Revista care te menține sănătos

Nutriție

Putem preveni cancerul de colon? Da, prin alimentatie

11 mai 2015
Share

Recent, un studiu a zguduit, pur si simplu, media. Acesta anunta ca a face sau nu cancer este, pana la urma, o chestie de sansa. S-a demonstrat, statistic, cum ca in corpul nostru apar cancere incipiente in fiecare moment, pe care reusim sa le neutralizam de cele mai multe ori.

Cei mai ghinionisti ajung, la momentul X, sa nu o mai faca. Doar la cei fara sansa, deci, apare boala. De unde si concluzia, vazuta de multi ca un motiv pentru inutilitatea profilaxiei, conform careia nici macar nu are sens sa te agiti sa traiesti sanatos. De vreme ce cancerul e un lucru intamplator, nu ramane decat sa ne tinem singuri pumnii sa nu ne numaram printre cei fara sansa, sa intelegem din interpretarile studiului. Insa nu asta s-a aratat acolo. Oamenii de stiinta au reamintit doar ca neoplazia nu e un eveniment exceptional. Tocmai de aceea, trebuie sa ne pregatim corpul astfel incat sa faca fata cat mai bine incercarilor din fiecare moment.

Cancerul colorectal poate fi influentat direct de ceea ce mancam

Printre cancerele cu o mare incidenta se numara si cel colorectal. Este o oglinda a ceea ce spuneam anterior, si anume a efectelor pe care le poate avea profilaxia. Un numar mic de cancere colorectale are un determinism genetic. E vorba de cancerele care se suprapun unei polipoze intestinale. Si aici, depistarea precoce e importanta. Dar vorbim de o minoritate de cazuri.

Majoritatea cancerelor colorectale pot fi influentate in mod direct de ceea ce mancam. Intestinul gros vine in contact direct cu tot ce este in farfuria noastra, si nu numai. Sunt alimente care in mod clar alcatuiesc conjunctura favorabila neoplaziei, prin ele insele sau prin secretiile digestive pe care le stimuleaza. Si altele care o combat. Desigur, este foarte dificil sa le evitam pe cele care ridica riscuri, dar putem macar sa le contrabalansam prin preponderenta celor potrivite.

Alimente recomandate

alimente-cancer-colon-2Cel mai important este ca in alimentatia noastra sa existe multe fibre de origine vegetala. In special beta-glucanii din fulgii de ovaz prezinta o actiune protectoare deosebita. Dincolo de ei, preponderenta vegetalelor de orice tip in alimentatie este sanatate curata si pentru intestin. Fibrele reprezinta un material prebiotic foarte bun, adica un material ce stimuleaza dezvoltarea florei bacteriene de fermentatie in intestin. Aceasta flora este benefica, stimuland, alaturi de fibre, tranzitul intestinal. Combate constipatia si nu lasa eventualele elemente pro-neoplazice sa actioneze asupra peretilor intestinali. Altfel spus, si daca trece ceva daunator, va sta un timp mult prea scurt pentru a apuca sa faca rau. Sa nu uitam ca, pe langa fibre, vegetalele aduc si diferite vitamine si substante antioxidante, ce actioneaza si la nivelul tubului digestiv prin neutralizarea radicalilor liberi si prin evitarea ravagiilor pe care le pot face acestia (radicalii liberi sunt legati si de etiologia cancerelor de orice tip).

Daca aportul de fibre este mic, apare constipatia, iar elementele pro-neoplazice pot stagna zile in sir in intestin, aprinzand „scanteia” unui posibil cancer. Sigur, organismul isi cheama echipele de „reparatori”. Pentru ca acestia sa-si faca datoria, este indicat sa mancam cat mai putina carne grasa.

Alimente de evitat

Cand vine vorba de evitat, in primul rand trebuie ocolite alimentele grase, indeosebi carnea cu multa grasime. Exista multe studii care au asociat consumul exagerat de carne, mai ales de carne rosie, cu neoplaziile tubului digestiv. Daca mancam multa carne, iar aportul de vegetale e deficitar, riscurile sunt foarte mari, pentru ca e favorizata aparitia constipatiei.

Dar ce are-a face grasimea? Daca mancam gras, e stimulata secretia biliara. Aceasta ajunge in cantitate mare in tubul digestiv, inclusiv la nivel colorectal. Daca este un colon de mare mancator de carne, domina flora de putrefactie ce transforma elemente din propria secretie biliara in factori neoplazici. Din cate se poate observa, nu trebuie sa tinem un regim drastic si restrictiv. Sunt elemente simple, dar importante, pe care le putem aplica cu usurinta in viata de zi cu zi.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.