Revista care te menține sănătos

Știați că?

Putem încetini îmbătrânirea creierului. Activitățile care ajută

Dr. Olimpia Popa, medic specialist medicină de familie
29 noiembrie 2019
Share
Putem încetini îmbătrânirea creierului. Activitățile care ajută

Cu toții ne dorim un creier sănătos, care să slujească până la adânci bătrâneți. Realitatea este însă alta și, odată cu înaintarea în vârstă, funcționarea lui intră în declin. Deși este inevitabil, procesul poate fi încetinit, dacă ne punem creierul în permanență la treabă. Cum anume? Și-au pus această întrebare și oamenii de știință de la Clinica Mayo, SUA.

Pentru a găsi un răspuns concludent la aceasta, cercetătorii au recrutat aproximativ 2.000 de seniori, pe care i-au ținut sub observație timp de mai mulți ani. În cadrul monitorizării, au utilizat un chestionar pentru a determina tipul de activitate mintală practicată de participanții la studiu între 50 și 65 de ani și, acolo unde a fost cazul, între 66 și 78 de ani. Informațiile astfel colectate au fost corelate apoi cu statusul cognitiv al fiecărei persoane în parte, unele dintre ele având deficiență cognitivă ușoară. Aceasta se caracterizează prin dificultăți în îndeplinirea anumitor sarcini zilnice, fără a afecta autonomia. Mai exact, reprezintă forma intermediară dintre declinul cognitiv „normal”, legat de înaintarea în vârstă, și demență, care, desigur, este mult mai gravă.

Constatări încurajatoare

În final, cercetătorii au indentificat o serie de activități care s-au dovedit a avea efect protector pentru funcțiile cerebrale. Concret, ei au stabilit că utilizarea computerului la vârsta mijlocie s-a asociat cu un risc redus cu 48% de a dezvolta o deficiență cognitivă ușoară; utilizarea acestuia la o vârstă ulterioară a condus la o reducere a riscului de circa 30%. De asemenea, participarea la activități sociale (vârsta mijlocie sau avansată) a părut să scadă riscul de deficiență cognitivă cu 20%. La fel și practicarea jocurilor logice și stimulative, precum sudoku, puzzle, integrame, rebus etc. Cel mai mare beneficiu din acest punct de vedere l-au prezentat activitățile manuale, de tip tricotat, croșetat, bricolaj, grădinărit etc. Acestea au asociat o reducere a riscului cu 42%, în special atunci când practicarea lor era de lungă durată, efectele pozitive cele mai mari observându-se la cea mai avansată grupă de vârstă.

Vestea și mai bună este că toate aceste efecte sunt cumulative. Cu alte cuvinte, cu cât o persoană practică mai multe activități în mod susținut, cu atât mai mult va beneficia din punct de vedere cognitiv și-și va menține creierul în formă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.