Psoriazisul scalpului apare atunci cand sistemul imunitar raspunde fals si face ca celulele pielii sa se multiplice prea mult. Acesta se manifesta prin aparitia unor pete rosii, acoperite uneori de cruste. Cel putin jumatate dintre persoanele care sufera de psoriazis au simptome la nivelul scalpului, insa acestea pot sa apara si pe frunte, in spatele urechilor si la baza gatului/cefei.
Aceasta afectiune nu este contagioasa, iar modul de transmitere este ereditar (din familie). Cele mai multe persoane cu psoriazis au cel putin un membru de familie cu aceasta afectiune. Iata care sunt principalele simptome ale psoriazisului de la nivelul scalpului si cum le puteti ameliora.
Petele rosii sau albe
Cea mai frecventa forma este resprezentata de psoriazisul cu placi solzoase. Acestea se pot observa sub forma unor zone rosii sau albe, umflate si ingrosate, cu margini bine delimitate, acoperite de zone de culoare alba. Se pot rupe si sangera usor. Din acest motiv, este important sa aveti grija atunci cand va pieptanati, va spalati pe cap sau cand va scoateti de pe cap anumite accesorii (palarie, sapca etc.).
Samponul cu acid salicilic reprezinta principala solutie pentru a ameliora acest simptom. In plus, medicul va poate prescrie si anumiti steroizi sub forma de creme, geluri, solutii si spuma, care va pot fi de folos.
Scalpul uscat cu cojite
In psoriazisul scalpului, celulele pielii se multiplica foarte repede. Din acest motiv, tind sa se exfolieze si sa cada, avand un aspect de matreata. Insa, psoriazisul scalpului cauzeaza aparitia cojitelor uscate, de nuanta argintie. In acest caz, este recomandat sa folositi un sampon special pentru scalp uscat, cu cojite, ce contine sulfura de seleniu (concentratie 1%). In cazul cojitelor mai subtiri, samponul cu acid salicilic poate fi de folos, de asemenea.
Pruritul (mancarimile)
Pruritul este unul dintre simptomele suparatoare ale psoriazisului scalpului si poate fi intens si permanent. In unele cazuri, acestea pot fi resimtite ca o senzatie de arsura. Indiferent de intensitate, este recomandat sa nu va scarpinati, deoarece placile se pot rupe si sangera. Acest lucru poate duce, ulterior, la caderea parului si la o posibila infectie.
Este recomandat sa hidratati bine scalpul si sa aplicati comprese reci. Puteti aplica lotiuni, creme sau chiar vaselina. Le puteti tine la frigider inainte de aplicare pentru un efect racoritor. In plus, puteti aplica si apa rece sau comprese reci pentru ameliorare.
Anumite medicamente pot ameliora mancarimile, cum sunt antihistaminicele. Daca simptomul este prea intens, puteti intreba medicul in legatura cu alte medicamente, precum antidepresive sau medicamente pentru durere neurologica, precum gabapentina.
Durerea
Uneori poate aparea durere la nivelul scalpului, din cauza uscarii si craparii acestuia sau a scarpinarii acestuia. Insa, cea mai buna metoda este sa tineti psoriazisul sub control si sa preveniti craparea lui. Aplicati produse ce hidrateaza si inmoaie pielea scalpului, ce contin anumite ingrediente, precum acid salicilic, acid lactic, uree sau fenol.
Caderea parului
Daca placile se ingroasa, parul poate sa inceapa sa cada. Insa, creste la loc atunci cand pielea se vindeca si psoriazisul este tinut sub control. Intre timp, nu va pierdeti increderea in sine. Daca pierderea parului este puternica, puteti masca acest lucru purtand palarie, o esarfa sau chiar o peruca.
Alte metode de ameliorare a simptomelor psoriazisului de la nivelul scalpului
- Mentineti aerul umed in casa cu ajutorul unui umidificator, intrucat aerul uscat accentueaza simptomele.
- Eliminati stresul.
- Atunci cand va expuneti la soare, protejati-va si purtati palarie si ochelari de soare.
- Evitati uscatorul de par. In schimb, lasati parul sa se usuce de la sine sau uscati bland cu un prosop.
- Evitati fumatul si consumul de alcool.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie