Cine nu savureaza cu placere un pahar mare cu suc racoritor? Culorile si gustul ne imbie, iar noi consideram ca sunt si sanatoase. In timp ce sucurile cele mai bune ne ofera o bomba de vitamine, restul sunt doar ceva mai bune decat o bomboana lichida.
Sucurile de legume reprezintauna dintre cele mai bune alegeri. Licopenul din rosii reduce riscul de cancer de prostata, iar sucul de sfecla reduce tensiunea arteriala. Sucurile care au in compozitie si pulpa sunt chiar mai bune, datorita continutului de fibre ce tin foamea sub control. Acestea au un nivel foarte scazut de zahar si calorii fata de sucurile de fructe, insa sunt bogate in sodiu.
„Cocktail-urile” din comert contin, de fapt, numai o cantitate foarte mica de suc natural. Ingredientele de baza sunt apa si anumite soiuri de zahar, precum siropul de porumb bogat in fructoza. Din punct de vedere nutritional, acestea sunt similare cu bauturile carbogazoase – bogate in zahar si calorii, dar sarace in nutrienti.
Sucul de rodii este in topul listei. Acesta este bogat in zahar si calorii, insa aduce o doza imensa de antioxidanti organismului. Aceste substante protejeaza functiile creierului si pot tine la distanta cancerul. Intr-unul dintre studii, s-a demonstrat ca 4 pahare de suc de rodii, baute zilnic, reduc riscul de aparitie a cancerului de prostata.
Sucul de afine este bogat in vitamina C, vitala pentru sistemul imunitar. Un alt beneficiu al acestuia este reprezentat de reducerea riscului de infectii ale tractului urinar.
Sucul de coacaze mentine sanatatea creierului. Cercetatorii au descoperit un efect benefic asupra memoriei persoanelor cu varsta de peste 70 de ani, care aveau tulburari ale acesteia. Cei care au baut doua pahare si jumatate de suc de coacaze timp de 12 saptamani au aratat o imbunatatire semnificativa.
Sucul de cirese este foarte bogat in antioxidanti si are proprietati antiinflamatoare. Conform unui nou studiu, daca beti suc de cirese inainte si dupa efectuarea exercitiilor fizice, puteti ameliora febra musculara.
Sucul de struguri rosii este bun pentru inima, asemenea vinului rosu. Acesta contine antioxidanti: flavonoizi si resveratrol. Secretul este ca vinul si sucul sunt facute din tot fructul – seminte, coaja si pulpa. Atunci cand consumam struguri proaspeti, pierdem nutrientii ascunsi in seminte.
Sucul de acai berry abia a intrat in studii pentru a fi cercetate beneficiile lui, insa acestea sunt promitatoare. Pulpa de acai berry, fruct din America de Sud, este bogata in antioxidanti, mult mai multi decat capsunile, afinele si coacazele.
Sucul de prune a devenit acum mult timp o recomandare pentru lupta impotriva constipatiei. Este extrem de bogat in fibre si contine un laxativ natural numit sorbitol. Insa beneficiile acestui suc nu se opresc aici. Sucul de prune este bogat si in antioxidanti, fier si potasiu.
Sucul de portocale este foarte popular si consumat adesea la micul dejun, insa are, intr-adevar, atatea beneficii? Vestea buna este ca sucul de portocale este bogat in vitamina C, foarte importanta pentru imunitate. In plus, este de obicei fortifiat cu calciu si vitamina D, nutrienti esentiali pentru oase puternice. Sucul de portocale neindulcit are mai putine calorii fata de sucurile din afine sau coacaze. Partea mai putin buna este ca nu contine prea multi antioxidanti.
Cum este recomandat sa le consumam?
Daca doriti sa beti mai mult de un pahar de suc pe zi, incercati sa-l diluati cu apa. Amestecandu-l cu apa plata sau minerala, impartiti caloriile in fiecare servire. In loc sa beti un singur pahar de suc pur, puteti savura doua sau trei pahare diluate cu apa pe parcursul intregii zile. Dieteticienii afirma ca o alternativa excelenta la suc este reprezentata de consumarea intregului fruct. Acest lucru ne aduce in plus fibre si alti nutrienti din pulpa si coaja. Fata de suc, afinele si portocalele consumate intregi tin sub control foamea.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie