1 din 10 romani sufera de litiaza renala sau „pietre la rinichi”, cum este cunoscuta aceasta afectiune in popor. Vestea buna este ca problema se poate rezolva in prezent prin tehnici moderne, minim-invazive, disponibile acum si pentru alte afectiuni ale vezicii urinare sau prostatei, introduse in tara noastra de prof. dr. Petrisor Geavlete.
Seful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului de Urgenta Sf. Ioan, prof. dr. Petrisor Geavlete este un urolog de exceptie, unul dintre cei cinci experti in ureteroscopie recunoscuti pe plan mondial si, in acelasi timp, un patriot convins. N-a vrut sa plece din tara si a luptat, in schimb, pentru a arata ca se poate ca, si in Romania, pacientii sa aiba acces la cele mai performante metode de tratament. A realizat numeroase premiere nationale si internationale, a reusit sa modernizeze integral clinica de stat in care lucreaza prin eforturi personale si a format o echipa de 16 specialisti care lucreaza dupa cele mai inalte standarde.
Farmacia Ta: Cu ce afectiuni ajung cel mai des pacientii la dumneavoastra?
Prof. dr. Petrisor Geavlete: Clinica de Urologie de la Spitalul Sf. Ioan asigura toata gama de patologie urologica intalnita frecvent. Avem peste 100 de prezentari pe zi si operam intre 25 si 35 de pacienti zilnic. Colectivul pe care eu l-am format si instruit asigura urgentele de pe aproape intreg teritoriul Bucurestiului. Si ne confruntam cu toate tipurile de patologii, de la litiaza pana la tumori, de la afectiuni prostatice pana la afectiuni congenitale.
Facem peste 5.000 de operatii pe an si cred ca poate fi comparata, in anumite domenii, cu cele mai performante clinici din Europa. Suntem pe locul 2 in lume dupa centrul de la Paris ca numar de operatii endoscopice pentru litiaza. Sunt un roman convins si nimic nu ma bucura mai tare cand aud lucruri bune despre Romania si despre colegii mei. Se vorbeste atat de rau in mass-media din strainatate despre tara noastra, incat, atunci cand vad ceva de bine care arata ca poporul roman este talentat si ca sunt specialisti exceptionali in Romania, imi creste inima. Nu cred ca marii profesori din strainatate sunt mai buni decat specialistii nostri, doar ca s-au nascut acolo, au alt sistem, alta aparatura, alta informatie, alti bani si alta pozitie.
Ce ar trebui sa facem pentru a preveni litiaza renala?
De obicei, oamenii uita sa bea apa. Diureza trebuie sa fie buna, trebuie sa eliminam deseurile din rinichi. Sfatul meu este ca fiecare persoana sa bea cel putin 2,5 litri de apa sau ceai pe zi, este esential. De asemenea, trebuie baute lichide inainte de culcare, pentru ca noaptea sa nu ramanem fara diureza. Multi pacienti care au pietre la rinichi ma intreaba daca le mai pot dizolva. Din pacate, nu. Nu exista medicamente sau lichide care sa mai dizolve o piatra deja formata.
Ce metode de tratament exista pentru cei care sufera de litiaza?
Avem o aparatura moderna, asiguram tratament minim-invaziv, lucru care inseamna ca afectiunile urologice pot fi rezolvate foarte rapid, fara taieturi, in conditii endoscopice. Litiaza renala, litiaza ureterala, litiaza vezicala, oriunde ar fi situata piatra, in clinica noastra se poate rezolva in 99,9% dintre cazuri endoscopic.
Pacientul vine azi, este operat si a doua zi este acasa, nu necesita recuperare, un lucru absolut formidabil. Clinica noastra a introdus in Romania ureteroscopia flexibila digitala cu laser, o metoda extraordinara prin care, cu aparatura foarte performanta, disponibila in doar cateva tari din lume, putem sa intram pana in mijlocul rinichiului si, orice tip de litiaza ar fi, putem pulveriza calculii cu laser.
Din pacate, 1 din 10 romani are, a avut sau va avea un tip de litiaza. Pentru ca bem putina apa, de proasta calitate, avem un regim alimentar deficitar si nici mancarea pe care o consumam nu este cea mai buna.
