Tineretea si mentinerea ei reprezinta un deziderat, in special al femeilor, indiferent de epoca. Exista multe pareri referitoare la elementul determinant al longevitatii unui individ – terenul mostenit de la parinti (genele longevitatii) sau stilul de viata, care include alimentatie, obiceiuri, prezenta/absenta miscarii fizice etc.
Cercetarile actuale au scos in evidenta faptul ca reducerea sau evitarea, pe cat posibil, a surselor de radicali liberi, a stresului, medicamentelor, mancarii cu aditivi sau prajite, a somnului insuficient, poluarii, fumatului, expunerii excesive la soare, gandirii negative intarzie procesul de imbatranire si previne, in acelasi timp, aparitia bolilor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Important este nu numai sa traim pana la 80 de ani, ci sa putem ramane activi si independenti fizic si psihic si echilibrati emotional.
Alimentatia, rol foarte important in lupta antiimbatranire
Produsele pe care le consumam trebuie sa fie cat mai naturale si cat mai putin gatite, sa contina multe vitamine, minerale, enzime, fibre si multi antioxidanti. Afinele sunt una dintre cele mai benefice fructe (in stare proaspata in special), datorita cantitatii mari de antioxidanti. Stimuleaza imunitatea, cresc rezistenta organismului la infectii, reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, regleaza nivelul glicemiei. Contribuie si la sanatatea tractului urinar, stimuleaza memoria si cresc buna dispozitie. Polenul si laptisorul de matca sunt produse apicole deosebit de valoroase pentru sanatate, dar si pentru mentinerea tineretii. Cresc imunitatea, regenereaza celulele, dar ajuta si la reducerea stresului, imbunatatind capacitatile intelectuale.
Antioxidantii, solutie anti-aging
Antioxidantii sunt substante care anihileaza actiunea radicalilor liberi, responsabili de imbatranirea prematura, de bolile degenerative si de cele cardiovasculare, de scaderea imunitatii si de aparitia maladiilor canceroase. La nivelul pielii, antioxidantii intarzie aparitia ridurilor, ajuta la mentinerea fermitatii si elasticitatii acesteia. Licopenul din rosii ne fereste de cancerul de prostata, carotenii din frunze ne pazesc de diferite alte tipuri de cancer, antocianinele, polifenolii, toata bogatia de micronutrienti care se lupta cu radicalii liberi cresc sansele de a ne prelungi viata, de a lupta eficient impotriva proceselor inflamatorii, a neoplaziilor, a dislipidemiilor.
Condimentele, solutii naturale pentru mentinerea tineretii
Acestea sunt pe primele locuri:
- Cuisoarele au actiune antiinflamatoare, antioxidanta, antiimbatranire, tonic-energizanta. Ajuta la inlaturarea starii de astenie fizica si psihica.
- Scortisoara echilibreaza nivelul glicemiei, normalizeaza colesterolul sangvin, reduce efectele stresului asupra organismului, imbunatateste digestia, stimuleaza memoria si incetineste procesul de imbatranire. O puteti consuma (in cantitati mici) in amestec cu miere.
- Ghimbirul reduce inflamatia, stimuleaza circulatia sangvina, are efect tonic si energizant. Va recomandam un ceai de ghimbir, la care adaugati cuisoare (sau scortisoara) si miere, elixir perfect al tineretii.
- Curcuma (turmeric) are o puternica actiune antioxidanta si antiinflamatoare. Ajuta si la inhibarea dezvoltarii tumorilor, imbunatateste circulatia si reduce nivelul colesterolului.
- Busuiocul, folosit drept condiment (imbunatateste digestia si stimuleaza sucurile intestinale), este o planta pentru trup si suflet: tonic si energizant, calmant. Busuiocul Poate fi folosit in stare proaspata sau macerat la rece.
- Rozmarinul are actiune tonic nervoasa, sporeste capacitatea de concentrare si de memorare, alunga oboseala psihica, stresul si starea de nervozitate. Se foloseste sub forma de ceai, capsule, tinctura, ulei esential, extract gemoterapic din mladite de rozmarin.