Există multe tipuri de afecțiuni ale pielii. Două dintre cele mai întâlnite și extreme tipuri de afecțiuni ale pielii sunt pitiriazisul rozat (Gibert) și psoriazisul. Prima dontre ele este o afecțiune care durează până la 6-8 săptămâni și, uneori, se poate vindeca de la sine, iar cealaltă este o boală cronică.
Psoriazisul și pitiriazisul rozat sunt două afecțiuni diferite ale pielii, deseori confundate de către pacienți. Ambele au un impact psihic major asupra indivizilor. Tratamentul și recomandările prescrise de către medicul dermatolog pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții persoanelor care suferă de aceste afecțiuni.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.
Psoriazisul – simptome și cauze
Psoriazisul este o boală autoimună care afectează peste 400.000 de români. Se manifestă prin formarea prea rapidă de noi cellule la nivelul pielii. Acest lucru determină apariția unor plăci groase și roșii localizate, de obicei, pe coate, genunchi sau scalp. Psoriazisul durează o viață, însă poate fi gestionat dacă urmați recomandările medicului dermatolog. Iată câteva dintre simptomele acestei afecțiuni:
- leziuni roșii, de forme și dimensiuni diferite, însoțite de inflamații, la nivelul pielii;
- scuame (formațiuni sub formă de cruste sau solzi) alb-sidefii la nivelul leziunilor;
- mâncărime, durere și sângerare în zonele afectate ale pielii;
- piele uscată, crăpată;
- unghii îngroșate și crestate;
- pustule.
Psoriazisul este o boală genetică, ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, este moștenit de la părinți sau bunici. Poate debuta la orice vârstă, însă, de obicei, afecțiunea se declanșează pentru prima dată în intervalul de vârstă 15-30 de ani. Pe lângă istoricul familial, mai există și alți factori care pot crește riscul de apariție a bolii: stresul, tulburările endocrine, infecțiile virale și bacteriene, anumite medicamente, abuzul de alcool, leziunile cutanate, obezitatea și fumatul.
Pitiriazisul rozat – simptome și cauze
Pitiriazisul rozat este o erupție cutanată, diferită de psoriazis. Debutează ca o pată mare pe abdomen, piept sau spate. Inițial, poate avea un diametru de până la patru centimetri. Ulterior, erupția crește și apare și în alte părți ale corpului. Durează, în general, câteva săptămâni sau luni. Odată ce se vindecă, nu va mai apărea niciodată. În unele cazuri, înainte de apariția primei erupții, pacienții se confruntă cu cefalee, dureri în gât, dureri musuclare, febră și stări de oboseală. Iată câteva dintre simptomele tipice ale pitiriazisului rozat:
- debut manifestat printr-o pată aspră, ovală, apărută pe spate sau abdomen, cunoscută sub numele de patch (peticul) Herald;
- erupții mici, apărute la 1-2 săptămâni de la pata inițială, sub forma unui „pom de Crăciun”;
- mâncărimi în timpul efotrului fizic sau sub influența căldurii.
Cauza exactă a apariției pitiriazisului rozat este, încă, neclară. Există oameni de știință care sugerează că erupția poate fi declanșată de o infecție virală, în special de anumite tulpini ale virusului herpes, Parvovirus sau Ebstein Barr. De asemenea, există cercetători care sugerează o origine postmedicamentoasă. Pitiriazisul poate apărea la orice vârstă, cu precădere în intervalul 10 – 35 de ani și în cazul femeilor însărcinate.
Alimente indicate şi contraindicate în psoriazis
Tratament
Perspectivele pentru vindecarea psoriazisului nu sunt aceleași ca în cazul pitiriazisului rozat. Opțiunile de tratament sunt, de asemenea, diferite.
Psoriazisul este o afecțiune cronică. Necesită un tratament mai extins decât pitiriazisul rozat. Medicii pot decide să trateze psoriazisul prin intermediul cremelor hidratante și al expunerii la soare, medicație orală, terapie injectabilă, perfuzabilă, cu lumină etc. De asemenea, există și recomandări alimentare pe care pacientul ar trebui să le urmeze.
În cazul pitiriazisului rozat, tratamentul constă în aplicarea cremelor emoliente și în spălarea zonei afectate cu un săpun delicat. La nevoie, se pot folosi medicamente antihistamince, antivirale sau corticosteroide. De asemenea, se mai poate folosi fototerapia, dar și alte mijloace recomandate de către specialist.
Dacă bănuiți că aveți psoriazis sau pitiriazis rozat, este necesar să vă adresați unui medic dermatolog. Acesta va examina pielea și va vorbi cu dumenavoastră despre simptomele pe care le resimțiți. Tratamentul adecvat și gestionarea cărectă a afecțiunii vă vor îmbunătăți calitatea vieții. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre oamenii care suferă de psoriazis trăiesc episoade depresive, 50% dintre ei se confruntă cu discriminare la locul de muncă, iar unul din trei pacienți are gânduri suicidale la un moment dat.