Revista care te menține sănătos

Prevenție

Profilaxia intoxicatiilor la copii

1 aprilie 2008
Share

Intoxicatiile sunt determinate de patrunderea in organism pe diferite cai, a unor compusi de origine biologica, chimica sau farmacologica ce determina stari patologice cu alterarea functiei unor organe si sisteme. Daca o cantitate potential letala a fost absorbita si simptomatologia este severa, intoxicatia este grava. In ultimele decenii exista o permanenta schimbare a spectrului toxicelor implicate in intoxicatii

Intoxicatiile apar cu o frecventa crescuta in cazul copiilor neglijati, maltratati, cu tulburari de comportament, cei care provin din familii dezorganizate sau cu stari conflictuale. Totodata, sunt mai expusi riscului de a face intoxicatii copii cu un grad de retard psihomotor, toxicomanii, cei care au suferit traumatisme cerebrale sau politraumatisme. Copii ce primesc anumite medicamente pentru diverse afectiuni pot prezenta de asemenea intoxicatii voluntare sau accidentale.

Exista doua varfuri de incidenta in cazul intoxicatiilor:
intre 6 luni si 3 ani – majoritatea intoxicatiilor sunt accidentale; adolescenta unde predomina intoxicatiile voluntare si mai rar accidentale. Tipuri de intoxicatii
Pe primul loc se afla intoxicatiile accidentale si voluntare cu medicamente. Urmeaza intoxicatiile cu substante de uz casnic (detergent si soda caustica). A treia cauza de intoxicatie este reprezentata de alcool, incidenta fiind de la prescolari pana la elevul de 15-16 ani. Intoxicatiile cu insecticide organofosforice si organoclorurate ocupa si ele un loc important. De asemenea, intoxicatiile cu petrol si derivati, ciuperci otravitoare determina un numar semnificativ de intoxicatii. Copilul poate fi intoxicat si prin inhalarea unui gaz, unor vapori, unei pudre fine, prin abuzul de droguri sau prin alaptarea de la o mama toxicomana. Intoxicatiile criminale (tentativele de pruncucidere) sunt extrem de rare. Unele intoxicatii accidentale sunt iatrogene.

Calea de patrundere a toxicului in organism;
respiratorie (toxicul patrunde cel mai rapid); digestiva; cutanata (absortia este favorizata de leziuni si de varsta mica); rectala (supozitoare); injectabila intravenoasa sau intramusculara. Ce este de facut?
In majoritatea intoxicatiilor simptomele apar la scurt timp dupa patrunderea toxicului in organism. Totusi exista si o serie de substante toxice care determina o simptomatologie mai tardiva, de aceea este important ca la cea mai mica suspiciune de intoxicatie sa solicitati un consult telefonic si sa va prezentati urgent la medic. Trebuie sa va pastrati calmul si sa aveti bine stabilite urmatoarele date:
numarul de telefon la care sa apelati in caz de intoxicatii; numele dumnevoastra; varsta si greutatea copilului; starea copilului (ce modificari s-au observat pana in prezent); numele exact al medicamentului sau substantei chimice; doza ingerata; cand s-a produs ingestia sau expunerea la toxic; duceti intotdeauna la medic ambalajul medicamentului sau substanta respectiva.

Metode de prevenire
Profilaxia reprezinta tratamentul ideal in intoxicatii, de aceea este important sa:
Nu rupeti etichetele de pe cutiile de medicamente si recipienti; Pastrati medicamentele in ambalajul original; Aruncati medicamentele expirate si recipientele care nu le mai folositi; Nu lasati medicamentele in locuri accesibile copiilor; Nu pastrati otravuri sau detergenti in sticle de suc sau apa, sau in acelasi loc cu alimentele; Cand administrati un medicament utilizati seringi sau lingurite standard; Administrati intotdeaunea medicamentul la lumina; Inainte de orice administrare verificati inca odata eticheta pentru a va asigura ca este medicamentul dorit; Explicati copilului diferenta intre alimente si medicamente. De asemenea in fata copilului folositi denumirea corecta a medicamentului; Monitorizati atent dozele si orele de administrare si nu lasati copiii sa aiba acces la medicamente; Administrati vitaminele conform presciptiilor medicale, nu le autoadministrati deoarece se pot produce intoxicatii grave greu de tratat; Supravegheati copii in preajma lacurilor sau vopseleleor.
Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.