Probabil că vă întrebaţi ce este pulsoximetria şi ce menire are aceasta în viaţa noastră. Ei bine, ea este o metodă non-invazivă de a testa şi a măsura nivelul saturaţiei de oxigen din organism sau nivelul oxigenului din sânge.
Mai mult decât atât, pulsoximetria se poate dovedi salvatoare în cazuri de urgenţă, atunci când depistarea nivelului de oxigen din sânge şi reglarea imediată a acestuia sunt absolut vitale în diverse intervenţii medicale.
Pulsoximetrul şi pulsoximetria – informaţii generale
Fiind una dintre cele mai uşoare şi fiabile măsurători pentru depistarea hipoxemiei (scăderea oxigenării sângelui), ea poate detecta chiar şi schimbările infime referitoare la eficienţa transportării oxigenului de la inimă la extremităţi, incluzând mâini şi picioare. Pulsoximetria se realizează prin utilizarea unui pulsoximetru pentru măsurare; acesta este adesea folosit atât în spitale şi în sălile de urgenţă, cât şi acasă, ataşându-se de o parte a corpului, în general de un deget.
Acest instrument vă oferi date calitative (sunete a căror intensitate este direct proporţională cu nivelul saturaţiei de oxigen) şi date calitative prin afişarea unei unde pulsatile sau a unui grafic cu bare ce vor corespunde cu fluxul sangvin arterial şi frecvenţei pulsului. Aşadar, un pulsoximetru vă verifică cât de bine pompează inima oxigen către restul corpului. Utilizarea acestuia este strict legată de monitorizarea stării de sănătate a oricărui pacient care suferă de o boală ce îi afectează nivelul de oxigen din sânge, cum ar fi insuficienţa cardiacă sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Valori normale ale saturaţiei de oxigen la copii
Este bine de ştiut că pulsoximetria se poate face eficient şi de acasă, iar în cazul în care pacientul este un copil, ea se poate realiza chiar de către părinte. Metoda este simplă, reproductibilă şi precisă. Un lucru foarte important, ce ţine de confortul părinte-copil: pulsoximetria nu este invazivă, adică nu trebuie înţepat micuţul pentru a recolta sânge. Procentul de oxihemoglobină din sângele arterial se bazează pe caracteristicile absorbţiei de lumină în spectrele roşu şi infraroşu de către hemoglobina oxigenată faţă de cea deoxigenată şi se determină în funcţie de pulsatilitatea sângelui arterial.
Este lesne de înţeles cât de important este pentru noi să ştim dacă copilul nostru respiră eficient şi dacă gazele din corpul său sunt schimbate în mod firesc. De aceea, este absolut necesar să ştim care sunt valorile normale ale saturaţiei de oxigen la copii. Pulsoximetria la copii va determina o valoare SpO2 (saturaţia periferică a oxigenului) cuprinsă între 97 şi 100%. La nou-născuţi şi la sugari aceasta poate fi de obicei mai mică, adică 93-97%). Majoritatea copiilor au o uşoară fluctuaţie a SpO2 în cursul unei zile, valorile maxime apărând în general după-amiaza, iar cele minime dimineaţa devreme, indiferent dacă copiii sunt în stare de veghe sau dorm.
Tipuri de pulsoximetre
În cazul în care nu ştiţi ce fel de pulsoximetru este indicat să folosiţi pentru copilul dumneavoastră, mai jos sunt detaliate tipurile de pulsoximetre care există la momentul actual:
- Pulsoximetrul digital – este mic, portabil, fără fir şi poate fi folosit atât la domiciliu, cât şi la spital. Ecranul acestuia este situat pe suprafaţa aparatului şi arată pulsul şi saturaţia de oxigen. Având forma unei clame, se poate prinde de deget, poziţionându-se cu lumina roşie la nivelul unghiei sau pe partea posterioară a lobului urechii. Această variantă de pulsoximetre este cel mai uşor de folosit la domiciliu şi poate fi găsit sub diverse modele.
- Pulsoximetrul portabil – este folosit în spital şi are două componente legate prin cablu: clama şi monitorul la care aceasta este conectată. Pe ecran vor fi afişate pulsul şi undele pulsatile (când sunt simetrice, măsurătoarea saturaţiei este corectă). Senzorul-clamă se poate ataşa degetelor de la mână, dar şi degetului mare de la picior, lobului urechii sau poate fi ţinut în palmă în cazul sugarilor.
- Pulsoximetrul din cadrul unui monitor de triaj complex – acesta este prezent numai în unităţi spitaliceşti, fiind folosit pentru evaluarea complexă a funcţiilor vitale.
- Pulsoximetru sub forma unei aplicaţii pe telefon – doar pe acele smartphone-uri care au senzor digital lângă camera foto se pot instala aplicaţii de acest gen, dar determinarea SpO2 nu are precizia unui dispozitiv medical, cu toate că, în unele situaţii de urgenţă, ele pot furniza indicaţii preţioase.