Protectia solara este un deziderat pe care uneori nu reusim sa il atingem. Ce facem cu „petele” deja instalate, exista metode prin care putem reda stralucirea, frumusetea si sanatatea tenului agresat de soare? Majoritatea petelor solare pot fi tratate.
Scopul tratamentului nu este pur estetic, ci si preventiv. Unele dintre aceste pete pot fi, de fapt, leziuni care au potentialul de a se transforma, dupa ani de evolutie, in cancer de piele. Inainte de a incepe orice tratament, este esential sa consultati un dermatolog care va identifica tipul de „pata” – efelide, lentigine, lentigo simplex, keratoze actinice, keratoze seboreice plane sau lentigo malign. Nu toate petele sunt inofensive, iar tratamentul trebuie stabilit in cunostinta de cauza.
Petele solare sunt marca procesului de fotoimbatranire a pielii, aparand mai ales dupa varsta de 50 de ani, indeosebi pe fata si pe dosul mainilor.
Mai multe metode, un singur rezultat
Principiul terapeutic consta in indepartarea celulelor care au fost afectate prin expunerea la ultraviolete, majoritatea metodelor implicand o mica agresiune la nivelul pielii, cu recuperarea aspectului estetic dupa vindecare. Aceasta se poate obtine prin mai multe tipuri de interventii, de exemplu, metodele fizice – crioterapia, chiuretarea leziunilor, electrocauterizarea, sau metodele chimice – produse care se aplica local, inclusiv peelingurile chimice.
Ce implica fiecare tip de interventie
Crioterapia. Cu ajutorul unui agent de racire (azot lichid, de regula), se realizeaza o congelare superficiala a tesutului, cu formarea unei bule, urmata de cojirea regiunii tratate intr-un interval de timp variabil. In functie de profunzimea leziunilor tratate, vindecarea se face fara niciun semn sau se poate solda cu diferente de culoare si textura.
Chiuretarea poate fi o metoda eficienta, prin care se „razuie” leziunea cu ajutorul unui instrument chirurgical. Rezultatul final depinde de experienta si abilitatea medicului care efectueaza procedura. Are avantajul de a permite si prelevarea de mici fragmente pentru biopsie (atunci cand exista indoieli legate de natura leziunii tratate) si poate fi combinata cu crioterapia sau cu electrocauterizarea pentru un rezultat ideal.
Metodele chimice au avantajul de a permite tratarea unor zone mai intinse, avantaj deloc neglijabil, deoarece, de regula, petele solare au tendinta de a aparea in numar mare pe regiunile fotoexpuse. In plus, tratamentul „in camp” al keratozelor solare reduce substantial riscul de cancer cutanat, tratand nu numai leziunile vizibile, ci si pe cele „subclinice” (portiuni de piele unde inca nu se pot vedea „pete”, insa exista deja celule afectate de expunerea cronica la ultraviolete).
Peelingul chimic frecvent folosit pentru petele solare este peelingul TCA (cu acid tricloracetic, in diferite concentratii). Utilizarea laserului este o alta metoda de a obtine un peeling suficient de profund incat sa poata indeparta petele solare. Printre laserele folosite in acest scop se numara laserul fraxel, Nd:yag, alexandrit, KTP etc.
Si cremele depigmentante ajuta
Majoritatea metodelor prezentate sunt relativ costisitoare. Care sunt optiunile mai acceptabile din punct de vedere al costurilor? Desi rezultatele apar mult mai lent in acest caz, exista creme depigmentante, cu ajutorul carora se pot obtine rezultate bune pentru petele solare nu foarte profunde − de exemplu, cremele pe baza de retinoizi, hidrochinona, acid kojic, vitamina C.
Sfatul specialistului
Indiferent de metoda de tratament aleasa, este esential sa continuati fotoprotectia, cu un factor mare (SPF 50) si spectru larg (UVB + UVA) pe toata durata tratamentului si ulterior, deoarece zonele tratate se pot repigmenta rapid daca reluati expunerea la soare.
Dr. Madalina Caraivan
Medic specialist dermato-venerologie