Revista care te menține sănătos

Seniori

Relatiile sexuale la o varsta inaintata

24 februarie 2015
Share

Relatiile sexuale nu inceteaza doar din cauza varstei. Procesul de imbatranire cauzeaza schimbari in corp, ce pot afecta capacitatea de a mentine un act sexual sau de a gasi placere in acesta. Este insa posibil sa aveti o viata sexuala activa si sanatoasa pe masura ce inaintati in varsta.

Cheia consta in mentinerea unui corp activ si sanatos. Faceti exercitii fizice, combateti stresul, asigurati-va ca aveti o dieta echilibrata si naturala, consumati multa apa si sucuri naturale, si evitati fumatul si alcoolul. Faceti controale medicale periodice. Daca va ingrijiti corpul, puteti avea o viata sexuala sanatoasa pe masura ce inaintati in varsta.

Schimbarile sexuale la femei

Pe masura ce inainteaza in varsta, femeile pot observa anumite schimbari. Acestea pot fi pozitive (postmenopauza sau histerectomia pot aduce mai multa placere in intimitate, prin eliberarea grijilor legate de o sarcina nedorita) sau, din contra, negative. Schimbarile negative le includ mai ales pe cele legate de aspectul fizic (aparitia ridurilor sau incaruntirea le pot face sa se simta mai putin atractive), ce pot scadea dorinta sexuala. In plus, se adauga si schimbarile medicale: pe masura inaintarii in varsta, schimbarile hormonale pot determina uscaciunea vaginala si iritarea acestuia. Acest lucru face ca actul sexual sa fie dureros, chiar sa cauzeze sangerari. 

Schimbarile sexuale la barbati

relatii-sexuale-2Barbatii vor incepe sa observe, de asemenea, schimbari in corp pe masura ce inainteaza in varsta. Poate ca este mai greu acum sa obtina o erectie, iar aceasta poate sa nu fie la fel de ferma ca inainte. Cantitatea de sperma ejaculata poate fi mai scazuta. Dupa ejaculare, pierderea erectiei poate fi mai rapida sau poate trece mai mult timp pana sa aiba alta.

Disfunctiile erectile sau pierderea abilitatii de a avea sau mentine o erectie pot aparea la 65% dintre barbatii cu varsta peste 65 de ani. Barbatii care au boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala sau diabet pot avea impotenta (fie din cauza bolii in sine, fie din cauza medicamentelor folosite pentru a o trata).

Cele mai frecvente cauze ale disfunctiilor sexuale asociate cu varsta

  • Artrita cauzeaza dureri articulare ce pot face intimitatea sexuala inconfortabila. Faceti exercitii fizice, odihniti-va, faceti o baie calda si experimentati diferite pozitii ce pot ameliora durerile. Daca durerea este severa, discutati cu medicul in legatura cu tratamentul pe care il puteti urma.
  • Durerea cronica influenteaza viata sexuala in mod negativ. Afectiunile oaselor si ale muschilor, circulatia sangvina deficitara sau afectiunile vaselor sangvine pot duce la insomnii, depresie, izolare si dificultati la mers. Toate aceste lucruri pot face dificila viata sexuala la o varsta mai inaintata, dar pot fi tratate. Discutati cu medicul.
  • Diabetul este o afectiune ce cauzeaza disfunctie erectila si ejaculare retrograda la barbati, cand sperma ajunge in vezica urinara, in loc sa iasa din penis. In randul femeilor, diabetul cauzeaza uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual si scaderea libidoului.
  • Bolile cardiace sunt afectiuni ce pot duce la probleme sexuale. Ateroscleroza incetineste fluxul sangvin, iar hipertensiunea arteriala il tulbura, ducand la probleme erectile la barbati.
  • Incontinenta urinara – vezica hiperactiva, controlul slab al muschilor, tulburarile de retentie urinara si infectiile de tract urinar pot interfera cu viata sexuala. Aceasta poate efectua o presiune asupra vezicii urinare si poate duce la incontinenta, o problema ce determina femeile sa evite sexul.
  • Medicatia, o problema frecventa ce interfereaza cu viata sexuala, este reprezentata de efectele adverse ale medicamentelor administrate pentru hipertensiune arteriala, diabet sau ulcer. Alte medicamente pot duce la disfunctii erectile sau pot cauza dificultati la ejaculare, in timp ce unele pot cauza pierderea apetitului sexual in randul femeilor. Discutati cu medicul despre aceste aspecte.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.