Revista care te menține sănătos

Psihologie

Psihoterapia in lupta cu obezitatea infantila

15 mai 2024
Share

„Marian, un copil de 13 ani, a fost trimis de medicul nutritionist la cabinetul de psihologie pentru psihoterapie. El a fost mereu un copil grasut, dar in ultimii ani a luat foarte mult in greutate (are 120 kg la inaltimea de 1,58 m). Copiii il jignesc, il umilesc, il resping si Marian sufera foarte mult, iar parintii sunt ingrijorati.

Au incercat sa-l ajute, dar fara vreun rezultat. S-au decis sa apeleze la medicul nutritionist care i-a prescris lui Marian un regim si i-a indrumat la cabinetul psihologic. Copilul este foarte motivat sa slabeasca. Dupa o luna de regim si psihoterapie, a pierdut 4,5 kg si este foarte fericit si dornic sa continue.”

Problema obezitatii este mult mai complicata decat se credea pana acum, necesitand o deosebita atentie atat pentru varsta adulta, cat si pentru copii. Medicii sustin ca in ultimele 2-3 decenii, deteriorarea starii de sanatate are drept cauza in mare masura obezitatea, in special cand ea se instaleaza din copilarie, incidenta acesteia dublandu-se.

Cauze care duc la obezitate

  • Singuratatea, parintii fiind prea putin implicati in educarea copilului in vederea unui stil de viata sanatos;
  • Lipsa comunicarii si afectivitatii;
  • Sedentarismul;
  • Stilul de viata nesanatos al familiei are efecte negative asupra dezvoltarii armonioase a copilului, ceea ce duce la consumul exagerat de hrana, acesta oferind sentimentul de siguranta si confort psihic;
  • Influenta reclamelor televizate.

Efecte in plan psihosocial

Problema kilogramelor in plus poate avea urmari grave asupra psihicului unui copil sau adolescent, pornind de la: complexe de inferioritate legate de aspectul inestetic, discriminarea la care sunt expusi incepand cu poreclele si respingerea la jocuri, integrarea dificila in grup si societate, marginalizarea, respectul de sine diminuat, preocuparile obsesive pentru slabit etc.

Obezitatea favorizeaza aparitia diabetului

Cresterea peste masura a copiilor in greutate constituie un risc dovedit pentru bolile cardiovasculare si al insulinei. Daca in urma cu doua decenii diabetul era o raritate la copii si adolescenti, in prezent este la fel de frecvent ca la adulti. Explicatia ar putea fi in stilul nesanatos de viata. Se preconizeaza ca 40% dintre copiii si 80% dintre adolescentii cu greutate normala depasita vor deveni adulti catalogati „obezi” de diferite grade. 75% dintre supraponderali si obezi acuza si boli cardiovasculare, hipertensiune, ateroscleroza, diabet, imunitate scazuta si infectii, afectiuni cronice degenerative, alergii, astm, eczeme, psoriazis.

Tratamentul psihologic al obezitatii

Motivarea pentru a tine o dieta va capata amploare abia in urma consultului medicului psiholog care, prin metode specifice, va reusi sa educe copilul in vederea unui stil de viata sanatos, il va face sa se simta bine in corpul lui, inteles si apreciat la adevarata sa valoare. In acest sens, psihologul va apela la terapia individuala si de grup unde, prin psihoterapie, va provoca si improviza discutii tematice si jocuri de rol, copiii putand astfel sa inteleaga obiectivul terapiei: un corp frumos si sanatos.

Terapia de grup aduce copilului multe informatii care il vor motiva sa lupte cu kilogramele. In cadrul grupului de psihoterapie va avea loc fenomenul de „universalizare”, fiind mai multe persoane cu aceeasi problema. Nu se va mai simti complexat, deoarece realizeaza ca exista si alti copii ca el. Puterea exemplului va juca un rol foarte important in mobilizarea micutului, in grup fiind copii care inregistreaza progrese semnificative in procesul de slabire.

Cheia prevenirii obezitatii este activitatea fizica in spatii deschise, sustin cercetatorii. Odata instalata, obezitatea necesita o abordare profesionista, iar pentru ca prevenirea sa fie sigura, combaterea ei trebuie sa inceapa chiar de la venirea pe lume a copilului. Cei care isi imagineaza ca obezitatea este numai o problema a varstei adulte, gresesc.

Text: Psiholog Adina Moraru,

Telefon: 0722/313.169

[email protected]

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.