Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Psoriazisul în nas: ce trebuie să ştiţi

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
24 februarie 2021
Share
Psoriazisul în nas: ce trebuie să ştiţi

Psoriazisul este o afecţiune care poate apărea la nivelul mai multor regiuni ale corpului. În cazuri rare, acesta poate apărea şi la nivelul nasului.

Leziunile psoriazisului de la nivelul cavităţii nazale sunt, de obicei, de culoare albă sau gri. Dacă observaţi astfel de modificări, este indicat să mergeţi la medic pentru a putea exclude alte afecţiuni cu semne comune. De asemenea, unele leziuni ale psoriazisului pot apărea, în cazuri rare, şi la nivelul buzelor, obrajilor (în interior), gingiilor sau al limbii.

Psoriazisul poate apărea, totodată, şi la nivelul sprâncenelor, frunţii sau al zonei dintre buza superioară şi nas.

Remedii la îndemână pentru psoriazis

Tratamentul psoriazisului în nas

Înainte de a începe tratamentul, medicul trebuie să confirme dacă aveţi sau nu psoriazis. Pentru a diagnostica această boală, specialistul dermatolog va pune întrebări legate de istoricul medical şi va efectua o examinare. De asemenea, medicul poate efectua şi o biopsie (prelevarea unei bucăţi mici de piele) pentru a confirma diagnosticul, dar şi pentru a determina tipul de psoriazis pe care îl aveţi sau pentru a exclude alte afecţiuni.

Tratamentul tipic pentru psoriazisul în nas include steroizi topici concepuţi special pentru a acţiona asupra mucoaselor pielii. Pentru că este vorba despre o zonă sensibilă, este indicat să discutaţi cu un medic înainte de a începe un astfel de tratament.

În plus, medicul mai poate recomanda şi alte tipuri de steroizi, medicamente imunosupresoare sau alte terapii pentru a trata psoriazisul în general, precum:

  • terapia cu lumină (implică utilizarea luminii untraviolete, naturală sau artificială)
  • analogi ai vitaminei D
  • retinoizi topici (medicamente derivate din vitamina A)

Este foarte important să vă asiguraţi că aţi discutat cu medicul în legătură cu modul de administrare a acestor tratamente înainte de a le începe.

Psoriazisul pustular: ce este şi de câte feluri poate fi

psoriazis în nas, leziuni, tratamentul psoriazisului în nas, tratament, psoriazis,

Cu ce poate fi confundat psoriazisul în nas?

Leziunile produse de psoriazisul localizat în nas pot fi adesea puse pe seama altor situaţii, precum:

  • mediul ambiental uscat – schimbările climatice (temperaturile scăzute, de exemplu) pot usca aerul. Acest lucru poate facilita uscarea mucoaselor nazale, ceea ce duce la apariţia unor mici sângerări sau zone de descuamare.
  • sinuzitainflamarea ţesutului de la nivelul sinusurilor poate duce la apariţia unor astfel de leziuni la nivelul nasului.
  • alergiile – leziunile de la nivelul nasului pot fi rezultatul unor alergii.
  • rinita – inflamarea membranei mucoase a nasului poate fi cauzată de alergiile sezoniere sau chiar de răcelile banale.
  • traumatismele – pielea sensibilă a pasajelor nazale poate fi uşor lezată prin scărpinarea, masarea sau suflarea nasului. Prin urmare, pot apărea leziuni.
  • medicamentele – atunci când folosiţi unele spray-uri nazale pentru o perioadă lungă de timp, puteţi experimenta uscăciune extremă la nivelul pasajelor nazale. Acest lucru favorizează apariţia unor leziuni.
  • HIV– infecţia cu HIV poate duce la apariţia leziunilor nazale. Acestea sunt dureroase, pot sângera şi se pot descuama.
  • cancerul nazal – persistenţa unor excrescenţe uscate cu cruste pot fi indicatorii unui cancer nazal.
  • Granulomatoza cu poliangeita (granulomatoza Wegener) – aceasta este o boală rară a vaselor de sânge, manifestată prin sângerări nazale şi apariţia unor cruste acest nivel.

Dacă observaţi excrescenţe care se descuamează sau alte leziuni la nivelul nasului care se agravează în timp sau nu răspund la tratament, mergeţi imediat la medic! Acesta poate diagnostica boala într-un mod rapid şi eficient, dar poate iniţia şi tratamentul indicat. Orice tratament, ajustare a dozelor şi modul de administrare a medicaţiei trebuie să fie realizate la recomandarea dermatologului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.