Revista care te menține sănătos

Wellness club

Reflexoterapia, masajul care face minuni

3 octombrie 2017
Share

Desi este intrata de curand in acceptiunea societatii occidentale, reflexoterapia reprezinta o stiinta practicata cu mii de ani in urma de catre popoarele egiptene, civilizatiile mayase ori incase. Reflexoterapia moderna isi are originea spre sfarsitul anilor 1930, in persoana Dr. Eunice Ingham, considerata promotoarea reflexoterapiei moderne americane.

In majoritatea tarilor europene, aceasta metoda de tratament neinvaziva este unanim acceptata ca fiind o terapie eficienta si fara reactii adverse.

Desi unele persoane cred ca reflexoterapia consta in miscari magice care pur si simplu fac sa dispara orice boala, un bun reflexoterapeut stie ca totul se bazeaza pe stiinta si atat. Daca tehnica este executata corect, ca la carte, atunci pacientul va beneficia de cele mai bune rezultate ale acestei terapii complementare.

 

Ce presupune reflexoterapia si ce efecte poate avea asupra organismului

Reflexoterapia reprezinta stiinta prin care, cu ajutorul degetelor, pacientului ii sunt stimulate punctele reflexogene din talpa, ureche sau palma, zone care corespund unei anumite glande, organ sau parte a corpului.

Stimularea presupune apasarea sau masajul circular (in cazul zonelor intinse-intestinul subtire) a acestor puncte reflexogene, care elibereaza tensiunea din corp, relaxeaza si normalizeaza toate functiile organismului, redand energia si echilibrul. Studiile medicale arata ca peste 75% dintre afectiunile existente au ca factor tensiunea si stresul, specifice stilului de viata modern.

Chiar si in antichitate se practica zilnic mersul pe jos descult pe pietre si sol dur pentru a stimula circulatia si pentru a activa aceste puncte reflexogene.

 

Reflexoterapia nu vindeca, insa poate preveni si ameliora

Reflexoterapeutii nu reprezinta persoane avizate din punct de vedere medical, asadar nu le sunt permise stabilirea diagnosticului si tratamentului unei afectiuni. Insa, reflexoterapia poate fi o modalitate exceptionala prin care va puteti elibera de stres si prin care se incurajeaza procesul natural de vindecare.

Miscarile realizate in timpul sedintelor de reflexoterapie ajuta, de asemenea, la imbunatatirea drenajului limfatic si a circulatiei sangvine, precum si la relaxarea muschilor si stimularea conexiunilor nervoase, intaresc sistemul imunitar si ajuta la eliminarea toxinelor. Desi reflexoterapia si-a dovedit eficienta in ameliorarea simptomelor specifice bolilor cronice, aceasta nu trebuie privita ca un substitut pentru tratamentul medical.

Deseori, tratamentul medical este completat de reflexoterapie. De aceasta terapie pot beneficia diverse categorii de varste, de la sugari pana la varstnici. Este o metoda sigura ce poate fi practicata in timpul sarcinii, inainte sau dupa o interventie chirurgicala.

Cele mai intalnite afectiuni care pot fi ameliorate cu ajutorul reflexoterapiei sunt: alergiile, sindromul picioarelor nelinistite, durerile de spate, infectiile urinare, bronsita, oboseala cronica, diareea, constipatia, durerile de cap, insomnia, crampele menstruale, sindromul colonului iritabil, stresul etc.

 

Persoanele cu tromboze au interzis la reflexoterapie

Inainte de sedinta de reflexoterapie, cel mai probabil pacientul va fi intrebat despre istoricul medical, dieta, programul de exercitii si starea generala de sanatate, iar reflexoterapeutul va nota aceste detalii si va analiza culoarea si aspectul membrelor. Daca se constata ca pacientul sufera de eczeme, afectiuni ale pielii sau tromboze, se va interzice activarea acestor zone, deoarece se pot pune in miscare cheagurile de sange, obturand vasele sangvine in organele vitale pentru organism. De asemenea, reflexoterapia este contraindicata in cazul persoanelor cu cancer, boli psihice sau boli infecto-contagioase.

Desi reflexoterapia este o terapie non-invaziva, activarea anumitor centri cu scopul eliminarii toxinelor poate duce la anumite reactii ale organismului, cum ar fi: transpiratie, greata sau dureri de cap, insa aceste simptome sunt temporare si fac parte din procesul natural de eliberare a toxinelor acumulate in timp din organism.

 

Text: Paula Rotaru

Sursa: http://aboutreflexology.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.