Indiferent de anotimp, transpiratia picioarelor poate deveni un calvar, insa trebuie sa stiti ca este o activitate normala a organismului. Aceasta este raspunsul la cresterea temperaturii corpului si deserveste racirii organismului.
Caldura intensa, stresul, oboseala, caratul unor greutati, toate acestea pot duce la aparitia transpiratiei. La trecerea dintre anotimpuri, procesul poate deveni si mai greu, deoarece incaltamintea este inchisa si astfel picioarele nu mai pot respira la fel ca pe timpul verii.
Din pacate, transpiratia este, de cele mai multe ori, acompaniata de un miros neplacut, ca urmare a amestecului dintre secretiile glandei sudoripare si flora bacteriana. Transpiratia poate fi, deopotriva, cauza micozei picioarelor mai ales, deoarece, asa cum am amintit si mai sus, picioarele nu respira pe timpul zilei. In astfel de cazuri exista mai multe solutii pentru a reduce transpiratia si mirosul stanjenitor.
Alegeti-va bine incaltamintea!
Daca picioarele va transpira din abundenta, trebuie neaparat sa renuntati la a mai purta cizmele de cauciuc, desi este sezonul ploilor. Desi sunt foarte la moda, ele reprezinta un adevarat calvar pentru picioarele dumneavoastra. Lipsa totala de ventilatie creeaza un fenomen de macerare foarte neplacut, iar la sfarsitul zilei picioarele dumneavoastra vor avea un miros neplacut si o stare asemenea. Indicat este ca toamna sa purtati adidasi de piele naturala sau balerini, sa renuntati la materialele care imita pielea, care nu sunt de buna calitate etc. In plus, incaltamintea trebuie sa fie comoda, pentru ca altfel transpiratia va fi si mai abundenta.
Purtati sosete de bumbac!
De evitat sunt si sosetele din materiale sintetice care favorizeaza aparitia transpiratiei. Atunci cand purtati sosete, alegeti-le pe cele de bumbac, deoarece absorb mai bine umiditatea si permit o mai buna aerisire. In plus, in farmacii exista sosete speciale care lupta impotriva transpiratiei picioarelor si impotriva mirosului neplacut, gratie unei actiuni antibacteriene chiar din interiorul fibrei. Seara, odata ajunsi acasa, descaltati-va si spalati-va cu apa calduta si sapun.
Incercati piatra de alun!
Piatra de alun este o sare care se gaseste sub forma de cristal translucid, alb, inodor. Se poate gasi in comert sub forma de piatra bruta sau sub forma de bucata taiata si slefuita, mai ergonomica. Foarte usor de utilizat, aceastra piatra reduce transpiratia, precum si mirosurile neplacute, fara a irita sau agresa pielea. Piatra trebuie utilizata pe pielea spalata si umeda. Frecati pur si simplu talpile picioarelor, iar rezultatul va fi unul surprinzator. In plus, deoarece este inodora, piatra poate fi folosita chiar si pentru zona axilelor.
Preparati-va un ulei de masaj!
In cazul in care transpiratia picioarelor este excesiva, preparati-va singuri un ulei de masaj. Achizitionati-va de la farmacie 15 ml de alcool camforat, adaugati 10 picaturi de ulei esential de chiparos si 10 de salvie, precum si 2 picaturi de ulei de menta. Amestecati bine si masati picioarele dimineata si seara. Puteti incerca si baile cu bicarbonat de sodiu si otet. In doi litri de apa calda se pune un pahar de otet si o lingura de bicarbonat. Se fac doua bai pe saptamana, de preferat seara.
Sursa: www.topsante.com