Vara este anotimpul cel mai propice activitatilor in aer liber. Insa, odata cu redescoperirea placerilor de sezon, ne expunem pielea, uneori fara sa ne dam seama, unor pericole specifice. Cum putem sa ne pregatim de vacanta, astfel incat sa ne bucuram de fiecare moment?
Copiii sunt mai predispusi la supraincalzire si la aparitia miliariei cristaline sau sudaminei (popular, „spuzeala”). Aceasta este o eruptie cauzata de caldura, ce apare prin obstructia ductelor glandelor sudoripare. Aspectul tipic: vezicule fine („basicute”), pline cu un lichid transparent, ce pot fi pruriginoase. Cum o puteti preveni? Alegeti pentru cel mic haine lejere, evitati folosirea cremelor grase sau a unguentelor (au efect ocluziv), cautati spatii racoroase in zilele caniculare si nu uitati sa schimbati frecvent scutecele, evitand chiloteii de plastic.
Intepaturile de insecte: cat de grave sunt, de fapt?
Intepaturile de viespe sau de albina pot fi foarte periculoase daca apar pe un teren alergic. Rezultatul variaza de la leziuni urticariene pruriginoase pana la varianta severa de reactie alergica, numita anafilaxie (risc de deces), cand este necesar tratamentul antialergic de urgenta. Cum puteti reduce riscul? Evitati, bineinteles, zonele in care se gasesc cuiburi de viespi/albine si produsele cosmetice parfumate, care atrag insectele.
- Intepaturile de tantar asociaza, in general, reactii locale (umflaturi rosii, pruriginoase, pe zonele expuse) si mai rar reactii alergice importante. Uneori, tantarii pot transmite anumite boli, in functie de arealul geografic (malaria, febra galbena, febra West Nile fiind cateva exemple). Tantarii sunt mai activi seara si noaptea, asa ca puteti reduce riscul de intepaturi acoperind pielea cu ajutorul hainelor (maneci lungi, pantaloni lungi) si folosind produse de tip spray, direct pe piele – unele pot fi aplicate si pe haine.
- Muscatura de capusa si riscul de aparitie a bolii Lyme. Fiind paraziti care se hranesc cu sangele gazdei, capusele pot transmite diferite boli, printre care si boala Lyme. Insa nu orice muscatura de capusa prezinta acest risc, deoarece nu toate capusele sunt infectate cu bacteria care cauzeaza aceasta boala. Daca ati fost muscati, urmariti regiunea respectiva; aparitia unei eruptii rosii, in forma de „tinta”, care creste lent si centrifug, este un semn de boala Lyme. Denumirea medicala este „eritemul migrator” si poate aparea in 7-28 de zile de la muscatura. Daca aveti animale de casa, verificati-le cu atentie blana si pielea dupa fiecare plimbare, deoarece acestea sunt o tinta predilecta pentru capuse. Preveniti muscaturile de capusa purtand pantaloni lungi in cursul plimbarilor prin padure, mai ales prin zone cu iarba inalta, si folositi spray-uri repelente.
Arsurile solare si insolatia
Acestea sunt efectele acute ale expunerii exagerate la soare. Arsurile solare pot varia, de la simpla inrosire a pielii la leziuni severe, echivalente cu arsurile termice de gradul doi. Vindecarea poate surveni cu aparitia unor pete mai inchise la culoare, inestetice care, ulterior, sunt dificil de tratat. Preveniti arsurile utilizand produse fotoprotectoare, purtand palarii, ochelari de soare si haine care va protejeaza. Si, bineinteles, evitand intervalul 11.00-16.00.
Efectele cronice ale expunerii la soare
Acestea sunt de mai multe tipuri:
- Pete maronii, mai ales pe fata dorsala a mainilor (lentigo solar);
- Portiuni de piele aspra, de culoare variabila, de la galbui, roz pana la maroniu, ce apar mai ales pe fata si maini (keratoze actinice);
- Zone de piele ridata, galbuie, cu mici comedoane pe suprafata (elastoza solara, sindromul Favre-Racouchot);
- Cancere de piele.
Le puteti preveni aderand la un regim corect de fotoprotectie. Daca acestea se manifesta totusi, se recomanda un consult anual la dermatolog, pentru identificarea si tratarea leziunilor periculoase (precanceroase sau canceroase).
Dr. Madalina Caraivan
Medic specialist dermato-venerologie