Indiferent de cauza, durerile osteoarticulare isi gasesc alinare in farmacia naturii. Este indicat sa asociati tratamentului medicamentos si remediilor naturale o dieta pe masura. De asemenea, nu uitati de importanta kinetoterapiei, care vizeaza refacerea functionalitatii articulatiei, a masajul terapeutic, reflexoterapiei si fizioterapiei. Iata la ce plante puteti apela in caz de dureri articulare.
Persoanele cu afectiuni reumatismale degenerative (reumatism), artroze (coxartroza, gonartroza), discopatii resimt acut modificarile vremii, fiind adevarate „barometre” ce prezic sau resimt variatiile de temperatura, presiune, apropierea furtunii sau a ploilor. Apar dureri la nivelul articulatiilor, insotite de multe ori de inflamatie locala si diferite grade de impotenta functionala (diminuarea mobilitatii active si pasive). Pot aparea dureri si in cazul unor traumatisme mai vechi. Sunt afectate in egala masura si persoanele care suprasolicita mecanic articulatiile (prin obezitate sau prin munca fizica grea).
De unde primim ajutor
In cazul unui puseu acut de durere si inflamatie, recurgem la antiinflamatoarele clasice. Terapiile naturiste se pot asocia medicamentelor clasice, conditia este sa fie recomandate de un specialist. Intern, se pot administra extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, antialgice, decontracturante, de stimulare a microcirculatiei locale, pentru diminuarea simptomatologiei si redobandirea flexibilitatii osteo-articulare: gheara-diavolului, gheara-matei, arnica, scoarta de salcie, mesteacanul, Boswellia serrata, curcumina, ghimbirul, cartilajul de rechin, lemnul-dulce. Ele se pot administra sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi, extracte gemoterapice de vita-de-vie, jneapan, mesteacan, coacaz negru.
Ceaiuri de plante si unguente pentru dureri articulare
Benefice sunt si ceaiurile din mesteacan, ienupar, soc, coada-calului, urzica vie, cu actiune detoxifianta si depurativa. Extern, pot fi folosite unguente care se aplica local: arnica, sunatoare, galbenele, pin, rozmarin, untul-pamantului, gheara-diavolului, venin de albine, scoarta de salcie, spanz, Boswellia serrata, lavanda sau cele cu extract de ardei iute; ori uleiuri esentiale care pot fi adaugate in apa de baie sau in uleiul de masaj: ulei de menta, cimbru, musetel, lavanda, roinita, rozmarin.
Combinatii cu efecte multiple
Pentru dureri articulare este bine sa se foloseasca produse ce contin combinatii de plante cu actiune antialgica si antiinflamatoare, in asociere cu substante ce protejeaza cartilajul de procesul degenerativ, neutralizeaza radicalii liberi ce provoaca imbatranirea articulatiilor, asigura lubrifierea articulatiilor, stimuleaza sinteza colagenului, ajuta la refacerea componentelor articulatiei normale, cu imbunatatirea mobilitatii: glucozamina, condroitina, MSM, acidul hialuronic, magneziul marin, manganul, borul, siliciul, vitamina C, colagenul hidrolizat de tip I si II, enzimele (papaina si bromelaina din papaya si ananas); preparate cu ulei de peste, bogate in acizi grasi Omega-3.
Ajutor suplimentar
Deosebit de benefice sunt si masajele sau baile calde cu cu ulei esential de menta, pin, cimbru, musetel, lavanda, roinita; bai calde in care se adauga infuzie, decoct sau macerat din: macese, cimbru, cimbrisor, flori de fan, flori de musetel, frunze de mesteacan, coaja de salcie si de stejar, coada-calului, frunze de nuc, muguri de pin, radacina de tataneasa si coaja de stejar.
Dieta flexitariana, aliatul articulatiilor flexibile
De renuntat si de adaugat in dieta
Remediile naturiste trebuie asociate cu un regim alimentar adecvat. Trebuie redusa cantitatea de proteine si grasime animala; se consuma legume proaspete si fierte la aburi, fructe proaspete, mirodenii; cereale integrale; uleiuri vegetale presate la rece; nuci, migdale; suc de dovleac, de cartofi, de telina, de lamaie; carnea de peste (contine Omega-3). De asemenea, consumul de struguri are o actiune benefica in afectiunile reumatismale, acestia avand efecte diuretice, depurative, detoxifiante.