Revista care te menține sănătos

Medici

Prof. univ. dr. Christoph Zielinski: „Imunoterapia ajuta sistemul imunitar sa se activeze pentru a distruge celulele tumorale”

27 iunie 2018
Share
  • Cercetarile in domeniul medicinei au inregistrat progrese si, datorita lor, pacientii oncologici pot spera astazi la o viata normala. Se discuta mult despre imunoterapie – care actioneaza precum un vaccin – si presupune administrarea unor substante ce sprijina organismul in lupta impotriva tumorilor.

    Cea mai mare rata de succes a inregistrat-o in cazul cancerului de piele, dar si-a dovedit eficienta si in alte tipuri de cancer. Costurile sunt influentate de medicamentele de care pacientul are nevoie. Prof. univ. dr. Christoph Zielinski, medic coordonator al Centrului de Excelenta in Oncologie Wiener Privatklinik (Viena), specialist in oncologie medicala, imunoterapia cancerului si tratamentul personalizat al cancerului ne-a povestit cui se adreseaza acest tip de terapie si ca anul trecut au apelat la serviciile medicale ale WPK peste 600 de pacienti romani.
    Prof. univ. dr. Christoph Zielinski: „Imunoterapia ajuta sistemul imunitar sa se activeze pentru a distruge celulele tumorale”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • res_slide1

    Farmacia Ta: Aveti o experienta vasta in domeniul oncologic. Care sunt tipurile de cancer pe care le intalniti cel mai des?

    Prof. univ. dr. Christoph Zielinski: Cancerul reprezinta un intreg spectru de boli, avand ca sursa modificarile constante pe care le-a suferit tesutul sanatos, mai exact dezvoltarea necontrolata a tumorii cu extindere catre tesuturile sanatoase. In randul femeilor, cel mai frecvent tip de cancer este cel de san. Cancerul pulmonar este, la randul sau, una dintre marile probleme ale secolului nostru, prin frecventa si prin efectele pe care le produce.

    Imunoterapia a inregistrat un succes remarcabil in ultimii ani…

    Imunoterapia este un tratament inovatoar care a schimbat perspectiva asupra cancerului. Cand am inceput sa profesez, la inceputul anilor ’70, diabetul juvenil avea o speranta de viata in jur de 20 de ani. Acum, cu terapia potrivita, pacientii cu diabet juvenil au o speranta de viata egala cu cea a persoanelor sanatoase. La fel este pe cale sa se intample si cu cancerul; gratie progreselor din medicina ultimilor ani, el va deveni o boala cronica, asa cum s-a intamplat cu diabetul. Iar imunoterapia este unul dintre cei mai importanti pasi facuti in aceasta directie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • res_slide2

    Ce presupune mai exact imunoterapia?

    Terapiile imuno-oncologice activeaza sistemul imunitar, facandu-l capabil sa recunoasca celulele tumorale si sa le distruga. Imunoterapia utilizeaza puterea anticorpilor, activand, astfel, functia celulelor imune pentru a determina eliminarea celulelor tumorale. Noile tipuri de imunoterapie a cancerului includ: inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar (medicamente care „ii spun” sistemului imunitar sa blocheze semnalele „nu ma ataca” emise de celulele canceroase), anticorpii bispecifici (medicamente care ajuta la conectarea tumorii cu sistemul imunitar), celulele CAR-T (celule ale sistemului imunitar care sunt in mod genetic organizate sa atace celulele tumorale, exprimand un reper specific al suprafetei).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • res_slide3

    Care sunt tipurile de cancer pentru care imunoterapia are cele mai bune rezultate?

    Aceste produse imunoterapeutice sunt eficiente in toate tumorile maligne; se folosesc cu succes pentru cancerul de esofag, plamani, gastric, ficat, colon, vezica, renal si in limfomul malign. In alte situatii nu avem inca rezultate mature pentru a evalua rolul acestei modalitati de tratament, dar ne asteptam ca imunoterapia in diverse combinatii, indicatii si situatii clinice sa schimbe manualul tratarii cancerului. Pentru cancerul de piele, imunoterapia a inregistrat cea mai mare rata de succes. Pana in 2008, melanomul se trata prin chimioterapie, iar pentru melanomul de gradul 4 tratamentul cu chimioterapie deja nu mai influenta rata de supravietuire.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • res_slide4

    Cat de eficient este acest tip de terapie?

    Depinde de tipul de tumora. Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar sunt terapii de ultima ora autorizate in Europa pentru melanomul metastatic, iar cele mai bune rezultate sunt vazute la acesti pacienti. In acest caz, se poate ajunge la aproximativ 50% rata de vindecare pe termen lung. Pentru pacientii cu cancer pulmonar pretratat, fara celule mici in stadiu avansat, si pentru cei cu limfom Hodgkin refractar astfel de terapii sunt iarasi eficiente. Imunoterapia este de multe ori personalizata. In cancerul pulmonar, anumite tipuri de tumori pot fi tratate doar prin imunoterapie.

    Vindecare sau doar imbunatatirea calitatii vietii pacientilor?

    Putem considera ca am reusit, ca am avut succes, daca putem transforma bolile metastatice in afectiuni cronice ca urmare a interventiilor noastre terapeutice. Foarte important de stiut este faptul ca studiile clinice arata ca efectele terapiilor imuno-oncologice actioneaza timp indelungat, antrenand sistemul imunitar sa lupte impotriva celulelor tumorale chiar si dupa remisia bolii.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • res_slide5

    Ce diferente exista intre procedurile oncologice clasice si imunoterapie?

    Tratamentele oncologice clasice actioneaza atacand in mod direct tumora. De exemplu, chimioterapia si radioterapia ucid direct celulele canceroase. Pentru unele tipuri de tumori, aceste tratamente „clasice” au rezultatul scontat. Dezavantajele constau in gradul de toxicitate si in faptul ca, in final, multe tumori devin rezistente la asemenea terapii. Prin comparatie, imunoterapia „ajuta” sistemul imunitar sa se activeze pentru a distruge celulele tumorale.

    Care sunt pasii de urmat in imunoterapie?

    Se incepe printr-o evaluare de baza – investigatie PET-CT (computer tomograf), analize moleculare ale tesutului tumoral, teste de laborator de rutina si anamneza. Tratamentul implica una-doua perfuzii intravenoase la fiecare 2-3 saptamani, care pot fi administrate ambulatoriu. La fiecare vizita, pacientul trebuie sa fie vazut de un medic oncolog familiarizat cu potentialele efecte secundare ale unei astfel de imunoterapii. Reevaluarea stadiului bolii este efectuata dupa 2-3 luni. Efectele celulelor CAR-T si ale anticorpilor bispecifici pot fi observate dupa prima sedinta si este nevoie de doar cateva sedinte. Atat pasii necesari, cat si durata tratamentului trebuie, apoi, individualizate.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.