Revista care te menține sănătos

Wellness club

Recomandari medicale pentru sezonul estival

17 mai 2024
Share
Recomandari medicale pentru sezonul estival

Inca in plin sezon estival, mergem la mare, facem drumetii la munte, practicam sport in aer liber. Cum anume trebuie insa sa ne protejam organismul pentru a profita din plin de bucuriile verii fara a suporta neajunsurile unei expuneri exagerate la soare?

Soarele este absolut necesar productiei de vitamina D, iar in absenta expunerii la soare apare deficienta de vitamina D. Aceasta are o multitudine de consecinte nefaste, pentru ca aceasta vitamina, dincolo de contributia ei la sanatatea oaselor si la reglarea metabolismului calciului si fosforului, este implicata in peste 450 de reactii metabolice si enzimatice, contribuind la: apararea antiinfectioasa si antitumorala, reglarea metabolismului glucidic, reglarea raspunsului imun si prevenirea bolilor autoimune. Necesarul de vitamina D poate fi furnizat dupa expuneri relativ scurte la soare, care sa nu implice arsura solara.

Activitatile sportive in aer liber, sanatate curata

Vara este un bun prilej de activitati sportive in aer liber. Avand in vedere actuala „epidemie” de obezitate, cu toate afectiunile asociate (diabet zaharat, hipertensiune, boli cardiovasculare), este important sa ne miacam mai mult decat o facem de obicei. Nu inseamna asta oare sa incalcam sfaturile dermatologilor? Nicidecum. Putem sa practicam sportul in aer liber, daca respectam cateva recomandari simple:

  • Cele mai potrivite momente (atat din punct de vedere al radiatiei solare, cat si din punct de vedere al confortului termic) pentru sport sunt in intervalele orare 8:00-11:00 si 17:00-20:00.
  • Purtarea unui echipament (tricou cu maneca scurta, sapca, palarie) care sa protejeze pielea de expunerea directa la soare.
  • Utilizarea consecventa si in cantitate suficienta a unui fotoprotector pe toate zonele pielii neacoperite de imbracaminte. Sunt foarte potrivite fotoprotectoarele care contin mexoryl, deoarece acesta este un excelent filtru atat pentru ultravioletele B, cat si pentru ultravioletele A.

Cand devin alunitele periculoase

Persoanele care au numeroase „alunite” (nevi) trebuie sa consulte un dermatolog. Doar acesta este in masura sa precizeze daca nevii respectivi sunt complet benigni si nu au potential evolutiv sau daca, dimpotriva, trebuie urmariti la intervale scurte de timp sau excizati. Controlarea acestor nevi prin examen clinic si dermatoscopic este o manevra simpla, neinvaziva, lipsita de riscuri si ne poate oferi linistea de care avem nevoie in concediu.

Pentru cei care isi petrec vacanta la mare, este la fel de importanta folosirea unor creme hidratante, pentru ca pielea risca sa devina excesiv de uscata din cauza expunerii la soare si la apa sarata de mare. Nu trebuie uitata nici hidratarea pe cale orala. Cea mai buna hidratare se face cu apa. Bauturile racoritoare si alcoolul contribuie la atmosfera de vacanta, dar nu este recomandat sa ne bazam hidratarea exclusiv pe aportul acestora.

Atentie la intepaturile de insecte!

Activitatile in aer liber pot fi uneori serios afectate si intrerupte de intepaturile insectelor (tantari, paianjeni etc.). Pentru a preveni intepaturile tantarilor sau capuselor, care pot produce si reactii alergice si pot fi sursa unor boli infectioase (de exemplu, meningita produsa de virusul West Nile, boala Lyme), se pot utiliza preparate care contin DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) – un foarte eficient repelent de insecte. Daca totusi acesta nu a fost eficient si reactia la locul de intepatura este foarte intensa, se pot folosi preparate cortizonice de uz local cu efect antiinflamator si de diminuare a mancarimilor.

Din cauza caldurii, pe piele pot aparea felurite reactii „de iritatie”. Unele dintre acestea sunt iritatii banale si apar mai ales in zonele pliurilor, in timp ce altele pot semnala infectii micotice. Pentru orice iritatie persistenta sau neobisnuit de intensa, se recomanda un consult medical – infectiile micotice sunt mult mai simplu de tratat atunci cand sunt surprinse in fazele incipiente.

Inarmati cu aceste informatii si cu o mica trusa medicala din care n-ar trebui sa lipseasca: crema fotoprotectoare, un repelent de insecte, un preparat cortizonic topic si crema hidratanta, vom putea profita pe deplin de bucuriile verii. Vacanta placuta!

Consultant: Dr. Raluca Popescu

Medic primar dermato-venerologie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.