-
Cancerul este o boală care se caracterizează prin răspândirea necontrolată a celulelor tumorale în tot corpul, după ce tumora a crescut local. Celulele tumorale se dezvoltă din celule normale, care primesc un semnal molecular pentru a-şi schimba caracteristicile. Aceste caracteristici se schimbă din ce în ce mai mult şi mai mult, ceea ce duce la dispariţia caracteristicilor originale ale ţesutului, transformându-se într-un ţesut care arată foarte diferit de cel original. Apoi, această boală se dezvoltă, ceea ce înseamnă o creştere continuă şi o răspândire în tot corpul, constituind astfel cancerul şi metastazele.
Despre cancer am discutat şi noi cu Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel european în oncologie şi tratamentul cancerului prin imunoterapie, Director Medical la spitalul Wiener Privatklinik din Austria.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Farmacia Ta: Care sunt principalii vinovaţi pentru apariţia cancerului?
Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Acum ştim că toxinele externe, cum ar fi, de exemplu, fumatul, în aproximativ 90% dintre cancere, provoacă modificări ale celulelor obişnuite, lumina soarelui provoacă modificări induse de razele UV în caracteristicile ţesutului cutanat şi alte toxine din mediul înconjurător conduc la modificări similare, care apoi duc la malignitate. În principiu, cancerul este o boală care apare din cauza unei mutaţii moleculare, care este indusă de toxine, care, în cele din urmă, duce la o creştere şi proliferare necontrolată în tot corpul.
Ce rol joacă genetica? Care sunt cancerele care se „pretează” cel mai mult la a fi moştenite?
Genetica are „un cuvânt de spus” în aproximativ 10% din toate cancerele. Ştim că anumite mutaţii moleculare duc la anumite tumori maligne. Cea mai frecventă mutaţie este cea a unei gene supresoare de tumori, numită „p53”, care permite dezvoltarea de tumori în diverse locaţii. Odată ce această mutaţie moleculară se regăseşte în familie, se numeşte sindromul Li-Fraumeni, care se caracterizează prin dezvoltarea sarcoamelor, a cancerelor de sân şi a altor boli, care apar simultan la o singură persoană. Alte mutaţii includ mutaţiile BRCA-1 şi BRCA-2, care duc la dezvoltarea cancerelor de sân şi a cancerelor ovariene. În principiu, nu ar trebui să vă faceţi griji cu privire la apariţia unor cancere diferite într-o singură familie, deoarece, de obicei, cancerele genetice sau moştenite implică acelaşi tip de malignitate. Prin urmare, odată ce aveţi diferite cancere într-o familie, acest lucru nu înseamnă, că aveţi o predispoziţie genetică. Cu toate acestea, dacă credeţi că aţi putea avea una, recomandat este să se facă o analiză a mutaţiilor moleculare care apar frecvent, ceea ce ar putea duce la diverse recomandări.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Care este cea mai bună prevenţie împotriva cancerului?
Prevenirea constă în evitarea toxinelor. Printre acestea se numără în principal fumatul, care este asociat cu 90% dintre cancere, dar şi consumul crescut de alcool reprezintă o problemă. În plus, o expunere excesivă la razele UV poate duce la cancer de piele. În cele din urmă, există riscuri profesionale, care diferă de la o ocupaţie la alta.
Ce investigaţii ar trebui să facem şi când pentru a descoperi din timp eventualele probleme?
De obicei, recomandăm mamografii anuale, colonoscopii începând cu vârsta de cincizeci de ani, controale ginecologice regulate începând după primele contacte sexuale şi controale urologice anuale la bărbaţi.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Cum a afectat pandemia diagnosticarea persoanelor cu cancer? Dar tratarea lor?
Pandemia de coronavirus nu numai că măreşte cu 40% numărul de decese ale pacienţilor cu cancer, dar generează şi efecte indirecte asupra bunăstării pacienţilor cu cancer, de exemplu, prin împiedicarea internării în spitale, deoarece paturile ar putea fi ocupate de pacienţi cu COVID-19, prin amânarea tratamentelor şi, foarte îngrijorător, prin scăderea diagnosticării precoce a cancerelor. Astfel, am văzut în diferite rapoarte o scădere a identificării precoce a cancerelor ginecologice cu aproximativ 80% în anumite state din Statele Unite, dar şi o scădere a mamografiilor în alte state. Prin urmare, este necesar un control adecvat al cancerului şi prevenirea acestuia, chiar dacă pandemia continuă să se extindă. Acest lucru este important, deoarece dorim să evităm o explozie de cancere, odată ce pandemia se va încheia. În aceste condiţi, afecţiunile oncologice ar putea fi mult mai avansate decât în mod normal dacă nu vor fi fost luate măsuri adecvate de depistare precoce.
Teoretic, pacienţii oncologici sunt primii pe lista celor care ar trebui să se vaccineze anti-COVID-19. Cum decurge în realitate vaccinarea?
Vaccinarea acţionează prin diferite mecanisme şi duce la o creştere a apărării împotriva coronavirusului. Fără îndoială, există absolut foarte, foarte puţine contraindicaţii la vaccin, nu la pacienţii cu cancer, ci în general. Un pacient cu cancer va susţine foarte mult şi cu entuziasm administrarea unui vaccin împotriva coronavirusului, care îl protejează şi care ar putea fi în mod deosebit un factor benefic în caz de infectare şi în evoluţia severă a bolii.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
La nivel mondial care sunt cele mai întâlnite cancere? Dar în România?
România nu diferă foarte mult de frecvenţa şi incidenţa cancerelor la nivel mondial. Cel mai frecvent cancer la ambele sexe este cancerul de colon, la femei cancerul de sân, iar la bărbaţi cancerul pulmonar şi de prostată. Din păcate, femeile „recuperează” în ceea ce priveşte incidenţa cancerului pulmonar, din cauza fumatului. În România, am constatat o oarecare creştere a incidenţei cancerelor de stomac şi o creştere destul de remarcabilă a cancerului de col uterin, comparativ cu ţările din vestul Europei. Acesta din urmă are legătură, în mod cert, cu slaba vaccinare împotriva HPV, care ar trebui să fie promovată intens în ţară.
Orice tip de cancer poate fi tratat dacă este descoperit din timp?
În principiu, da, majoritatea cancerelor sunt vindecabile atunci când sunt depistate într-un stadiu incipient. Această vindecare poate fi obţinută fie prin intervenţie chirurgicală, uneori precedată de chimio- sau/şi imunoterapie. Uneori, radioterapia este o opţiune, care poate fi aleasă pentru anumite tumori maligne.
Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Interviu
Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: „Fumatul este asociat cu 90% dintre cancere”
28 septembrie 2022
Articole din aceeasi categorie