Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii eficiente pentru o digestie usoara

20 mai 2024
Share

Exista nenumarate plante care impiedica aparitia diferitelor tulburari digestive (balonari, constipatie, colici abdominale, senzatia de greata etc.), ce pot aparea dupa mesele copioase, in special la persoanele care prezinta diferite tulburari functionale sau afectiuni la nivelul tubului digestiv. Alaturi de plante, benefice sunt si enzimele digestive ori probioticele.

In primul rand, trebuie utilizate tonicele digestive, adica acele plante care imbunatatesc digestia, stimuleaza secretia si excretia de bila, secretia de sucuri si enzime gastrice si intestinale. Foarte util este si carbunele medicinal, deoarece este carminativ, absoarbe gazele intestinale si toxinele, are efecte antidiareice, antispastice, antiinfectioase. De asemenea, se pot folosi diferite produse ce contin combinatii de enzime digestive (tripsina, lipaza, amilaza), ce trebuie administrate in timpul mesei, in cazul in care se fac excese alimentare sau se consuma alimente greu digerabile.

Durerile si arsurile epigastrice, senzatia de greata, regurgitatiile acide provocate de o hiperaciditate gastrica pot fi calmate cu ajutorul urmatoarelor plante, administrate sub forma de capsule sau ceaiuri, inainte de mese: lemn-dulce, flori de salcam, musetel, patlagina, galbenele, angelica, tataneasa, frunze de zmeur, coada-calului. In caz de colite, enterocolite, ce debuteaza cu meteorism, colici, diaree, se pot folosi: menta, frunzele de afin, coada-soricelului (ceai sau tinctura), scoarta de salcie (decoct, 2 cani/zi).

 

Plante care imbunatatesc digestia

  • Condimentele aromatice (cimbru, menta, salvie, rozmarin, coriandru, leustean, busuioc, anason, fenicul, chimen, cardamom, dafin, sofran) nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa, adaugate la diferitele feluri de mancare, in stare proaspata sau sub forma de pulbere uscata. Pot fi folosite si sub forma de ceai (infuzie) sau tinctura, ce trebuie baute dupa masa, ori de cate ori se exagereaza, in special cu proteinele si grasimea animala. Calmeaza colicile, absorb gazele intestinale, usureaza digestia;
  • Condimentele picante (ghimbir, piper negru, ardei iute, hrean) stimuleaza pofta de mancare, secretiile gastrice si intestinale, imbunatatind digestia. O actiune similara au si scortisoara, cuisoarele si nucsoara. Ghimbirul este singurul condiment picant care poate fi utilizat si in caz de gastrita si ulcer duodenal, insotite de hipersecretie acida.
  • O combinatie excelenta de plante care imbunatateste digestia este reprezentata de bitterul suedez. Se pot lua zilnic 1-2 lingurite de bitter suedez, diluat intr-un pahar cu apa plata, cu 30 de minute inainte de masa.
  • Plantele tonic-amare, cu efect coleretic-colagog (papadie, cicoare, pelin, anghinare, rozmarin, obligeana), favorizeaza secretia si eliminarea de bila, cu efecte benefice de emulsionare a grasimilor, reglarea tranzitului intestinal. Sunt carminative si hepatoprotectoare, ajuta la mentinerea valorilor normale ale colesterolului si trigliceridelor. Se pot administra sub forma de ceai (2-3 cani/zi) sau tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi), cu aproximativ 30 de minute inainte de masa.

Pentru combaterea constipatiei si imbunatatirea tranzitului intestinal, sunt indicate frunzele de senna, de ceai verde, fructele de soc, scoarta de crusin, pe perioade limitate (maximum 4 saptamani), deoarece pot crea dependenta. Uleiurile de catina, de galbenele si de sunatoare au actiune antiinflamatoare si cicatrizanta la nivel digestiv. Se iau intre 5 si 10 picaturi, de 2-3 ori pe zi.

 

Suplimentele care contin enzime, foarte eficiente pentru reglarea digestiei

Tubul nostru digestiv este perfect adaptat si dotat cu o „armata” de substante denumite „enzime de digestie”. Enzimele au diverse localizari si sunt specializate, astfel incat fiecare actioneaza doar asupra unui anume nutrient. Astfel, exista: peptidaze si proteaze (care descompun proteinele in aminoacizi); lipaze (care descompun lipidele sau grasimile in acizi grasi si glicerol); amilaze si dizaharidaze (care scindeaza carbohidratii in monozaharide de tipul glucozei). Se poate recurge la o substitutie a enzimelor ce nu pot fi furnizate endogen, in scopul usurarii digestiei si evitarii problemelor de malabsorbtie.

Se recomanda suplimente care contin enzime pancreatice si bila de origine animala si vegetala, astfel incat digestia sa se realizeze in mod normal. Chiar daca problema de baza, organica, nu poate fi solutionata in timp, enzimele exogene pot tine locul celor endogene, iar acest tip de produse este lipsit de riscuri pentru pacient.

 

Probioticele faciliteaza digestia si refac flora intestinala

Probioticele faciliteaza digestia in perioadele de schimbari alimentare, cum ar fi trecerea de la dieta de vara la cea de toamna-iarna mai uscata, mai saraca in fibre si mai concentrata in grasimi, zaharuri rafinate si proteine. Tratamentul cu probiotice vizeaza refacerea florei normale, adica popularea cu microbi „buni” a tubului digestiv. Vorbim in special de intestinul subtire si cel gros, segmente cu populatie microbiana bogata in mod fiziologic. Acest lucru este benefic dupa cure antibiotice care „omoara” flora microbiana intestinala.

De asemenea, pot restabili echilibrul microbian, de exemplu, in sindroamele de suprapopulare bacteriana intestinala ce se manifesta prin diaree, balonare, borborisme, flatulenta si crampe abdominale. Curele antibiotice complexe sau prelungite, candidoza, in primul rand digestiva, sindroamele diareice cronice sau cele de maldigestie reprezinta indicatii de tratament probiotic.

In anumite stari (nu neaparat patologice), precum convalescenta, astenie, stres si surmenaj, viroze respiratorii sau enteroviroze, probioticul poate fi un aliat de nadejde. Colicile abdominale, flatulenta, diareea (inclusiv la copii) sunt situatii in care sunt indicate probioticele. Bacteriile probiotice utilizate azi in produsele comerciale sunt Lactobacillus si Bifidobacterium. 

 

Sfatul specialistului pentru o digestie usoara

Pentru o digestie optima, foarte importante sunt si obiceiurile alimentare:

  • Este indicat sa mancati in liniste si sa mestecati bine alimentele;
  • Nu este recomandat sa vorbiti in timpul mesei, nici sa beti apa;
  • Ridicati-va de la masa inainte de a va simti satui (senzatia de satietate apare la aproximativ 20-30 de minute);
  • Optim este sa aveti trei mese principale pe zi si doua gustari. Cina trebuie sa fie redua cantitativ si luata cu circa trei ore inainte de culcare.

Trecerea de la restrictia alimentara la superabundenta de produse poate aduce dezechilibre in organism, de la dischinezie biliara, dispepsii, colite, gastrite pana la colecistita si pancreatita. Asadar, moderatia este secretul unei digestii sanatoase.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Clinica MEDAS de Medicina Naturista si Complementara

http://drconstantinaruxandra.blogspot.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.