Gastrita este o afectiune de natura diversa si, de aceea, foarte raspandita, ce recidiveaza primavara si toamna. in sens strict, termenul de gastrita inseamna inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice, adica a stratului interior care acopera stomacul.
Stomacul este unul dintre primele segmente ale tubului digestiv care vine in contact cu alimentele si bauturile. Din aceasta cauza este foarte expus la eventuala actiune negativa a acestora. Asa cum spuneam anterior, cauzele care duc la declansarea unei gastrite sunt diferite si de gravitate variabila.
Fumatul, alcoolul, stresul, factori favorizanti ai gastritei
Unele obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de bauturi alcoolice (indeosebi distilate), excesul de bauturi racoritoare acide sau cafea, consumul de mancaruri foarte fierbinti, prizele alimentare neregulate, excesive cantitativ si/sau extrem de rapide, fara o masticatie corespunzatoare, alimentele foarte condimentate, ca si stresul psihic exagerat si insuficient controlat sunt cateva din numeroasele cauze principale sau favorizante ale gastritelor.
Totodata, tratamentul cu unele medicamente (antiinflamatoare si analgezice mai ales, adesea administrate fara supraveghere medicala), infectiile bacteriene si virale duc la aparitia gastritelor. Toate cele enumerate actioneaza direct sau indirect (prin cresterea secretiei de acid clorhidric si scaderea calitatii/cantitatii de mucus protector) pe mucoasa gastrica, provocand inflamarea ei si o serie de simptome suparatoare.
Cum prevenim si tratam gastrita?
In consecinta, si tratamentul gastritelor trebuie sa se adreseze fiecarui agent etiologic, in functie de pacient si situatie. O prima masura de tratament, dar si de evitare a acestei afectiuni, o reprezinta tocmai indepartarea agentului cauzal, ceea ce se face relativ simplu daca este vorba de un obicei nesanatos.
De asemenea, exista reguli generale dietetice care trebuie respectate de toti pacientii cu gastrite, alaturi de intolerantele alimentare individuale pe care fiecare individ le cunoaste. Regimul alimentar in cazul gastritei, fara a fi restrictiv, asigura atat un control mai bun al simptomelor, cat si favorizarea scaderii inflamatiei mucoasei gastrice si a rezolvarii afectiunii.
Regimul alimentar specific gastritei, asa cum apare el astazi, este usor diferit de cel pe care il cunosteau bunicii sau parintii nostri. Unele alimente recomandate cu larghete in trecut pentru afectiunile stomacale, de exemplu painea prajita, sunt astazi interzise, deoarece s-a dovedit ca amplifica secretia agresiva de suc gastric si inrautatesc gastrita.
Recomandari in regimul alimentar al persoanelor cu gastrita
- Evitati condimentele iuti (inclusiv ceapa si usturoiul); de asemenea anumite mirodenii, cum sunt scortisoara sau cuisoarele!
- Inlaturati bauturile acide (mai ales de tip „cola”), cafeaua, cacaua fierbinte, bauturile alcoolice si fumatul!
- Eliminati cerealele integrale, inclusiv painea neagra, preferandu-se (pana la vindecare) painea alba veche de o zi (putin uscata, nu prajita), orezul decorticat, mamaliguta pripita din malai fin, pastele fierte bine!
- Evitati leguminoasele (fasolea, mazarea, lintea) care contin fibre si produc balonare!
- Evitati legumele si fructele crude (temporar, pana la solutionarea problemei), indeosebi daca este vorba de produse cu o aciditate ridicata sau foarte bogate in fibre cu actiune agresiva (varza, broccoli, rosii sau suc de rosii, castraveti, vinete, ardei grasi sau gogosari).
- Este de preferat ca fructele, daca sunt tolerate, sa fie cojite inainte de consum.
- Bananele sunt in general bine suportate.
- Sucurile de fructe acide (portocale, lamai) sunt interzise.
- Pentru a nu se renunta la aceste alimente nutritive se recomanda soteurile, supele-crème cu adaos de ulei sau unt, compoturile.
- Eliminati dulciurile concentrate care cresc secretia de acid clorhidric (gemuri, bomboane, ciocolata).
- Se pot consuma crème cu lapte si sufleuri.
- Un aliment sanatos si deloc agresiv este oul, dar fiert moale. El se poate adauga si in compozitia supelor;
- Dintre preparatele lactate, in functie de toleranta, se recomanda laptele dulce, branza de vaci si in special urda;
- Se prefera carnea slaba, fara zgarciuri, eventual tocata (necondimentata) si preparata sub forma de perisoare;
- Evitati alimentele afumate de orice fel (compusii din fum solicita secretia gastrica clorhidropeptica), branzeturile tari, maturate, conservele, prajelile, rantasurile! Metodele gastrotehnice de baza raman fierberea si sotarea.
- Mancati des, de 3 ori pe zi, cu 2 gustari intre mesele principale, dar volumul acestora sa fie redus!
- Inainte de culcare se recomanda o mica gustare;
- Orarul meselor trebuie sa fie regulat, iar mancarea mestecata bine;
- Temperatura mancarurilor si a bauturilor trebuie sa fie apropiata de temperatura camerei.
Dieta alimentara in cazul gastritei reprezinta numai o parte a tratamentului acestei afectiuni. Sub indrumarea medicului curant si respectand regulile simple de viata si alimentatie, cele mai multe gastrite evolueaza pozitiv si se rezolva fara complicatii majore.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie