Revista care te menține sănătos

Neurologie

Prosopagnozia: o boala rara

21 mai 2024
Share

Prosopagnozia sau „orbul fetelor” se refera la un deficit sever in ceea ce priveste recunoasterea fetelor persoanelor familiare si nu numai. Exista unii oameni care nu pot recunoaste anumite obiecte sau animale, sau chiar propriul chip atunci cand se privesc in oglinda. Prosopagnozia este o afectiune neurologica si nu are nicio legatura cu disfunctiile de memorie, cu pierderile de memorie, cu tulburarile de vedere etc. Prosopagnozia poate aparea in urma unui accident vascular cerebral, in urma unor leziuni cerebrale sau poate fi rezultatul unor boli degenerative.

In unele cazuri poate fi vorba despre o tulburare congenitala. Prosopagnozia congenitala pare sa se transmita de la o generatie la alta fiind, probabil, rezultatul unei mutatii genetice.

 

Cum afecteaza prosopagnozia vietile oamenilor

Unele persoane fac fata cu brio acestei afectiuni, insa ea are un impact destul de mare in ceea ce priveste activitatile de zi cu zi. In unele cazuri, prosopagnozia afecteaza relatiile interpersonale, cariera, interactiunea sociala si conduce chiar la depresie. In cazuri extreme se pot dezvolta tulburari de anxietate sociala caracterizate prin frica si evitarea situatiilor sociale care pot provoca jena. Unii oameni au invatat sa se bazeze pe anumite atribute dezvoltand strategii compensatorii precum recunoasterea unei persoane in functie de voce, haine, de mers etc.

 

Cauzele prosopagnoziei

Pana de curand se credea ca foarte putini oameni sufera de prosopagnozie. Aceasta conditie a fost studiata pe indivizii care au dobandit aceasta tulburare in urma unor leziuni neurologice. Cu toate acestea, a devenit din ce in ce mai clar ca foarte multi oameni se confrunta cu afectiunea fara sa fi suferit leziuni neurologice. De aici rezulta prosopagnozia congenitala. Acesti oameni sufera de prosopagnozie inca de la nastere si, din pacate, se confrunta cu aceasta problema pe toata durata vietii. In urma unui studiu recent realizat in Germania s-a descoperit ca una din cincizeci de persoane sufera de prosopagnozie congenitala.

 

Cum iti dai seama ca suferi de prosopagnozie

Prosopagnozia: o boala raraMulti oameni nu reusesc uneori sa recunoasca o fata familiara sau confunda chiar o persoana necunoscuta cu una pe care ar putea sa o cunoasca. Cu toate acestea, persoanele care au prosopagnozie au un deficit sever in ceea ce priveste recunoasterea chipurilor chiar si in cazul familiei, iar acest lucru se intampla in fiecare zi. Totusi, s-au dezvoltat strategii, asa cum aminteam mai sus, pentru recunoasterea persoanelor dupa coafura, imbracaminte etc.

 

Prosopagnozia: tratament

Din pacate, nu exista niciun tratament pentru prosopagnozie. Cu toate acestea, cercetatorii incearca sa investigheze, sa afle cat mai multe informatii despre aceasta afectiune si, de ce nu, sa ofere sperante prin intermediul unui tratament. Un prosopagnozic este usor de recunoscut pentru ca atunci cand il intalnesti pe neasteptate se simte jenat, se fastaceste si nu stie ce sa spuna. Creierul, insa, proceseaza informatia, cu toate ca o face intr-un alt mod si, poate, nu la fel de eficient.

 

Ruxandra Dumitrescu

Surse: prosopagnosiaresearch.org; medicinenet.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.