Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru astenie

2 martie 2010
Share

Astenia de primavara este, in majoritatea cazurilor, o astenie reactionala. Organismul reactioneaza in aceasta perioada care presupune schimbarea vremii, cu variatii de temperatura, de presiune atmosferica si de umiditate. Astfel, corpul este suprasolicitat, cu atat mai mult cu cat tonusul fizic si psihic este mult diminuat la finele iernii.

In aceste conditii pot aparea o serie de tulburari si simptome neplacute de tipul: astenie fizica si psihica, dureri de cap, tulburari de dispozitie, depresie, insomnie, hipersomnolenta diurna, tulburari de memorie si concentrare etc.

 

Astenia poate fi combatuta cu legume proaspete, pline de vitamine

Odata cu venirea primaverii, ne putem diversifica alimentatia: mult mai multe legume si fructe proaspete, ca atare, in salate sau sub forma de sucuri. Astfel, este indicat sa consumam din abundenta urzici, stevie, spanac, untisor, salata verde, telina, loboda, ridichi, praz, varza, care ajuta in primul rand la detoxifierea organismului. De asemenea, aceste verdeturi au rol vitaminizant si mineralizant, prin continutul bogat in clorofila, saruri minerale si vitamine cu rol antioxidant si de activare a metabolismului.

 

Ceai de maghiran, sunatoare sau lavanda – remedii pentru astenie

Condimentele putin picante, busuiocul, maghiranul, leusteanul, reprezinta, pe langa sursa de vitamine si minerale, un tonic si un energizant deosebit de eficace. Prin continutul lor, combat depresia si stresul, revigorand psihicul. Se poate consuma pulbere de busuioc, 1 lingurita, de 3-4 ori/zi, cu apa, timp de 10-14 zile, sau pulbere de rozmarin, cate 1 lingurita, de 3 ori/zi, inainte de masa, cu rol de stimulare hepato-biliara.

Foarte eficient in combaterea asteniei este si ceaiul de maghiran, sub forma de macerat la rece. In caz de nervozitate sau depresie se mai pot utiliza tinctura (20 de picaturi dimineata si seara) sau ceaiuri de: talpa-gastei, lavanda, sunatoare (sau comprimate, doua pe zi), care se consuma caldute, 2-3 cani/zi, indulcite cu miere.

 

Produsele apicole trateaza anemia si imbunatatesc tonusul fizic si psihic

Produsele apicole sunt deosebit de valoroase, deoarece contin o multitudine de vitamine si minerale, enzime, hormoni, cu rol de refacere a tonusului fizic si psihic. Puteti consuma:

  • Polenul este un stimulent general al organismului, cu rol vitaminizant, tonic si energizant, care inlatura starea de nervozitate si iritabilitatea. Totodata, este benefic in caz de surmenaj fizic si intelectual, depresii nervoase, insomnie. Se consuma aproximativ 10-20 g de polen/zi, in cure de 30 de zile. Se pot face 3-4 cure pe an.
  • Pastura creste imunitatea organismului si mentine un bun tonus fizic si psihic. Doza uzuala recomandata este de 10 g/zi, in doza unica sau in doua prize, administrata la 30-45 minute dupa masa, in cure de cate 1 luna, care pot fi ulterior repetate.
  • Gemoterapia este benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, zmeur sau maces.
  • Ginsengul siberian este un energizant si vitalizant foarte eficace. Se consuma sub forma de capsule, 2-3 pe zi, timp de 30 zile.

 

Macesele, catina si laptisorul de matca fortifica organismul

  • Fructele de padure (afine, macese), catina si laptisorul de matca sunt recomandate pentru fortificarea si vitaminizarea organismului si pentru combaterea asteniei.
  • Macesele reprezinta o sursa importanta de vitamina C. Se administreaza cate 1 lingurita de pulbere de fructe de macese, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 1 luna. Se pot consuma si sub forma de sirop presat la rece.
  • Uleiul de catina contine cantitati substantiale de vitamina A si C. Se administreaza zilnic 10-20 de picaturi, de 3 ori pe zi sau coenzima Q10 in ulei de catina.
  • Laptisorul de matca este o sursa de aminoacizi esentiali, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, D, K, E), calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, cupru si fier. Doza indicata este de 1 g/zi la adulti (2 lingurite de dozare) si de 0,5 g/zi la copii (1 lingurita de dozare), sublingual, cu 30 de minute inainte de prima masa a zilei.

 

Dr. Ruxandra Constantina,
Medic specialist medicina de familie,
Competenta apifitoterapie,
Centrul Medical Med-As,
021/313.05.32.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.