De-a lungul întregii vieți, organismul trece printr-o serie de modificări de natură biochimică și structurală, fiziologică și anatomică. Aceste schimbări se fac resimțite încă din primele zile de viață, descriind fenomenul de puseu de creștere bebeluși. Aceste etape sunt absolut normale și, de fapt, chiar dorite în viața bebelușului aflat în curs de creștere și dezvoltare. De fapt, puseurile de creștere continuă chiar și în perioada adolescenței timpurii și se definitivează abia în perioada pubertății. Un puseu de creștere la bebeluși presupune o serie de transformări fizice și cognitive ale nou-născutului care, încet și sigur, pun bazele viitorului copil, adolescent și adult.
Puseu de creștere bebeluși – ce este acesta?
Etapele distinctive, cronologice și ierarhizate în care copilul se dezvoltă mai rapid, mai ales în ceea ce privește greutatea și înălțimea, definesc un puseu de creștere la bebeluși. Cu toate acestea, și alte componente cognitive și socio-emoționale se consolidează mult mai intens în perioadele acestea. În primul an de viață, considerat a fi unul dintre cele mai importante în dezvoltarea și creșterea bebelușului, se fundamentează componenta cognitivă, emoțională, psihosocială, și în acest context un puseu de creștere la bebeluși devine parte integrantă a dezvoltării sale. Astfel de etape sunt descrise printr-o creștere bruscă și accelerată în greutate, periodică și progresivă.
Înainte de toate, este de menționat că fiecare puseu de creștere la bebeluși nu are o perioadă fixă, prestabilită, iar dinamica poate urmări un cu totul alt model. În schimb, fiecare bebeluș va trece, la un moment dat, printr-un astfel de proces. Deși s-au definitivat, prin abordare statistică, mai multe tipuri de puseuri de creștere la bebeluși, la intervale de timp prestabilite, nu este nimic greșit sau îngrijorător în faptul că un puseu de creștere apare mai târziu sau mai devreme. În cele din urmă, fiecare bebeluș are propriul său ritm, propriiile sale particularități biologice, iar asta înseamnă că se va dezvolta în ritmul propriu, condiționat de o gamă variată de variabile.
Puseu de creștere bebeluși – când apare și cum se manifestă?
Teoretic, un puseu de creștere la bebeluși apare, cel puțin în primii ani de viață, frecvent, la câteva luni. În prima lună de viață, un puseu de creștere se va face resimțit de mai multe ori, ca urmare a necesității de a se adapta rapid condițiilor extrauterine. Prin abordare teoretică, este acceptat faptul că un nou-născut va trece, până la vârsta de 2 ani, prin 8 puseuri de creștere.
Puseu de creștere bebeluși la 7-10 zile după naștere
Primul puseu de creștere la bebeluși se manifestă postpartum, la 7-10 zile. Este firesc ca greutatea sa să scadă în primele zile de viață, dar, prin alăptare, greutatea sa este necesar să revină la cea avută în momentul nașterii. Ca urmare a creșterii accelerate în greutate, se definește, așadar, și primul puseu de creștere la bebeluși. Alăptarea la sân în primele zile de sarcină, și nu numai, este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normale ale copilului.
Puseu de creștere bebeluși la 2-3 săptămâni după naștere
Descrie etapa în care nou-născutul se alăptează mai mult la sân, putând necesita, eventual, și o cantitate mai mare de formulă de lapte. Spre sfârșitul primei luni de viață, crește în înălțime cu aproximativ 5 centimetri, și este foarte posibil să se confrunte deja cu colicile abdominale. Apar și schimbări în tiparul de somn, bebelușul poate plânge și fi mult mai mofturos decât de obicei.
Puseu de creștere bebeluși la 4-6 săptămâni după naștere
Acest puseu de creștere este relativ mai ușor de observat decât celelalte. Bebelușul câștigă mai mult în greutate, în înălțime, iar circumferința sa craniană se mărește. Se poate confrunta și cu refluxul gastroesofagian, motiv pentru care este neliniștit, agitat și plânge des.
Puseu de creștere bebeluși la 3 luni după naștere
Și acest puseu de creștere la bebeluși se prezintă cu necesitatea de a-l hrăni mult mai des pe micuț, cu dereglarea tiparului de somn. Copilul începe să fie mult mai atent la mediul din jurul său și poate începe să râdă, să fixeze un punct cu privirea și să-l urmărească, este mult mai activ fizic. Bebelușul câștigă în greutate și în înălțime. Ca urmare a apetitului accentuat, se va trezi deseori în timpul somnului. Dincolo de dezvoltarea fizică evidentă, în această etapă se fundamentează și aspecte importante ale componentei cognitive și psihosociale.
Puseu de creștere bebeluși la 4 luni după naștere
În conformitatea statisticilor, deși abaterile nu ar trebui să ridice risc de îngrijorare, acest puseu de creștere ar trebui să descrie etapa în care bebelușul are greutatea dublă față de cea certificată în momentul nașterii. Acest puseu de creștere la bebeluși continuă creșterea în înălțime și greutate, iar bebelușul tinde să fie agitat, să plângă și să aibă un somn agitat sau foarte profund, de lungă durată.
Puseu de creștere bebeluși la 6 luni după naștere
În foarte multe cazuri, acest puseu de creștere definește și etapa în care se inițiază diversificarea alimentației, adică trecerea, încet și sigur, spre alimente solide. Bebelușul își schimbă, din nou, ritmul de somn, are o poftă crescută de hrană, este agitat și poate prezenta schimbări subtile de comportament (nervozitate, plânset nejustificat, anxietate).
Puseu de creștere bebeluși la 9 luni după naștere
Acest puseu de creștere implică creșterea în greutate și înălțime a bebelușului, dar și o creștere a circumferinței craniene. Copilul va avea poftă accentuată de hrană, apare afectarea tiparului de somn și prezintă stări de nervozitate, iritație. Este curios, dornic să descopere lumea din jur, imită sunete, reacții și gesturile celorlalți.
Puseu de creștere bebeluși după vârsta de un an
În esență, cele mai însemnate și majore schimbări se produc în această etapă. Majoritatea dintre bebeluși va începe să meargă, să vorbească, încep să își schimbe morfologia, iar aspectul tipic de bebeluși se ameliorează. Încep să își dezvolte forța fizică, abilitățile motrice, iar inteligența emoțională își fundamentează pilonii de dezvoltare. La modul ideal, greutatea unui bebeluș ar trebui să fie aproximativ de trei ori mai mare decât cea avută în momentul nașterii. Până ajunge la vârsta de 2 ani, va atinge aproximativ jumătate din înălțimea pe care o va avea ca adult. Mai mult decât atât, circumferința capului crește semnificativ, ca urmare a creșterii creierului.
Etapele asociate unui puseu de creștere la bebeluși pot fi destul de greu de gestionat, în special în primele săptămâni și luni de viață. Cu toate acestea, nu ar trebui să ridice semne de îngrijorare faptul că bebelușul plânge, nu doarme îndeajuns de mult, are stări de nervozitate și iritabilitate. Aceste etape (care descriu câte un puseu de creștere la bebeluși) sunt firești, absolut necesare pentru consolidarea viitorului copil antepreșcolar. Deși anumite constante, așa cum sunt circumferința craniană, masa și înălțimea ar trebui să urmeze un model, fiecare bebeluș are ritmul propriu. În cele din urmă, este vorba despre o gamă complexă de variabile care definesc ritmul de creștere.