Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Propolisul, veritabil antibiotic natural

1 noiembrie 2011
Share

Propolisul este unul dintre cele mai apreciate produse apicole, ce are deosebite proprietati antiseptice si antiinfectioase. In primul rand, creste imunitatea organismului, prin stimularea capacitatilor proprii de aparare, deci ajuta organismul sa faca fata cu succes atacului diferitelor microorganisme infectioase.

 

Propolisul, bogat in vitamine, minerale, rasini si balsamuri

Propolisul are o compozitie deosebit de bogata: rasini si balsamuri, ceruri, uleiuri eterice, polen, vitamine (A, B, D, E, PP), saruri minerale (fier, zinc, cupru, cobalt, mangan etc.), zaharuri, hormoni, acizi si aldehide aromatice, aminoacizi, flavonoizi, substante antibioice, care ii confera proprietati terapeutice (profilactice si curative) deosebit de puternice.

 

Are efect antiseptic, antiinflamator, decongestiv

Propolisul este unul dintre antibioticele naturale cele mai eficiente, deoarece distruge virusuri, bacterii, ciuperci (streptococi, stafilococi, Candida albicans, Helicobacter pylori), paraziti intestinali (Giardia). Are efect antiseptic si antiinflamator, decongestiv si regenerator la nivelul mucoaselor aparatului respirator.

Consumul regulat de propolis apara organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi (inclusiv radiatii, poluare),previne imbatranirea prematura si aparitia unor boli degenerative, chiar si a cancerului (mamar, genital, hepatic, tiroidian, de colon, pulmonar).

 

Propolisul este indicat in afectiunile respiratorii

Administrarea propolisului este foarte indicata, in special in aceasta perioada in care organismul trebuie sa se adapteze la noile conditii meteorologice (variatii de temperatura, ploi, vant), sa combata actiunea nociva a agentilor infectiosi, in special la nivelul aparatului respirator (infectii respiratorii bacteriene sau virale), afectiuni inflamatorii din sfera ORL, rinofaringite, rinite acute si cronice, faringite, faringo-amigdalite, laringite, traheobronsite, sinuzite, pneumonii.

 

Tinctura de propolis si mierea cu propolis, cele mai eficiente

Intern, tinctura de propolis se administreaza cate 10-20 picaturi de 3 ori pe zi (in functie de varsta), dizolvate in 50 ml ceai caldut sau apa, ori intr-o lingura de miere, timp de 14-21 zile/luna. Pentru combinatia de miere cu propolis, sunt necesare 3 lingurite de miere si 1 lingurita tinctura de propolis. Se administreaza 1 lingura de 3 ori/zi, pentru intarirea sistemului imunitar si inlaturarea senzatiei de oboseala. Batonul de propolis in forma pura se mesteca 10-15 minute, apoi se inghite. In ceea ce priveste comprimatelecare contin propolis, se administreaza 3-4 pe zi.

Exista totusi persoane care sunt alergice la propolis. In aceste conditii, se testeaza posibila existenta a reactiilor adverse: se aplica pe piele cateva picaturi de tinctura de propolis, iar daca zona se inroseste, evitati orice preparat pe baza de acest produs.

 

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.