Sanatatea ochilor este un factor extrem de important, astfel incat sa va puteti bucura de viata la adevarata ei valoare. Cu siguranta ca va face placere sa priviti marea ore in sir sau sa va bucurati de zambetele persoanelor dragi, insa nu ati putea face acest lucru daca ochii nu ar fi sanatosi.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 285 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de deficiente la nivelul vederii, iar 80% dintre aceste cazuri ar fi putut fi evitate.
Vestea buna este ca nu e deloc greu sa va mentineti sanatatea ochilor, astfel incat sa va puteti bucura pe tot parcursul vietii de momente frumoase.
Purtati ochelari de soare
Razele ultraviolete actioneaza la nivelul ochilor in acelasi mod in care o fac si la nivelul pielii, iar simptomele care apar sunt roseata si mancarimile. Acest tip de disconfort este unul de scurta durata, insa cercetatorii au descoperit ca expunerea pe termen lung la razele ultraviolete poate afecta ochii in mod permanent, incluzand aici cataracta si daunele ireversibile la nivelul retinei. Asa ca purtati ochelari de soare de fiecare data cand iesiti afara, chiar si atunci cand este innorat. Cei mai indicati sunt cei care blocheaza atat radiatiile UVA, cat si pe cele UVB. Vechea recomandare in ceea ce priveste consumul de morcovi are un sambure de adevar. Asta deoarece morcovii contin luteina si zeaxantina, substante care se gasesc in mod natural la nivelul ochilor si care ajuta la prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare.
De asemenea, legumele cu frunze verzi sunt foarte sanatoase. Alimentele bogate in antioxidanti, precum portocalele, grepfrutul, papaya, capsunele sunt o sursa bogata in vitamina C, in timp ce migdalele, semintele de floarea-soarelui, alunele sunt o sursa bogata de vitamina E, ambele vitamine fiind benefice in cazul sanatatii oculare.
Micile accidente
Foarte multe persoane care lucreaza in anumite domenii sau care practica anumite sporturi nu isi protejeaza ochii in mod corespunzator. De exemplu, daca lucrati cu substante precum inalbitorii sau cu alte substante chimice, daca folositi anumite ustensile de taiere a obiectelor sau jucati tenis sau baseball, purtati ochelari de protectie. Nu este nicio rusine si, in plus, puteti preveni in acest mod foarte multe accidente. Foarte multe boli oculare pot fi prevenite daca sunt descoperite la timp. Este recomandat ca cei mici sa fie dusi la un control oftalmologic inca de la varsta de 6 luni, apoi la varsta de trei ani, inainte de a intra in clasa intai si apoi la fiecare doi ani pana ce implinesc 18 ani. Adultii intre 18 si 40 de ani ar trebui sa-si faca un control oftalmologic la fiecare doi-trei ani, iar la cei peste varsta de 60 de ani examenul oftalmologic ar trebui sa fie anual. Daca suferiti de diabet sau hipertensiune ori daca aveti in familie persoane cu boli oftalmologice, intrebati medicul cat de des ar trebui sa mergeti la control.
Protejati-va ochii cand stati in fata calculatorului
Foarte multe persoane petrec ore in sir in fata calculatorului, atat la serviciu, cat si acasa. Trebuie sa acordati foarte mare atentie acestui detaliu, deoarece ati putea dezvolta sindromul privitului la calculator, care include simptome precum dureri de cap, vedere incetosata, ochi uscati. Tocmai de aceea, trebuie sa luati cateva masuri de precautie. In primul rand, trebuie sa stati la aproximativ 70 de cm de ecranul calculatorului, incercati sa clipiti mult mai des, odihniti-va cate 15 minute la fiecare doua ore petrecute in fata laptopului si purtati ochelari de protectie, lucru foarte important. Daca aveti lentile de contact, spalati-va intotdeauna pe maini de fiecare data cand le manevrati. Curatati si pastrati lentilele de contact in solutia speciala si nu le purtati atunci cand inotati.
Este foarte important sa cunoasteti cateva simptome care presupun vizita imediata la oftalmolog. Daca aveti probleme cu adaptarea la lumina, probleme de concentrare, sensibilitate neobisnuita, schimbarea culorii irisului, durere, vedere dubla, ochi uscati, pierderea vederii periferice, trebuie sa cereti imediat sfaturi de specialitate.
Ruxandra Raica
Sursa: www.everydayhealth.com