Revista care te menține sănătos

Nutriție

Regimul alimentar dupa scoaterea fierii

25 ianuarie 2013
Share

Indepartarea chirurgicala a veziculei biliare (colecistectomia) este o problema cu care se confrunta o mare parte din populatie si este un rezultat al formarii calculilor biliari (formatiuni pietroase aparute prin depunerea de colesterol, pigmenti, saruri biliare, carbonati si fosfati de calciu etc.) in vezica biliara.

Cele mai afectate de problemele cu fierea sunt persoane supraponderale, care sufera de constipatie sau diabet, dar si femeile care iau anticonceptionale fara a utiliza in paralel un protector hepatic.

Odata rezolvata problema, unii pacienti pot avea senzatia de balonare sau pot lua in greutate mult mai usor. De aceea, consideram ca trebuie sa stiti care este regimul alimentar ce trebuie urmat in cazul indepartarii fierii.

 

Primele zile de dupa operatia de scoatere a fierii

In primele 24 de ore si, probabil, in urmatoarele 2-3 zile de la interventia de scoatere a fierii nu veti resimti o nevoie stringenta de a manca, din cauza efectului anesteziei care poate cauza ameteli, greata si episoade de voma. Tocmai de aceea, este indicat sa consumati doar lichide in aceasta perioada, de preferat apa plata, supe, ceaiuri sau sucuri de fructe naturale.

 

Obligatoriu de evitat dupa operatia de scoatere a fierii

Exista cateva alimente care trebuie cu orice pret ocolite, daca nu doriti sa apara alte complicatii. In general, alimentele contraindicate sunt tocmai cele care v-au provocat dureri inaintea operatiei. Din aceasta categorie pot face parte: mancarurile prajite, produsele lactate (in special branza), untul de arahide, carnea rosie, alimentele grase, legumele nepreparate termic, cofeina si alcoolul.

Organismul are nevoie de cateva zile pentru a se recupera si pentru a invata din nou cum sa digere anumite grasimi si fibre, precum cele din produsele lactate. De asemenea, dieta BRAT (pe baza de banane, orez, paine si suc de mere) trebuie evitata, deoarece poate acutiza problema constipatiei. In schimb, daca suferiti de diaree, acest regim este indicat.

 

Incet-incet, revenim la normal

Dupa cateva zile critice in care niciun aliment nu pare sa ne pice bine, corpul incepe sa isi reintre in normal, dar si noi trebuie sa il „antrenam” cumva, oferindu-i portii mai mici, dar mai dese de mancare pe parcursul zilei. Trebuie doar sa va ascultati corpul si sa spuneti stop atunci cand creierul va transmite ca sunteti satui.

Fiecare persoana este unica, la fel si organismul lor si modul in care acesta tolereaza anumite alimente. In acest context, regimul alimentar nu este unul universal, care poate fi urmat de catre oricine. Unele persoane continua sa manance doar supe si sa urmeze un regim exclusiv lichid, in vreme ce alte persoane resimt nevoia de a manca mai consistent. Printre alimentele recomandate, se numara: cartofii piure, fructele (dar nu banane, daca aveti probleme cu constipatia), orez (contraindicat in caz de contispatie), paine, fulgi de ovaz, pui fiert etc.

Cu acordul prealabil al medicului curant, puteti lua suplimente pe baza de enzime  si saruri biliare pentru a ajuta la digerarea mai rapida a grasimilor.

 

Dupa trei saptamani de la operatia de scoatere a fierii avem voie sa ne intoarcem la vechile placeri

Nu trebuie sa ne grabim, ci sa ne ascultam corpul si sa-i oferim doar ceea ce ii place. Puteti incepe sa reintroduceti in regimul alimentar produsele lactate, legumele si fibrele, insa totul intr-un echilibru perfect. Aveti grija sa nu consumati in exces si rapid aceste alimente, deoarece stomacul nu mai este la fel de rezistent ca alta data si va puteti alege cu o indigestie de toata frumusetea. Daca observati ca un anumit aliment nu va face bine, renuntati pentru o perioada la acesta si reveniti la alimentele pasate si supe, dupa care incercati sa il reintroduceti in dieta.

 

Alimente vindecatoare

Pentru o sanatate de fier si o recuperare rapida a organismului dupa o interventie de scoatere a fierii, corpul are nevoie de alimente cu potential vindecator, iar dintre acestea, amintim: fructele, legumele, cerealele integrale, iaurtul degresat, uleiul din seminte de dovleac (este bogat in acizi grasi Omega-3 si Omega-6), pestele, carnea de pui (carnea de porc si cea de vita trebuie evitate) si branza degresata de vaca.

 

Cum facem fata diareei?

Pentru multi dintre pacienti, diareea este un subiect tabu, insa extrem de putin mediatizat. Diareea este o problema cu care se confrunta deseori persoanele care au suferit o colecistectomie, deci trebuie sa stiti ce anume aveti si ce nu aveti voie sa mancati in perioada de recuperare pentru a nu avea aceasta problmea.

De evitat: produsele lactate, cofeina, alimentele indulcite si cele foarte grase.

Recomandate: bananele, orezul, painea, iaurtul (ajuta la echilibrarea nivelului de bacterii „bune”, previne si amelioreaza diareea), apa.

 

 

Paula Rotaru

Sursa: www.squidoo.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.