Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Radiografie toracica

13 decembrie 2010
Share

Imagine a organelor mari (inima, plamani) continute in cusca toracica, obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X.
Radiografia toracica este unul dintre examenele cel mai frecvent prescrise in radiologie si in imageria medicala.

Indicatii – O radiografie toracica permite sa fie recunoscute cele mai multe dintre leziunile pulmonare, cum ar fi cele ale tuberculozei, pneumopatiile infectioase, pneumonia indeosebi sau edemul pulmonar. Ea usureaza, de asemenea, diagnosticarea infectiilor pleurei (pleurezie, pneumotorax), precum si a afectiunilor care modifica forma inimii si a vaselor (insuficienta cardiaca, anevrism al aortei) sau cele ale mediastinului (adenopatii).

Pregatire si desfasurare – Aceasta radiografie se efectueaza fara pregatire, in cadrul consultatiei intr-un cabinet de radiologie, la spital sau in afara acestuia.
Daca radiografia toracica nu este suficianta pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate prescrie un scaner toracic, care a inlocuit tomografiile. Acesta permite decelarea leziunilor mai mici datorita sensibilitatii sale ridicate la contrastul dintre tesutul pulmonar si aerul pe care il contin bronhiile si plamanii.

Contraindicatii – Acest examen nu se mai practica in mod sistematic in cadrul medicinei scolare sau al medicinei muncii cu scopul de a limita expunerea la radiatiile X. Indicatiile sale sunt, de asemenea, mai limitate in timpul unei spitalizari sau inaintea unei interventii chirurgicale. Acest examen este preferabil sa fie evitat in cursul sarcinii.