Revista care te menține sănătos

Nutriție

Proteinele – benefice pentru corpul nostru?

16 iulie 2015
Share

Proteina este una dintre cele mai importante substante din organism si se regaseste in fiecare celula. Organismul utilizeaza proteinele in foarte multe procese vitale, iar acestea trebuie continuu inlocuite prin consumul de alimente bogate in proteine.

Modul in care organismul utilizeaza proteinele include si sintetizarea unora noi (care permit corpului sa indeplineasca functii de baza), contribuind, astfel, la regenerarea celulelor.

Alaturi de carbohidrati, proteina este un macronutrient, ceea ce inseamna ca organismul cere cantitati foarte mari. Vitaminele si mineralele, de care organismul are nevoie in cantitati mai mici, se numesc micronutrienti. Spre deosebire de grasimi si carbohidrati, organismul nu inmagazineaza proteinele, asa ca nu exista stoc.

Cum actioneaza proteinele

Ele reprezinta aproximativ 16% din greutatea totala a corpului, deoarece tesuturile conjunctive − pielea, parul si muschii − contin proteine. Chiar si unele dintre cele mai importante substante chimice care se regasesc in organism inglobeaza partial proteine, pe langa hormoni, enzime etc. Solutia pentru a asigura cantitatea de proteine necesara organismului nu este neaparat sa mancati de dimineata pana seara.

Un anumit tip de proteina, cunoscuta sub numele de proteina structurala, poate fi intalnit in fiecare celula din corpul uman. Ea este responsabila de structura pe care o are corpul, fara de care nu am putea merge sau alerga. O alta proteina specifica este colagenul prezent in oase, tendoane, ligamente si piele. Colagenul, la fel ca elastina, sustine aceste tesuturi conjunctive. Proteinele care contribuie la formarea de masa musculara se intalnesc in carnea rosie (vita, vanat), peste (somon, ton, peste-spada, macrou, pastrav), carne de pasare (pui, curcan, rata), oua, produse lactate (iaurt, lapte, branza de vaci) si zer.

Proteinele cresc imunitatea

Cand organismul este expus substantelor nocive (virusuri, bacterii), el trimite anticorpi, tot un fel de proteine. Acestia sunt responsabili de identificarea si atacarea bacteriilor sau virusurilor, neutralizandu-i si oprind inmultirea lor. Datorita acestei functii, proteinele sunt esentiale pentru un sistem imunitar puternic.

decupat secundara proteinele transporta nutrientiiProteinele transporta nutrientii

Proteinele sunt cruciale in transportul nutrientilor. Ele ajuta organismul sa-si mentina nivelul de electroliti prin transportul potasiului si sodiului in si din celule. De asemenea, transporta vitamina A, dar si alte vitamine intre organe si celule. Hemoglobina, o proteina specifica intalnita in globulele rosii, livreaza oxigen plamanilor si celulelor.

Slabiti cu ajutorul dietei bazate pe proteine

Proteinele contribuie la pierderea in greutate, ca urmare a efectului termic ridicat. Asta inseamna ca, atunci cand digerati proteinele, corpul va arde mai multe calorii decat atunci cand se digera grasimea sau carbohidratii. De asemenea, proteinele induc acea senzatie de satietate. Si tot proteinele formeaza enzime care vor creste viteza reactiilor chimice, motiv pentru care adesea sunt numite catalizatori.

Cat de multe proteine putem consuma

Fiecare persoana trebuie sa consume o cantitate de proteine usor diferita, si asta deoarece numarul exact depinde de aportul caloric zilnic, de greutate etc. Exista si persoane care prezinta deficit de proteine, atunci cand se consuma intre 50 si 70% din cantitatea de proteine recomandata, iar persoanele cu tulburari de alimentatie sunt si mai expuse acestui risc.

Tipul de proteine ales joaca un rol important in ceea ce priveste pierderea in greutate si sanatatea intregului organism. Trebuie sa alegeti proteinele cu atentie, iar alimentele cele mai recomandate sunt pestele, carnea de pui, fasolea, nucile si cerealele integrale.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Newhealthguide.org; Webmd.com; Menshealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.