Revista care te menține sănătos

Prevenție

Racirea vremii provoaca dureri reumaticilor

1 octombrie 2008
Share

Scaderea temperaturilor, cerul innorat si ploile de toamna sunt resimtite de anumite persoane printr-un disconfort generat de suferintele reumatice. Anual, dintre cei 12 000 de romani care se prezinta la medic pentru consultatii, aproximativ 5 500 sunt internati in clinicile de specialitate pentru investigatii medicale si tratament.

Afectiunile reumatismale sunt boli localizate la nivelul aparatului locomotor si cardiovascular si se manifesta prin leziuni inflamatorii sau degenerative ale tesutului conjunctiv. Dr. Ruxandra Ionescu subliniaza ca anumite afectiuni reumatismale se manifesta prin dureri in sezonul rece si ca temperaturile in scadere pot provoca tulburari circulatorii, somnolenta, epuizare fizica, dureri osteoarticulare, tulburari ale tensiunii arteriale.

Tipuri de afectiuni reumatice

Desi reumatismul poate fi articular (care prinde articulatiile) si nearticular (muschii), cel mai frecvent este reumatismul articular. Din aceasta categorie fac parte artrozele (reumatism degenerativ) si artritele (reumatism inflamator si infectios).
Artritele sunt afectiuni care se caracterizeaza prin inflamarea articulatiilor in urma unei infectii microbiene. Ele se manifesta prin inflamatia locala (dureri, roseata) si generala (febra, viteza crescuta de sedimentare a globulelor rosii, leucocitoza) a articulatiilor (incheieturilor). Reumatismul articular acut (RAA) este o afectiune inflamatorie a tesutului conjunctiv, cauzata de infectia cu streptococul Beta-hemolitic de grup A, localizata in faringe. Boala poate da complicatii severe la nivelul sistemului nervos central, inimii, pielii si articulatiilor.

Poliartrita reumatoida, prezenta la trei din patru femei, este o boala cronica inflamatorie a articulatiilor, in special a celor de la incheieturi. Se apreciaza ca boala afecteaza 1% din populatie, incidenta cea mai mare fiind inregistrata la reprezentantele sexului frumos. Din patru pacienti, trei sunt femei. Poliartrita reumatoida este intalnita frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. Boala debuteaza cu afectarea articulatiilor membrelor. Mai rar, leziunile afecteaza coloana vertebrala, cu exceptia articulatiei dintre primele doua vertebre cervicale, care poate fi luxata. Articulatiile sunt inflamate, intepenite, deformate, dureroase, mai ales noaptea si la inceputul zilei. La copii si adolescenti poate sa apara ca o complicatie a amigdalitei si este insotita de roseata, febra, dureri, tumefactie, caldura incheieturilor.
Artrozele reprezinta afectiunile cu caracter degenerativ al articulatiilor. La nivelul articulatiei soldului se instaleaza coxartroza, iar la nivelul articulatiei genunchiului, gonartroza.

Simptomatologia reumatismului difera in functie de tipul de afectiune. De exemplu, in artroze apare durerea articulara si sensibilitatea la schimbarea vremii (meteosensibiolitatea). In timp, se ajunge la limitarea miscarilor la nivelul articulatiilor respective. In artrite (RAA), afectarea articulatiilor mari de la nivelul mainilor si picioarelor este trecatoare si poate fi asociata cu insuficienta cardiaca, sindromul febril infectios, angina streptococica sau miocardita.

Carenta de vitamine provoaca dureri locomotorii

Afectiunile reumatismale pot fi prevenite printr-un stil de viata cat mai sanatos. Dieta si activitatile fizice ne tin departe de aceste suferinte. Exista doua tipuri de factori care duc la aparitia bolilor reumatice: generali si particulari. Din categoria factorilor generali fac parte tulburarile de nutritie, lipsa de vitamina A, C, D si deficitul de calciu si fosfor, ereditatea, precum si disfunctiile endocrine. Sedentarismul, obezitatea, pozitiile incorecte la masa de lucru, infectiile streptococice netratate si cronicizate, suprasolicitarea articulara si oboseala fizica sunt factorii particulari care favorizeaza aparitia reumatismului.

Tratamentul in afectiunile reumatismale

Contrar parerilor multor pacienti care considera ca, odata bolnavi de reumatism, va trebui sa traiasca toata viata cu durerile declansate de boala respectiva, reumatismul se trateaza. Exista anumite tratamente medicamentoase capabile sa refaca echilibrul intre formarea si distrugerea cartilajului. Intrucit aportul de vitamine si saruri minerale are un rol extrem de important in bolile reumatismale, terapia este cu atat mai eficienta cu cat pacientul urmeaza si o dieta recomandata de specialist. Kinetoterapia si balneofizioterapia sunt si ele adjuvante in lupta cu durerile reumatice. La recomandarea medicului se pot lua medicamente impotriva durerii si inflamatiei articulare. „Fizioterapia si kinetoterapia se incep doar la indicatia medicului specialist si numai dupa ce acesta a efectuat investigatiile medicale de rigoare. Kinetoterapia are rol de mentinere a mobilitatii articulare si se face atunci cand bolnavul nu acuza dureri si nu prezinta tumefactie. In paralel cu kinetoterapia se face si fizioterapie, cate zece sedinte din fiecare metoda terapeutica”, spune kinetoterapeutul Camelia Petre.

La nevoie, medicii impun interventia chirurgicala, fiind cea mai buna solutie de tratare in cazuri mai grave. Atat in cazul artrozelor, cat si in cel al artritelor este indicat repausul, alimentatia bogata in fructe si legume, asigurarea unui necesar zilnic de vitamine si minerale. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Dundee, Scotia, uleiul din ficat de cod poate inlocui analgezicele din medicatia pacientilor cu artrita reumatoida. Consumand o doza zilnica de 10 g de ulei din ficat de cod, cantitatea de medicamente antiinflamatorii analgezice non-steroidale (NSAID) scade cu 30%.

Autor: Ionela Chircu
Consultanti: prof. dr. Ruxandra Ionescu,
Sef Departament de Medicina Interna si Reumatologie,
Spitalul „Sf. Maria”
Kinetoterapeut Camelia Petre

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.