Pana la ce dimensiune pot fi operate pietrele endoscopic?
Pana la 2 – 2,5 cm. Daca piatra este mai mare, se poate rezolva uneori endoscopic in doi timpi, am rezolvat si calculi de peste 4 cm, sau percutanat, o metoda prin care se intra cu un aparat direct in rinichi si se fragmenteaza piatra. Aceasta din urma ar fi metoda ideala. Dar sunt pacienti care prefera sa nu li se faca o gaura in rinichi si atunci apeleaza la operatia endoscopica in doi timpi.
In momentul in care a eliminat sau i s-a scos o piatra, pacientul trebuie sa stie ca poate preveni formarea pietrelor prin regim alimentar. Daca piatra este de natura urica, cel mai frecvent tip, sa nu manance carne (are purine care produc acid uric), sa nu manance grasimi, branza. In cazul litiazei oxalice, ciocolata este o nenorocire. Sunt alimente care, daca sunt consumate in cantitati mari, pot duce la recidiva.
Ce ne puteti spune despre tratamentul cancerelor de prostata?
Metodele de depistare a cancerului de prostata s-au dezvoltat enorm in ultimul timp. Daca barbatului de peste 45 de ani i se recolteaza PSA (antigen specific prostatic) constant, merge la doctor, face ecografie de prostata, posibilitatea de diagnosticare creste enorm. Este foarte important pentru cei care citesc sa stie ca o boala in faza incipienta este mult mai usor de tratat decat o boala descoperita tardiv. Barbatii de peste 45 de ani trebuie sa vina la medic din proprie initiativa. Cancerul de prostata poate fi vindecat complet daca este descoperit din timp.
In ceea ce priveste adenomul de prostata, cum stau lucrurile?
Noi am introdus in Romania rezectia bipolara si vaporizarea cu plasma, prin folosirea unui electrod special, numit mushroom, care topeste, practic, tesutul prostatic. Este o metoda foarte buna pentru cei care au prostate pana in 60-70 de grame. Rezectia bipolara are posibilitatea de a trata pacienti si cu prostate mult mai mari. Aceasta metoda endoscopica nu duce la complicatii majore, cum ar fi asa-numitul sindrom Tour care aparea dupa operatiile pentru adenom de prostata prin metoda clasica.
De asemenea, noi am introdus ca tehnica, pe plan mondial, enucleerea adenomului de prostata, tot prin acest electrod care mobilizeaza adenomul de prostata in vezica urinara si, de acolo, cu un aparat special se extrage. Este o metoda mai sigura si mai rapida.
Barbatul vine la doctor cand il aduce cineva pe brate. Femeile sunt mult mai constiincioase, vin mult mai des la control. In clipa in care un barbat urineaza de doua-trei ori pe noapte, are jetul urinar mai slab, urineaza mai greu, cand are cele mai mici semne (usturimi, urinari cu sange), trebuie sa vina imediat la medic, pentru ca orice asteptare poate fi in detrimentul vindecarii lui.
Ati realizat o premiera nationala − ma refer la interventia minim-invaziva pentru litiaza renala efectuata cu ajutorul robotului Avicenna. Care sunt avantajele acestei metode?
Acest robot mai exista doar in trei centre din lume. Eu l-am introdus in Romania pentru prima data intr-un centru privat unde am toate conditiile de lucru, iar rezultatele sunt formidabile. Bucurestiul a fost ales pentru ca experienta mea in ureteroscopia flexibila este una dintre cele mai mari din lume (n.r. a realizat peste 2.000 de ureteroscopii flexibile) si pentru ca am fost invitat sa operez si in Turcia si la Paris cu acest robot. Am 60 de cazuri operate, din 200 cate sunt in lume in total.
Exista avantaje pentru doctor, pentru pacient, dar si pentru tratamentul efectiv. Poti distruge piatra mult mai exact, mai sigur, nu exista nicio zona din rinichi care sa nu poata fi abordata de robot. Fiind atat de fin dirijat, exista o mare siguranta pentru pacient. Tratamentul este mult mai bine controlat si mai eficient. Robotul face mai multe miscari decat omul, iar iradierea asupra bolnavului este mult mai mica.
Text: Bianca Badescu