Revista care te menține sănătos

Știri

Program pentru integrarea copiilor cu autism in sistemul scolar

10 noiembrie 2017
Share
Program pentru integrarea copiilor cu autism in sistemul scolar

O initiativa ce are drept scop integrarea a 50 de copii cu tulburari comportamentale si din spectrul autist in sistemul educational de masa a fost demarata de Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) si de Fundatia TELUS International Romania Community Board.

Copiii care iau parte la acest program lucreaza individual cu terapeutii ATCA, care au rol de educatori in cadrul unor intalniri programate de doua ori pe saptamana. Fiecare sedinta dureaza in jur de doua ore si are ca scop simularea activitatilor din gradinite sau scoli, in functie de varsta copiilor. Printre aceste activitati se regasesc jocuri de rol, citire de povesti, recitare de poezii, lucrul manual sau iesitul la tabla. Pentru pregatirea corecta a copiilor cu autism, terapeutii adapteaza toate activitatile conform programei scolare nationale.

Colaborarea dintre parinti si cadre didactice este extrem de importanta

In cadrul acestui program, atat parintii, cat si cadrele didactice invata sa colaboreze astfel incat copiii sa se simta in largul lor si sa se evite experientele negative care pot crea inhibitii sociale si alte probleme de incredere. Terapeutii monitorizeaza si evalueaza fiecare copil, facand recomandari individuale pentru parinti si profesori.

„Copiii cu tulburari din spectrul autist se pot lovi de multe dificultati cand intra in contact cu colegii de la scoala sau cu profesorii, pentru ca au nevoi diferite, interactioneaza si reactioneaza altfel in comparatie cu colegii lor. De aceea, am initiat un program prin care cei mici sunt pregatiti, printr-o suita de activitati de tip after-school, sa faca fata provocarilor din sistemul educational normal”, a declarat presedinta ATCA, Anca Dumitrescu.

Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, in tara noastra, la nivelul anului 2012, existau inregistrate aproximativ 7.200 de cazuri de autism. Reprezentantii ONG-urilor se tem insa ca numarul real al copiilor autisti este de 2-3 ori mai mare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.