Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Proteza de sold: ce trebuie sa stiti

15 mai 2024
Share

Proteza de sold este recomandata persoanelor cu artrita si inlocuieste articulatia dureroasa. Proteza de sold este alcatuita, de cele mai multe ori, din elemente de plastic si metal si este indicata atunci cand toate metodele de tratament nu au avut succes in ameliorarea durerii.

Interventia chirurgicala prin care se realizeaza inlocuirea articulatiei soldului cu o proteza ar trebui sa amelioreze durerea de la acest nivel, imbunatatind calitatea mersului.

In ce consta operatia de protezare a soldului?

Operatia de inlocuire a soldului poate fi facuta atat prin metoda traditionala, cat si prin metode minim invazive. Diferenta dintre acestea consta in marimea inciziei.

Inainte de operatie, se face anestezie generala pentru a va relaxa muschii si pentru a fi intr-un somn adanc temporar. Medicul face, apoi, o incizie la nivelul soldului si indeparteaza muschii pentru a avea acces la articulatie. Pe urma, se potriveste articulatia artificiala folosind ciment sau alt material special care permite atasarea acesteia. La sfarsit, medicul reataseaza muschii si inchide incizia.

Tehnicile minim invazive au anumite avantaje: nu se pierde o cantitate mare de sange, durerea postoperatorie este mai mica, scurteaza durata internarii, reduc aspectul cicatricilor si accelereaza vindecarea.

Dupa operatie, este necesara spitalizarea cu o durata de 4-6 zile, unde veti sta intr-o pozitie intins cu o perna speciala intre picioare pentru a tine in loc proteza de sold. De obicei, terapia fizica incepe la o zi dupa operatie, iar dupa cateva zile va puteti deplasa cu sprijin (carje, cadru). Terapia de recuperare va fi continuata cateva saptamani sau chiar luni dupa operatie.

Ce trebuie sa faceti dupa operatiesecundara

Dupa operatie, timp de 6-12 luni, este indicat sa evitati miscarile bruste ale piciorului implicat, precum si indoirea soldului mai mult de 90 de grade. Fizioterapeutul va va recomanda anumite tehnici si un echipament de adaptare ce va permit urmarea precautiilor in timp ce va desfasurati activitatile zilnice. Nerespectarea sfaturilor acestuia poate duce la dislocarea protezei de sold si puteti necesita o alta interventie chirurgicala.

Chiar si dupa vindecare, este necesar sa evitati sporturile agresive sau activitatile grele. Acest tip de operatie este destinata doar activitatilor uzuale zilnice.

Trucuri de urmat

Exista mai multe trucuri care va pot usura viata atunci cand va intoarceti acasa dupa o operatie de inlocuire a soldului, precum:

• Evitati urcatul scarilor des. Este recomandat sa faceti acest lucru doar o data, maxim de doua ori pe zi.

• Stati pe un scaun ferm, cu spatar.

• Pentru a evita caderile, indepartati toate covoarele din casa si obiectele de care va puteti impiedica.

• Uitilizati un scaun de toaleta inalt. Acest lucru va ajuta sa evitati indoirea mare a soldului.

• Tineti animalele domestice jucause departe o vreme, pana la vindecarea completa. Va puteti impiedica si cadea din cauza acestora

• Intrebati medicul in legatura cu momentul inceperii altor activitati, precum cea sexuala, sofatul si exercitiile fizice.

Ca orice alta operatie, exista anumite riscuri, inclusiv formarea cheagurilor de sange, din cauza imobilizarii la pat. Acestea pot fi prevenite prin administrarea de anticoagulante, ce subtiaza sangele. Alte riscuri ale operatiei pot include si infectia, sangerarea sau riscurile legate de anestezia generala.

Este indicat sa discutati cu medicul in legatura cu nelamuririle pe care le aveti, precum si in legatura cu reluarea activitatilor zilnice, pentru a preveni orice risc ce poate agrava situatia.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontology

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.