Dischinezia biliara sau „bila lenesa” reprezinta ansamblul tulburarilor cauzate de problemele de motilitate si de secretie, in sensul diminuarii secretiei de bila si a eliminarii acesteia in duoden. Se pare ca principala cauza este de ordin neurovegetativ.
Dischinezia biliara este insotita de urmatoarele simptome: dureri in hipocondrul drept (in general sub forma unei jene, uneori pana la colici puternice), gust amar, senzatie de greata, meteorism abdominal, varsaturi biliare, migrena, vertij. Pentru ameliorarea acestor simptome sunt indicate plantele tonic-amare, ce au actiune coleretic-colagoga, deci stimuleaza secretia si excretia de bila. Acestea au puternice efecte terapeutice in cazul dischineziei biliare, diminuand simptomatologia si imbunatatind digestia.
Plante care stimuleaza secretia bilei
Aceste plante se administreaza de obicei cu aproximativ 15 minute inainte de masa, sub forma de ceai (infuzie, decoct), pulbere macinata, tinctura sau capsule. Iata care sunt cele mai eficiente plante impotriva „bilei lenese”:
- Papadia are atat actiune coleretic-colagoga, cat si detoxifianta, diuretica si laxativa, ajutand la normalizarea valorilor colesterolului si glicemiei. Se poate face in acest sezon o cura cu salata din tije sau frunze de papadie, in amestec cu ulei de masline si suc de lamaie, 10-15 zile. Pe post de remediu pentru „bila lenesa” papadia se poate folosi si ca infuzie, 2-3 cani/zi sau tinctura, o lingurita diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
- Anghinarea are actiune coleretic-colagoga, hepatoprotectoare, tonic-digestiva, vasodilatatoare, antiaterosclerotica, ajutand la normalizarea valorilor colesterolului si trigliceridelor. Se foloseste sub forma de infuzie (doua cani/zi, prima dimineata pe stomacul gol) sau sub forma de tinctura, o lingurita diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
- Rostopasca are efecte coleretic-colagog, antispastic, de stimulare a secretiilor digestive si actiune hipolipemianta, hipocolesterolemianta, antibacteriana si antivirala. Se administreaza sub forma de: pulbere, un varf de cutit de trei ori pe zi, timp de 21-30 de zile; tinctura, 10-30 picaturi/zi, diluate in aproximativ 100 ml de apa; infuzie, o cana/zi, bauta treptat.
- Armurariul este hepatoprotector si hepatoregenerator. Se utilizeaza ca pulbere, o lingurita de 3 ori/zi, care se tine sub limba.
- Sunatoarea are actiune coleretic-colagoga, antiinflamatoare, impiedicand degenerarea celulei hepatice. Drept remediu pentru „bila lenesa” se foloseste sub forma de ulei de sunatoare (cate 20 de picaturi de 3 ori/zi, in apa sau ceai) sau capsule cu ulei de sunatoare, 2-3/zi.
Daca aveti o „bila lenesa” puteti apela si lauleiul de masline, deoarece stimuleaza activitatea biliara si previne aparitia calculilor biliari. Se ia dimineata pe stomacul gol o lingura de ulei de masline extravirgin in asociere cu suc de lamaie.
Sfatul specialistului pentru pacientii cu „bila lenesa”
Foarte important este sa avetimese regulate (4-5 pe zi), reduse cantitativ. Preparati alimentele prin fierbere sau coacere si evitati sosurile si tocanitele. De asemenea, renuntati la fumat si faceti miscare. Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, dupa masa, sa stati culcat pe partea dreapta 30 de minute.