Preveniti si tratati eficient raceala si gripa!
Raceala si gripa sunt doua dintre cele mai frecvente infectii ale sistemului respirator. Sunt deseori confundate, o raceala serioasa fiind denumita gripa, sau invers. Exista cateva diferente esentiale intre acesti doi „vizitatori nedoriti”, chiar daca ambele sunt cauzate de virusuri si apar mai ales in perioada lunilor de iarna.
Raceala comuna (guturaiul) este o infectie minora a nasului si gatului, cauzata de numeroase virusuri. Simptomele dureaza aproximativ o saptamana, cu mentiunea ca in cazul copiilor, varstnicilor sau celor cu imunitatea scazuta, pot dura mai mult. Raceala este o boala extrem de contagioasa. Ea se transmite prin aer (inhalarea virusului) sau prin contact cu picaturi de fluide ce contin virusul.
Adultii racesc in medie de doua pana la patru ori pe an, cel mai frecvent intre lunile septembrie si mai. Copiii racesc de sase pana la opt ori pe an.
Stresul psihologic, alergiile, posibili factori in declansarea racelilor
Exista peste 200 de virusuri diferite ce pot cauza raceala comuna sau banala. Unii agenti, precum rinovirusul, provoaca imbolnaviri serioase. Altii, precum parainfluenzae sau virusul sincitial respirator, produc infectii usoare la adulti si serioase la nivelul tractului respirator inferior la copii.
Stresul psihologic, alergiile care afecteaza cu precadere zona nasului si gatului sau perioada ciclului menstrual pot influenta susceptibilitatea organismului de a contacta o raceala.
Rinovirusul este cauza a 30-35% din totalul racelilor la adulti. 10-15% dintre raceli sunt cauzate de: adenovirusuri, virusuri coxsackie, echovirusuri, ortomixovirusuri (inclusiv influenzae A si B ), paramixovirusuri, virusul sincitial respirator si enterovirusuri. Cauza a 30-50% dintre racelile presupuse a fi de origine virala ramane neidentificata.
Congestia nazala si rinoreea, cele mai comune semne de raceala
Dupa ce virusul patrunde in organism, in una pana la trei zile pot aparea urmatoarele simptome:
- Congestie nazala si rinoree (nas care curge);
- Tuse;
- Stranut;
- Alterarea gustului si mirosului;
- Dureri in gat.
Copiii sunt mai predispusi la a dezvolta febra decat adolescentii sau adultii, iar fumatorii prezinta simptome mai severe.
Tratamentul se urmeaza imediat dupa instalarea racelii
Tratamentul este unul simptomatic. El vizeaza reducerea temporara a simptomelor si trebuie administrat imediat ce se anunta instalarea racelii.
Congestia nazala si rinoreea pot fi combatute cu decongestionante, antihistaminice sau o combinatie a celor doua. Consumul de lichide (minimum 8 pahare cu apa pe zi) si expectorantele ajuta la eliminarea secretiilor si diminuarea tusei. Antitusivele nu sunt indicate atunci cand tusea este productiva. Nu exista o medicatie antivirala pentru a trata raceala comuna. Antibioticele nu se utilizeaza, avand in vedere originea virala a racelii, dar sunt utile atunci cand apar complicatii bacteriene, precum sinuzita sau otita.
Evitati preparatele care contin cofeina, tutunul, alcoolul
Evitati cafeaua, ceaiul verde sau negru, toate tipurile de cola sau orice bauturi care contin cofeina. Alaturi de alcool, cofeina genereaza deshidratare, exact opusul dezideratelor amintite anterior. In cazul fumatorilor, se recomanda intreruperea fumatului, deoarece are efect iritant si accentueaza tusea. Respectarea programului obisnuit de munca sau scoala nu incetineste vindecarea. Foarte important este sa folositi batista sau servetelele si sa va spalati frecvent pe maini pentru a nu transmite celor din jur raceala.
Sinuzita, cea mai comuna complicatie a racelii
Raceala este o boala autolimitata, care se vindeca in aproximativ sapte zile, indiferent daca persoana urmeaza sau nu tratament. Virusul poate deschide insa calea pentru infectarea altor zone ale organismului, precum sinusurile, urechile sau bronhiile. O complicatie des intalnita este sinuzita (inflamarea mucoasei sinusurilor). Tusea, de obicei neproductiva, poate persista de la cateva saptamani pana la cateva luni dupa ce simptomele racelii au disparut. Acest fenomen se asociaza cu simptome asemanatoare astmului si impune prezentarea la un medic de specialitate.
