presiune atmosferica, vant, precipitatii, toate afectand persoanele meteosensibile care prezinta diferite afectiuni reumatice. Acestea se confrunta cu o accentuare a simptomelor (durere, inflamatie, limitarea miscarilor articulare).
Persoanele cu afectiuni reumatismale degenerative (reumatism), artroze (coxartroza, gonartroza), discopatii devin adevarate „barometre” ce prezic sau resimt variatiile de temperatura, de presiune, ploile, ninsorile. Apar, astfel, dureri la nivelul articulatiilor interesate, insotite, de multe ori, de inflamatie locala si diferite grade de deficienta functionala (diminuarea mobilitatii active si pasive). De asemenea, pot aparea dureri la nivelul unor traumatisme mai vechi.
Ce plante ne vin in ajutor
In timpul unui puseu acut, este indicat sa se administreze tratament clasic (cu antiinflamatoare si analgezice) recomandat de medic, pentru ameliorarea rapida a durerii, dar pe termen scurt (prezinta reactii adverse). In paralel, se pot administra si extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi:
-
Gheara-diavolului are actiune analgezica, antiinflamatoare, diuretica, antioxidanta. Este utilizata in special pentru tratamentul cronic al durerii articulare.
-
Scoarta de salcie si cea de cretusca contin salicilina, precursorul natural al acidului acetilsalicilic (aspirina), cu efecte antialgice, antiinflamatoare, antipiretice.
-
Cartilajul de rechin are actiune benefica la nivelul sistemului osteo-articular, antiinflamatoare si antialgica. In acelasi timp, reprezinta o sursa naturala de calciu si fosfor. Este indicat in tratamentele de lunga durata.
-
Lemnul-dulce are efect cortizon-like (similar cortizonului), antiinflamator si antialgic.
-
Rozmarinul are actiune antioxidanta si de stimulare a microcirculatiei, ceea ce determina o diminuare a durerii si contracturii locale.
-
In acelasi timp, se utilizeaza plante cu actiune diuretic-depurativa si antioxidanta: coada-calului (sursa de siliciu), mesteacan, urzica, flori de soc, fructe de ienupar, extract de turmeric, ghimbir.
Local, puteti folosi unguente si uleiuri esentiale
Unguentele naturale recomandate pentru calmarea durerilor reumatice contin plante cu actiune antiinflamatoare si de stimulare a circulatiei locale: arnica, gheara-diavolului, venin de albine, scoarta de salcie, spanz, tataneasa, Boswellia serrata, lavanda, extract de ardei iute (contine capsaicina). Uleiurile esentiale pot fi adaugate in apa de baie: ulei de menta, de cimbru, musetel, rozmarin, de lavanda sau roinita.
Remediile naturiste trebuie asociate cu un regim alimentar adecvat
Reduceti cantitatea de proteine si grasime animala si mancati mai multe legume proaspete si fierte la aburi, fructe proaspete, mirodenii (menta, cimbru, rozmarin, sofran, ghimbir), cereale integrale, uleiuri vegetale presate la rece, nuci, migdale. Carnea de peste este buna, datorita prezentei acizilor grasi Omega-3, cu proprietati antiinflamatoare. Este recomandat consumul de alimente ce contin siliciu, cu rol important in mentinerea sanatatii sistemului osteo-articular: migdale, mere, sfecla, telina, seminte (macinate) de in, struguri, ovaz, ceapa, pastarnac si seminte de floarea-soarelui.
Nu uitati de importanta kinetoterapiei (profilactica, de recuperare), ce vizeaza refacerea functionalitatii articulatiei, a masajului terapeutic, reflexoterapiei si fizioterapiei.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie,
apifitoterapie, gemoterapie
Dr MedEsthetic
Tel.: 0734.410.417