Celulita reprezinta o problema estetica tot mai frecventa, ce afecteaza femeile incepand inca din perioada adolescentei. De cele mai multe ori, necesita terapii combinate pentru a putea fi ameliorata.
Si femeile insarcinate se confrunta cu aparitia celulitei si a vergeturilor, cauzate de modificarile hormonale din timpul sarcinii. Factorii care contribuie la dezvoltarea celulitei sunt: alimentatia inadecvata, bogata in grasimi saturate, dulciuri rafinate, aditivi sintetici; hidratarea insuficienta; modificarile hormonale, stresul, sedentarismul, tulburarile circulatorii si de drenaj limfatic, obezitatea, dietele restrictive de slabire, excesul de alcool, cafea si tigari, ereditatea.
Primul pas: renuntarea la alimentatia nesanatoasa
In primul rand, trebuie sa adoptati o dieta echilibrata, variata si moderata, cu eliminarea mancarurilor tip fast-food, a alimentelor procesate, a bauturilor pline de compusi sintetici, a mezelurilor. De preferat sunt carnea slaba, pestele, lactatele, legumele si fructele proaspete (papaya, ananas, struguri, fructe de padure), cerealele integrale, fructele si semintele oleaginoase, uleiurile presate la rece (de masline, samburi de struguri, de in, susan, canepa, migdale). Este recomandata efectuarea zilnica a miscarii, dar si a gimnasticii, de 3-4 ori/saptamana (exercitii aerobice, gimnastica subacvatica).
Apelati la masajul anticelulitic
Exista si o serie de proceduri care pot imbunatati aspectul pielii, conditia este sa fie efectuate in mod regulat si insotite de un stil viata sanatos. Prima procedura ar fi masajul, care poate fi efectuat si acasa, utilizand creme ce contin numai extracte naturale: iedera, rozmarin, urzica, galbenele, musetel, arnica, ginkgo biloba, cofeina, ceai verde, alge marine, ardei iute, argila, radacina de ghimbir, ulei bio presat la rece de masline, de migdale, de cocos, de jojoba, de primula, de samburi de struguri, samburi de caise, germeni de grau, ulei de argan, ulei esential de scortisoara, de rozmarin, musetel, lavanda, de ienupar, lamaie, grepfrut. Pot fi folosite, avand efecte vizibile, untul de cacao si de shea. Se maseaza zonele afectate prin miscari circulare, energice, dar nu dure (nu trebuie sa apara vanatai dupa acest masaj!) cu mana sau cu ajutorul unor perii sau role, timp de 15-20 de minute. Masajul efectuat cu o pompa cu vacuum, zilnic, timp de 15-30 de minute ofera rezultate satisfacatoare.
Si impachetarile sunt eficiente
Puteti incerca si impachetarile anticelulitice. Dupa aplicarea cremei naturale anticelulitice, se infasoara o folie, iar caldura locala se lasa sa actioneze 30 de minute, dupa care se fac dusuri alternative, denumite si dusuri scotiene. Este bine sa se efectueze un periaj al corpului cu o perie inainte de a face dus, dupa care se aplica o crema hidratanta naturala. Dusurile scotiene alterneaza rapid apa calda cu apa rece, fiind recomandate doar persoanelor care nu au probleme de sanatate. In cazul in care suferiti de o afectiune cronica, este necesar sa cereti sfatul medicului pentru a avea certitudinea ca puteti sau nu sa apelati la acest tip de dusuri. Dusurile scotiene au drept scop intensificarea circulatiei, deci sunt benefice.
Drenajul limfatic reduce stresul si celulita
Este recomandat sa efectuati si 1-2 sedinte de drenaj limfatic manual. Studiile recente au demonstrat ca stimularea sistemului limfatic contribuie la reducerea celulitei dupa o serie de tratamente. De asemenea, tehnica este benefica si in reducerea stresului. Tehnica trebuie repetata, iar acasa, in completarea drenajului, trebuie sa beti foarte multa apa, sa faceti miscare si sa nu consumati alimente procesate. In drenajul limfatic nu este vorba despre intensitatea masajului ce stimuleaza fluxul limfatic, ci despre pozitionarea ganglionilor limfatici in organism.
Hidratarea este foarte importanta. Recomandata este apa, insa pentru a varia, puteti bea si apa cu suc de lamaie sau ceaiuri cu efect drenant si detoxifiant: ceai alb, ceai verde, de macese, urzica, papadie, soc, mesteacan, cozi de cirese.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie si apifitoterapie
Clinica MEDAS de Medicina Naturista si Complementara