Consultati medicul daca apar oricare dintre simptomele de mai jos:
- Simptome severe de raceala care dureaza mai mult de zece zile;
- Febra ridicata;
- Dureri la nivelul urechilor sau sinusurilor;
- Tuse care se inrautateste, in timp ce simptomele racelii dispar.
Cum prevenim raceala?
Nu este posibila prevenirea in totalitate a infectiei, dar urmatoarele sugestii pot fi utile pentru a reduce riscul imbolnavirii:
- Evitati contactul cu persoane racite, in special in primele zile de boala, cand contagiozitatea este mare;
- Spalati-va pe maini dupa ce ati atins o persoana sau un obiect care a venit in contact cu o persoana racita;
- Evitati pe cat posibil interactiunea cu oamenii susceptibili a dezvolta infectia, precum bolnavii cu astm sau alte boli cronice pulmonare;
- · Vaccinati-va!
Se cunosc 3 tipuri de virus gripal: A, B si C:
- Tipurile A si B cauzeaza imbolnavirile cele mai severe. Aceste virusuri isi schimba permanent structura, in fiecare an circuland tulpini diferite de virusuri;
- Tipul de virus gripal C cauzeaza o forma usoara de boala, fara niciun simptom. Nu provoaca epidemii si nu are un impact major asupra sanatatii publice, precum tipurile A si B.
Gripa, periculoasa pentru varstnici, bolnavi cronici si cei cu imunitate scazuta
Simptomele gripei sunt mai severe decat cele ale racelii comune. Au un debut brusc si evolutie rapida.Gripa poate fi fatala in cazul persoanelor varstnice si celor cu boli cronice sau cu un sistem imunitar slabit. Majoritatea persoanelor se vindeca in 1-2 saptamani.
- Febra peste 39° C;
- Frisoane;
- Dureri de cap si gat;
- Dureri musculare si articulare;
- Tuse seaca;
- Nas infundat sau rinoree;
- Senzatie de oboseala extrema (astenie);
- Stare generala alterata;
- Simptomele digestive, precum lipsa apetitului, greata, voma sau diaree, sunt mai frecvent intalnite la copii decat la adulti.
Care este tratamentul gripei?
Tratamentul simptomatic al gripei este identic celui administrat in cazul racelii comune, cu mentiunea ca nu trateaza infectia virala, ci reduce disconfortul cauzat de simptome. Recomandarile igienico-dietetice sunt identice cu cele ale racelii. Diferenta consta in respectarea repausului la pat. Doar cand simptomele dispar se indica reluarea totala a activitatilor obisnuite.
Cea mai eficienta metoda de a preveni gripa este vaccinul antigripal
Prin administrarea vaccinului antigripal se realizeaza imunizarea activa. In compozitia vaccinului gripal trivalent intra tulpini de virus gripal apartinand tipului A (subtipuri H1N1 si H3N2 ) si o tulpina tip B, cu structura asemanatoare tulpinilor care se considera ca vor circula in perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea. Vaccinul poate contine germeni vii atenuati, inactivati sau doar fragmente de virus. Injectarea se face intramuscular, locul de electie fiind muschiul deltoid. Pasul urmator este sintetizarea anticorpilor care asigura protectie impotriva unei infectii cu germenul respectiv, fara ca organismul sa se imbolnaveasca.
Medicatia antivirala, alternativa pentru cei alergici la vaccin
Medicatia antivirala reprezinta un element auxiliar in activitatea de prevenire si control a gripei, dar nu substituie vaccinarea antigripala. Din cauza reactiilor adverse si a costului ridicat, profilaxia cu medicamente antivirale se indica persoanelor alergice la vaccinul antigripal sau celor cu risc crescut de a dezvolta infectia, dar care nu s-au vaccinat pana la momentul respectiv.
Complicatiile gripei: pneumonia, sinuzita, bronsita
Virusul gripal poate cauza pneumonie sau poate facilita patrunderea bacteriilor in plamani, in timp ce sistemul de aparare al organismului este slabit de gripa. Alte infectii care se pot asocia cu gripa sunt sinuzita, otita sau bronsita. Apelati la medicul specialist in momentul in care:
- Respirati cu dificultate;
- Apare durere in piept in urma efortului de tuse;
- Eliminati expectoratie (sputa) de culoare verde deschis sau cu sange.
Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843